Sport

Totul despre adversarele României din grupa de Liga Națiunilor! Kosovo fără selecționer

România și-a aflat adversarele din grupa de Liga Națiunilor. „Tricolorii” se vor duela din nou cu naționala statului Kosovo.
08.02.2024 | 23:43
Totul despre adversarele Romaniei din grupa de Liga Natiunilor Kosovo fara selectioner
Totul despre adversarele României în grupa de Liga Națiunilor. „Dublă” de foc cu Kosovo. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

România și-a aflat adversarele din grupa de Liga Națiunilor. Selecționata lui Edi Iordănescu face parte din grupa C2 alături de Kosovo, Cipru și câștigătoarea barajului Lituania/Gibraltar. FANATIK prezintă cele mai tari informații despre viitoarele adversare ale „tricolorilor”.

Totul despre adversarele României din grupa de Liga Națiunilor! Kosovo, două meciuri suspendare și fără selecționer

România va debuta în noua ediție de Liga Națiunilor la începutul lunii septembrie. Va fi primul test pentru „tricolori” după aventura de la Campionatul European 2024. În cazul în care va câștiga grupa C2, România va promova direct în Divizia B din Liga Națiunilor din care a retrogradat în toamna anului 2022.

ADVERTISEMENT

Principala contracandidată a României la primul loc în grupă este Kosovo. Cele două naționale vor reedita duelurile din preliminariile Euro 2024. În duelul de la Priștina scorul a fost egal (0-0), în timp ce România s-a impus la București, scor 2-0.

Confruntarea de pe Arena Națională a fost extrem de tensionată. Meciul a fost întrerupt și reluat după aproape o oră după lozinca ultrașilor de la „Uniți Sub Tricolor”: „Kosovo e Serbia”. Federația Kosovară de Fotbal este în căutarea unui selecționer.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul preliminariilor Euro 2024, Kosovo, care a încheiat grupa pe locul 5, a avut doi selecționeri. Francezul Alain Giresse a fost demis în vara anului trecut, în timp ce slovenul Primoz Gliha a fost dat afară imediat după încheierea campaniei de calificare.

Cipru, „victima” preferată a naționalei României

România se va mai duela tur-retur în grupa C2 a Ligii Națiunilor cu Cipru. De-a lungul timpului, „tricolorii” au înfruntat-o de 13 ori pe naționala de fotbal a statului Cipru. România a obținut 9 victorii și a înregistrat 3 remize și o înfrângere.

ADVERTISEMENT

Cele două naționale nu s-au mai întâlnit din 2011, când România a câștigat la loviturile de departajare meciul amical din Cipru după 1-1 la finalul timpului regulamentar. În preliminariile Euro 2024, Cipru a încheiat pe ultimul loc într-o grupă cu Spania, Scoția, Norvegia și Georgia, fără punct și cu un golaveraj dezastruos (3-28).

Selecționerul Ciprului este georgianul Temur Ketsbaia care ocupă funcția din iunie 2022. În prezent, Cipru se află pe locul 125 în clasamentul FIFA. Cel mai valoros jucător al naționalei Ciprului este Stelios Andreou (2 milioane de euro) care îmbracă tricoul belgienilor de la Charleroi.

ADVERTISEMENT

România, duel cu Lituania sau Gibraltar în Liga Națiunilor

România își va afla ultima adversară din grupa C2 din Liga Națiunilor la finalul lunii martie. Lituania și Gibraltar dispută un baraj pe 21 martie (turul) și 26 martie (returul). Câștigătoarea va merge în grupa C2, în timp ce pierzătoarea va evolua în grupa D1.

Gibraltar a încheiat grupa de preliminarii fără nici un gol marcat și a primit 41! De cealaltă parte, Lituania a încheiat cu 6 puncte calificările la turneul final din Germania. Echipa lui Edgaras Jankauskas este favorită la câștigarea „dublei” manșe.

România, miză uriașă în Liga Națiunilor

România va debuta în preliminariile Cupei Mondiale 2026 în martie anul viitor. Totuși, rezultatele din Liga Națiunilor ar putea reprezenta o șansă uriașă pentru „tricolori” de a merge la turneul final mondial după o pauză de 28 de ani.

La turneul final din SUA, Canada și Mexic vor merge direct cele 12 echipe câștigătoare ale grupelor de preliminarii. Cele 12 echipe situate pe locurile 2 în grupele de preliminarii, alături de cel mai bine clasate 4 formații în Liga Națiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor merge la baraj.

Așadar, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte 4 echipe, ce se vor disputa în sistem Final Four. Ulterior, se vor stabili, ultimele 4 naționale europene participante la Campionatul Mondial 2026.

ADVERTISEMENT