Sport

Totul pentru Europa! Neluțu Varga a mai dat două milioane de euro la CFR!

CFR e obligat să prindă iar grupele cupelor europene, motiv pentru care Neluțu Varga a renunțat la două milioane de euro
13.04.2024 | 16:14
Totul pentru Europa Nelutu Varga a mai dat doua milioane de euro la CFR
Neluțu Varga trebuie să-și vadă echipa în grupe europene ca să nu mai piardă bani la CFR, motiv pentru care a acceptat să renunțe la două milioane de euro
ADVERTISEMENT

CFR nu își mai permite să aibă încă un sezon în care să nu participe în grupele unei cupe europene. Ar fi un eșec imens și din punct de vedere sportiv, și din punct de vedere economic. Proprietarul Ioan Varga și oamenii lui au căutat să scadă costurile în perioada recentă, însă eliminarea din Conference League i-a dat peste cap.

CFR face totul ca să revină în Europa și să nu mai piardă bani

Vișiniii au rămas cu mult în urma liderului FCSB, sunt zece puncte, dar ei rămân bine plasați în cursa pentru ocuparea unui loc care să-i conducă în preliminariile Conference League ori chiar în ale Europa League. Pe FCSB o vor întâlni duminică, la Cluj, de la ora 21:00. Ca să se asigure că echipa lui va putea să-și urmărească obiectivul, grupele europene, Neluțu Varga acceptă să piardă bani în continuare.

ADVERTISEMENT

UEFA monitorizează inclusiv gradul de îndatorare a cluburilor și le sancționează pe cele care ajung să se împrumute prea mult. Din motivul acesta, Varga a luat recent o decizie care l-a făcut să piardă două milioane de euro. El a convertit în acțiuni suma aceasta pe care o avea de recuperat din club.

Cum arată decizia Consiliului de Administrație al CFR prin care Neluțu Varga a renunțat la două milioane de euro:

”Majorarea capitalului social al FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ – S.A. cu suma de 10.000.000 lei, de la 123.283.300 lei la 133.283.300 lei, prin conversia creanțelor certe, lichide și exigibile în cuantum de 10.000.000 lei deținute de acționarul majoritar dl MARIAN VASILE BĂGĂCEAN față de FC CFR 1907 CLUJ – S.A. în acțiuni nou emise, în număr de 100.000.000 acțiuni nominative și dematerializate, în valoare nominală de 0,1 lei fiecare.

ADVERTISEMENT

În urma majorării, capitalul social emis și vărsat integral este de 133.283.300 lei, format din 1.332.833.000 acțiuni nominative și dematerializate, în valoare nominală de 0,1 lei per acțiune, deținute conform înscrierilor din registrul acționarilor”. 

Acționarul majoritar din acte, Marian Băgăcean, este omul prin care Varga controlează și finanțează CFR Cluj. Băgăcean e și administrator al clubului, ca director general, conform organigramei. El a apărut ca nou proprietar încă din 2017, atunci când Ioan Varga a preluat CFR de la Arpad Paszkany.

ADVERTISEMENT

Gigi Becali a procedat ca Neluțu Varga, a renunțat și el la milioane de euro!

Situația de la Cluj nu e una unică. Gigi Becali a povestit de curând la FANATIK SUPERLIGA că și el a procedat la fel, a transformat în acțiuni o creanță tocmai pentru ca FCSB să nu fie îndatorat peste gradul pe care îl acceptă UEFA. Și FCSB, și CFR au încheiat în pierdere anul 2023.

Becali a pierdut 7.450.000 de euro în anul trecut, Varga a fost pe minus cu 4.900.000 de euro. Clujenii au căutat să scadă costurile în ultima vreme și chiar au reușit. Datele din bilanț indică o scădere a cheltuielilor de la 18,5 milioane de euro, cât au fost în 2022, la 15,7 milioane de euro în 2023.

ADVERTISEMENT

De ce nu a funcționat strategia pentru însănătoșirea clubului? S-au prăbușit veniturile! CFR a mai încasat în 2023 doar 10,8 milioane de euro, față de 15,1 milioane de euro, cât produsese în 2022. Diferența a fost făcută de parcursul european. Vișiniii au ratat anul trecut calificarea în grupele Conference League.

E drept că au avut și ghinionul de a da peste Adana Demirspor, o formație cu un buget mai mare și cu fotbaliști mai buni. Turcii s-au calificat în grupe cu scorul general 3-2 și i-au lăsat pe clujeni fără bani mulți. Cu o stagiune în urmă, 2022-2023, CFR reușise chiar să depășească faza grupelor și fusese eliminată după aceea de către Lazio Roma. Ca să nu mai fie nevoie ca Varga să renunțe la bani încontinuu ar trebui ca trupa din Gruia să se califice iar în grupe europene în vara care urmează.

  • 4 locuri europene are România: campioana merge în Champions League, a doua clasată va fi în Conference, a treia va juca un baraj, tot pentru Conference, contra celei mai bune echipe din playout. Câștigătoarea Cupei României Betano se califică în Europa League. Dacă în Cupă se impune FC Voluntari, o formație lipsită de licența UEFA, în Europa League va merge locul al doilea din SuperLiga

Datele financiare care indică pierderile de milioane de euro pe care le suferă Neluțu Varga cu CFR:

  • Venituri 2022: 15.100.000 de euro
  • Cheltuieli 2022: 18.500.000 de euro
  • Venituri 2023: 10.800.000 de euro
  • Cheltuieli 2023: 15.700.000 de euro

Cum au scăzut veniturile pe care le-a generat CFR din campaniile pe care le-a avut în Europa:

  • 2022: 6.900.000 de euro
  • 2023: 960.000 de euro
ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”