Sport

Becali, Rotaru, Șucu, Varga și Mititelu, pierderi de peste 26 de milioane de euro în 2023! Hagi arată că fotbalul poate fi și profitabil

Cursa pentru titlu și pentru Europa i-a determinat pe patroni să consume tot mai mulți bani. Becali, Rotaru, Șucu, Varga și Mititelu ”au topit” 26 de milioane de euro, în vreme ce Hagi a obținut profit
04.04.2024 | 19:30
Becali Rotaru Sucu Varga si Mititelu pierderi de peste 26 de milioane de euro in 2023 Hagi arata ca fotbalul poate fi si profitabil
Becali, Rotaru, Șucu, Varga și Mititelu pierd sume uriașe, Hagi reușește să înregistreze profit
ADVERTISEMENT

În spatele luptei pentru câștigarea campionatului și pentru participarea în cupele europene există o contabilitate care arată cât costă, de fapt, să participi la așa ceva. FCSB, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Rapid și FCU au încheiat anul 2023 cu o pierdere cumulată de peste 26 de milioane de euro!

Becali, Rotaru, Varga, Șucu și Mititelu au pierdut enorm în cursa pentru SuperLiga și pentru Europa!

Gigi Becali, Mihai Rotaru, Neluțu Varga și Dan Șucu și-au avut echipele implicate în permanență în cursa pentru titlu, Adrian Mititelu a continuat să spere la calificarea formației sale în cupele europene chiar și după ce Craiova lui a ratat accesul în playoff. Mititelu își punea baza în Cupa României Betano, o competiție din care tocmai a ieșit.

ADVERTISEMENT

FCU Craiova a remizat miercuri acasă, 0-0 cu FC Voluntari, și s-au calificat ilfovenii în semifinale după executarea loviturilor de departajare. Câștigătoarea Cupei României capătă dreptul de a participa în preliminariile Europa League, a doua competiție europeană. SuperLiga deține un bilet de Champions și două pentru Conference League.

Socotelile acestea legate de performanțe sportive sunt însoțite de niște date clare din economia cluburilor. Becali, Rotaru, Șucu, Varga și Mititelu aduc bani de acasă pentru a întreține concurența aceasta. Și nu e vorba despre declarații ale lor, de o văicăreală, bilanțurile pe care le-au depus cluburile pentru anul 2023 ilustrează foarte clar pagubele.

ADVERTISEMENT

Câți bani au pierdut Becali, Rotaru, Șucu, Varga și Mititelu în 2023:

  • FCSB – 7.450.000 de euro
  • U Craiova – 5.900.000 de euro
  • CFR Cluj – 4.900.000
  • FCU – 4.100.000
  • Rapid – 3.800.000

Total: – 26.150.000 de euro

Sumele se referă la diferența dintre veniturile pe care le-au generat cluburile în anul trecut și cheltuielile pe care le-au avut de suportat. Chiar dacă auzim des oficiali din fotbal spunând că ”nu joacă banii” înaintea unor meciuri între formații cu bugete diferite, informațiile acestea din contabilitate contrazic clișeul din declarații.

ADVERTISEMENT

Doar Mititelu pierde bani mulți și e la retrogradare. Becali, Rotaru, Șucu și Varga continuă lupta în playoff

Principalele favorite la câștigarea campionatului sunt, în momentul acesta, liderul FCSB și urmăritoarea Universitatea Craiova. Ele două au rezultatele cele mai bune, și tocmai ele au pierdut cei mai mulți bani. Becali a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre minusul pe care l-a suferit anul trecut și a susținut că paguba ar fi cu mult mai mare, de fapt!

El a explicat că a renunțat la o parte din banii cu care creditase FCSB și a acceptat transformarea acelor sume în aport la capitalul social. A avut nevoie de ”artificiul” acesta pentru ca echipa lui să nu fie sancționată pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. S-ar fi îndatorat prea tare față de el.

ADVERTISEMENT

Mititelu o duce cel mai rău dintre patronii care au cheltuit bani mulți. FCU a ieșit din Cupa României, iar în campionat e în pericol să retrogradeze! Olteanul a declarat recent că revenirea în liga a doua nu ar constitui o problemă pentru el, însă și eșalonul secund impune costuri foarte mari.

Hagi nu pierde bani, el demonstrează cum poți să ai un profit de 1.500.000 de euro și să mai ai și rezultate bune

În ”B” dispar drepturile TV uriașe pe care le garantează SuperLiga, 30 de milioane de euro pe sezon, și rămân doar cheltuielile. Ca să-și promoveze iar echipa în primul eșalon, Mititelu ar trebui să mai plătească din banii lui măcar două milioane de euro pentru stagiunea 2024-2025.

Din grupul păgubiților nu face parte Gheorghe Hagi. ”Regele” a reușit să conducă Farul astfel încât să realizeze un profit de 1.500.000 de euro în 2023! Performanța economică e remarcabilă, în contextul general în care se găsește campionatul românesc, cu multe cluburi afectate de probleme grave.

Hagi a strâns cureaua, a câștigat un milion și jumătate de euro și a putut să păstreze un parcurs bun în campionat, formația lui e în playoff încă o dată. Să concureze cu șanse reale pentru păstrarea titlului pe care și l-a adjudecat în 2023 nu a mai izbutit. Gică s-a plâns des în anii aceștia că el nu reușește să adune suficienți bani pentru un buget care să-i permită să se bată an de an pentru titlu și să ajungă în grupe ale competițiilor europene.

  • 30.000 de euro îi plătește Becali lunar lui Florinel Coman, fotbalistul cu cel mai mare salariu din tot campionatul
  • 11 milioane de euro a încasat FCSB în schimbul lui Dennis Man, cel mai scump jucător vândut vreodată din campionatul României. Man a plecat în 2021 și de atunci nu a mai reușit Becali să repete o astfel de afacere, chiar dacă și-a pus speranța în Octavian Popescu, pe care îl considera ”o marfă” extrem de valoroasă
ADVERTISEMENT