Sport

Tragedie pe un stadion de fotbal din Indonezia. S-au găsit primii vinovați după busculada soldată cu 131 de morți. Update

O nouă tragedie de proporții lovește lumea fotbalului! Sute de fani au murit pe un stadion din Indonezia după lupte cu forțele de ordine.
06.10.2022 | 19:30
Tragedie pe un stadion de fotbal din Indonezia Sau gasit primii vinovati dupa busculada soldata cu 131 de morti Update
O nouă tragedie de proporții lovește lumea fotbalului, după ce sute de fani au murit pe un stadion din Indonezia după lupte cu forțele de ordine. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
06-10-2022
16:35

Şase persoane au fost inculpate după tragedia din Indonezia

Poliţia indoneziană a anunţat că şase persoane au fost inculpate ca urmare a busculadei care s-a soldat cu 131 de decese în weekend-ul trecut, la Malang.

Conform L’Equipe, printre inculpaţi se numără trei poliţişti, şeful comitetului de organizare a meciurilor din cadrul clubului Arema Malang și unul dintre ofițerii de securitate ai grupării.

Suspecţii, identificaţi după câteva zile de anchetă, au fost inculpaţi pentru ”neglijenţă care a dus la decese” şi riscă până la cinci ani de închisoare.

04-10-2022
14:19

Bilanţ revizuit al victimelor, numărul a ajuns la 131

Un nou bilanţ oficial în urma tragediei petrecute pe stadionul din Indonezia a ridicat numărul total de morți la 131.

”Aceste şase noi victime, care au murit din cauza rănilor suferite, au fost trimise familiilor lor”, a declarat Wiyanto Wijoyo, şeful agenţiei de sănătate Malang, unde a avut loc tragedia, conform L’Equipe.

Șeful poliției din provincia Java de Est și-a cerut scuze pentru tragedia petrecută. ”În calitate de șef al poliției regionale, sunt îngrijorat, întristat și, în același timp, îmi pare rău pentru deficiențele sistemului de securitate”, a declarat Nico Afinta, într-o conferință de presă în orașul Malang.

03-10-2022
17:02

Președintele indonezian oferă 3.200 de dolari pentru fiecare victimă decedată

Joko Widodo, președintele din Indonezia, oferă sprijin familiilor celor 125 de victime care și-au găsit sfârșitul pe un stadion de fotbal. 

Joko Widodo va oferi câte 3.200 de dolari pentru fiecare victimă decedată în urma tragediei de la meciul Arema Malang – Persebaya Surabaya din Indonezia. 

„În semn de condoleanţe, preşedintele (indonezian Joko Widodo) va da 50 de milioane de rupii (3.200 de dolari) pentru fiecare victimă decedată”, anunță ministrul indonezian, Mahfud MD.

Potrivit Ministerului Indonezian al Femeilor și Protecției Copilului, cel puțin 32 de copii au murit în timpul incidentelor din Malang, Indonezia. 

02-10-2022
13:57

Doar 125 de morți în tragedia din Indonezia

Deși ințial au anunțat că numărul persoanelor decedate în tragedia petrecută pe stadion la meicul Arema Malang – Persebaya Surabaya este de 174, autoritățile din Indonezia au făcut o rectificare și a precizat că sunt doar 125 de suporteri morți.

Conform BBC, poliția indoneziană a ținut să explice această scădere prin faptul că în haosul creat imediat după încheierea partidei o parte dintre persoanele decedate au fost numărate de câte două ori.

Incidentele au avut loc sâmbătă seara, la finalul întâlnirii pe care formația Arema Malang a pierdut-o, pe teren propriu, scor 2-3, în fața echipei Persebaya Surabaya, în prima ligă din Indonezia.

Sute de fani morți pe un stadion din Indonezia

Mii de fani au invadat terenul după ultimul fluier al arbitrului, însă au fost alungați cu gaze lacrimogene de poliție. La porțile de ieșire din stadion s-a creat aglomerație, iar în acest haos cel puțin 174 de persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite.

ADVERTISEMENT

Conform Sky Sport, mai mulți jucători ai formației Arema, care se aflau încă pe teren la momentul respectiv, au fost atacați. Poliția anti-revoltă a intervenit pentru a restabili ordinea și a folosit gaze lacrimogene.

În panica creată suporterii s-au călcat în picioare, iar pe imagini se vede cum oameni care păreau a fi inconștienți sunt cărați de alți fani. În ceea ce pare a fi unul dintre cele mai grave dezastre petrecute pe un stadion, peste 300 de oameni au fost transportați de urgență la spitalele din apropiere, dar mulți au murit pe drum sau la unitățile medicale.

ADVERTISEMENT

Unele dintre victime au suferit leziuni cerebrale, iar un medic a declarat presei locale că un copil de 5 ani se numără printre cei care au murit. Un oficial local din domeniul sănătății a declarat că multe dintre victime au murit ”călcate în picioare și sufocate din cauza haosului și a supraaglomerării”. Doi dintre cei uciși pe stadionul Kanjuruhan din Malang ar fi ofițeri de poliție.

Forțele de ordine acuză că s-a trecut peste capacitatea stadionului

Mai multe vehicule ale poliției au fost incendiate, iar șeful poliției a dezvăluit că anticipa anumite incidente, având în vedere rivalitatea acerbă dintre cele două cluburi. ”Ne pare rău pentru acest incident… acesta este un incident regretabil care ‘răneşte’ fotbalul nostru într-un moment în care suporterii pot urmări meciurile de fotbal de pe stadion.

ADVERTISEMENT

Vom evalua temeinic organizarea meciului şi prezenţa suporterilor. Dacă vom reveni la interzicerea suporterilor pe stadioane? Vom discut”, a declarat ministrul indonezian al Sportului, Zainudin Amali.

Reglementările FIFA prevăd ca nicio armă de foc sau gaze lacrimogene nu trebuie folosite de către poliție. Ministrul șef al securității din Indonezia a spus  pe rețelele de socializare că stadionul a fost umplut peste capacitate. Arena poate să găzduiască 38.000 de persoane, iar oficialul susține că s-au vândut 42.000 de bilete.

ADVERTISEMENT

Liga de Fotbal din Indonezia a precizat că meciurile vor fi suspendate timp de o săptămână, dar președintele țării Joko Widodo a ordonat amânarea tuturor partidelor până la încheierea anchetei. De asemenea, formația Arema a primit interzis să găzduiască meciuri pentru restul sezonului.

Această nouă tragedie arată că lecțiile trecutului nu au fost încă învățate, iar consecințele sunt catastrofale. În Europa, drame asemănătoare au avut loc la Heysel, Belgia, și în Glasgow, Scoția.

ADVERTISEMENT