Sport

Transformare uluitoare a jucătoarei care a băgat spaima în românce. Cum arăta Ons Jabeur în urmă cu cinci ani. Foto

Ons Jabeur (27 de ani) este una dintre jucătoarele momentului în circuitul WTA. În ultimii cinci ani, tunisianca a suferit o transformare senzațională și a devenit „bestia nera” pentru românce.
11.05.2022 | 22:45
Ons Jabeur, campioană la WTA Madrid Open 2022. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ons Jabeur este pe val în circuitul WTA. Tunisianca este, începând cu 1 noiembrie 2021, pe locul 7 în ierarhia mondială, performanță care o face să fie sportivul arab cu cel mai bun ranking din istorie. Născută la Ksar Hellal, pe 28 august 1994, Jabeur a devenit o sperietoare pentru jucătoarele din România.

Transformare incredibilă pentru Ons Jabeur. Cum arăta tunisianca în urmă cu cinci ani

Recent, tunisianca a avut două victorii de senzație împotriva celor mai bune două sportive ale noastre. Mai întâi, la Madrid Open, turneu pe care avea să îl câștige, în drumul spre finală, Ons Jabeur a trecut în sferturi de Simona Halep (locul 21 WTA). Constănțeanca n-a avut aproape nicio șansă, pierzând partida în două seturi, scor 3-6, 2-6.

ADVERTISEMENT

După succesul obținut pe zgura spaniolă, Ons Jabeur a făcut o nouă victima pe aceeași suprafața, dar la Roma. În primul tur al turneului de la Foro Italico, a șaptea jucătoare a lumii a trecut în două seturi de Sorana Cîrstea (locul 26 WTA), scor 6-0, 7-6(1).

A fost prima înfrângere a Soranei în fața lui Jabeur, după victoriile din 2013 și 2014, de la Doha, respectiv Baku.

ADVERTISEMENT

Lucrurile nu au fost însă mereu roz pentru sportiva africancă. Dacă acum își surprinde adversarele prin stilul său de joc atipic și dă dovadă de o pregătire fizică excepețională, în urmă cu cinci ani, părea total „out of shape”.

Două imagini, cinci ani diferenţă, o singură jucătoare

Diferența se poate vedea și în imaginea de mai jos. În stânga, Ons Jabeur o înfrunta în premieră pe Ana Bogdan, la Roland Garros 2017, iar în dreapta e surprinsă în timpul duelului cu Halep de la Madrid Open 2022. Cu Bogdan, tunisianca are două victorii, cea de la Paris și la Hobart, în 2019. Românca de pe locul 95 WTA nu i-a laut nici măcar un set până acum lui Jabeur.

ADVERTISEMENT
Roland Garros 2017 vs. Madrid Open 2022

„E unică Jabeur prin această îndemânare, este o mânace de mare clasă, care poate da astfel de lovituri neobișnuite. Simona nu întâlnește în fiecare zi așa ceva”, a caracterizat-o CTP, pe Ons Jabeur, la Digi Sport.

În 2022, Ons Jabeur a învins-o și pe Irina Begu (locul 63 WTA), în aprilie, în optimile turneului de la Charleston. Tunisianca s-a impus în două seturi, 6-3, 6-2. Jabeur a repetat astfel rezulatul de la București (6-2, 6-1), din 2018, când a obținut primul ei succes în fața Irinei.

ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci ani, când condiția sa fizică nu era una de invidiat, Ons Jabeur era departe și de ceea ce înseamnă performanțele sportive. Cea mai bună clasare a sa din 2017 în ierarhia WTA a fost locul 83.

„Pentru finală a trebuit să mă pregătesc foarte bine din punct de vedere mental. Am avut parte de niște ajutor din partea câtorva animale. M-am jucat cu niște cartonașe. Mi-am zis: ‘Voi încerca să folosesc unul zilnic’.

Sunt cartonașe cu animale pe ele, iar fiecare avea câte un mesaj inscripționat. Așa că am urmat acel mesaj. Când le-am folosit, mi-am spus astfel, înainte de a le citi: ‘Ok, ce ar trebui să fac pentru a câștiga mâine?’.

Un animal mi-a spus să sap adânc. Altul chiar mi-a spus că voi juca împotriva unei legende. Era vorba de Simona, deci a fost perfect. Un alt animal mi-a spus să îmi folosesc inteligența pentru a fi pregătită, iar altul să preiau inițiativa.

Așa că a fost mesajul perfect de fiecare dată când am folosit câte un cartonaș. (…) Vă mulțumesc, prietenii mei necuvântători, pentru ajutor”, a povestit Jabeur, după ce a câștigat turneul de la Madrid, conform WTA Tennis.

  • 1 turneu de categorie WTA 1000 are în palmares Ons Jabeur, Madrid Open 2022
ADVERTISEMENT