Crăciunul a trecut, vine Anul Nou. Revelionul. Majoritatea suntem „plini” de bunătățile zilelor de Sărbători de până acum. Dar mai vine un „val” de ospețe. Așa că FANATIK vă oferă trei rețete de antreuri festive de Revelion. Delicioase! Ca la cele mai mare restaurante!
…Chiar dacă nu mergeți anul acesta potopit de COVID-19 la niciun restaurant… Chiar dacă stați acasă, fără rude și prieteni, izolați în singurătatea pe care ne-a impus-o nenorocitul de coronavirus SARS-CoV-2…
…Chiar dacă piftia, salata „de boeuf”, șunculița afumată, oul umplut sau salamul de Sibiu se vor insinua și în aperitivele de Revelion, după ce au dominat startul mesei de Crăciun… FANATIK vă oferă alternative la tentațiile amintite. Încercați că nici nu știți ce pierdeți!
Ingrediente (pentru 4 bucăți)
Pentru clătite
Pentru umplutură
Mod de preparare
Pentru clătite
– Amestecați făina cu sarea. Adăugați ouăle, 50 ml de lapte, o lingură de ulei și amestecați bine. Tot amestecând, adăugați încet apa minerală și laptele rămas, până veți obține un aluat subțire și omogen (dacă are cocoloașe, dați-l prin strecurătoare). Adăugați ierburile și amestecați bine. Lăsați aluatul să se „așeze” 30 minute la rece.
– Încingeți o tigaie la foc potrivit, apoi adăugați o linguriță de ulei (adăugați apoi câte o linguriță de ulei înainte de a prăji fiecare clătită).Turnați un polonic mic de aluat pentru fiecare clătită. Prăjiți clătitele 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii. Răsturnați-le pe un platou de formă rotundă.
Pentru umplutură
– Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecați toate ingredientele, apoi împărțiți compoziția obținută în centrul celor 4 clătite. Prindeți fiecare clătită ca un săculeț, legați-o cu diferite fire de ierburi (sau pur și simplu…ață!), dar nu strângeți prea tare ca să nu rupeți clătita.
– Puneți pachețelele într-un vas termorezistent (Yena) și dați-le la cuptor 10-15 minute la 200 de grade Celsius, apoi serviți-le cu smântână rece alături.
Ingrediente (pentru 25 bucăți)
Mod de preparare
– Spălați bine cartofii și fierbeți-i în coajă, în apă cu puțină sare.
– Fierbeți 22 de ouă de prepeliță 4-5 minute ca să iasă tari.
– Spălați verdeața și ceapa verde, tocați-le mărunt.
– Decojiți cartofii fierți și tăiați-i în cubulețe mici.
– Decojiți ouăle fierte tari și tăiați-le în cubulețe mici.
– Puneți toate ingredientele într-un castron suficient de mare (cubulețele de cartofi fierți și ouă, verdeața și ceapa tocate mărunt, brânza dată pe răzătoarea mare sau tăiată cubulețe, făina, 2 linguri de pesmet, smântâna, restul de 8 ouă crude de prepeliță). Amestecați foarte bine toate ingredientele, dar, atenție, fără să le zdrobiți, până obțineți o compoziție consistentă, însă nu foarte tare.
– Formați cu o lingură „grămăjoare” din compoziție, pe care le puneți într-un vas cu pesmet (restul de 3 linguri).
– Tăvăliți bine chifteluțele prin pesmet și dați-le formă rotundă (le puteți și aplatiza dacă vă plac mai mult așa).
– După ce ați terminat de pregătit toate chifteluțele, puneți la încins uleiul într-o tigaie sau o cratiță pentru prăjit.
– Când uleiul s-a încins bine, puneți cu grijă chifteluțele (nu le înghesuiți pentru a nu-și strica forma) și lăsați-le să se prăjească cca 3-4 minute pe fiecare parte, astfel încât să se „pătrundă” uniform.
– Scoateți chifteluțele când au căpătat o culoare aurie uniformă cu ajutorul unei palete și puneți-le pe un șervet de hârtie absorbantă.
– Mutați apoi chifteluțele pe un platoul de servit. Se pot mânca după dorința și plăcerea fiecăruia: calde sau reci, simple sau asezonate cu roșii sau salata preferată, alături de un sos răcoritor din iaurt, smântână, usturoi și multă ceapă verde tocată mărunt.
Atenție! În locul ouălor de prepeliță, puteți folosi ouă de găină, în raportul 1 ou de găină pentru 4 ouă de prepeliță. Veți avea, astfel, în compoziție 7-8 ouă de găină fierte tari.
Ingrediente
Sos de iaurt grecesc cu mentă și lămâie
Mod de preparare al chifteluțelor grecești
– Tocați carnea de pui cu mașina de tocat prin sita cu ochiuri mai mari.
– Tocați „din cuțit”, mărunt, măslinele, ardeiul gras, ceapa, pătrunjelul și mărarul, zdrobiți usturoiul.
– Puneți peste carnea tocată de pui oul întreg, verdeața tocată, usturoiul răzuit sau dat prin presă, ceapa mărunțită și coaja de lămâie. Aasezonați totul cu sare, piper și oregano. Aveți grijă cu sarea pentru că și brânza feta, și măslinele sunt sărate!
– Puneți și un sfert din ardeiul iute tocat foarte, foarte mărunt. În funcție de gust, puteți pune mai mult sau mai puțin ardei iute. Dacă nu vă place mâncarea picantă, nu-l mai puneți deloc.
– Amestecați totul cu mâna ca să obțineți o pastă omogenă, adăugați 2 linguri rase de pesmet și frământați totul foarte bine. Amestecul se va umfla de la umezeala cărnii și a oului și va „lega” pasta de chiftele.
– Puneți apoi brânza feta sfărâmată cu mâna și ardeiul roșu (gogoșarul) tocat.
– Amestecați totul cu o lingură de lemn, cu mare grijă să nu faceți bucățelele de brânză… pastă!
– Porționați și modelați cu palmele bine umezite cu apă 35 de chifteluțe cu diametrul de 4-5 centimetri.
– Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius, așezați chifteluțele într-o tavă de copt peste hârtie de copt, „pensulați-le” cu ulei și coaceți-le 20 de minute. Se pot servi și calde, și reci.
Mod de preparare al sosului de iaurt grecesc cu lămâie și mentă
– Lângă chifteluțele grecești se potrivește bine un sos răcoritor de iaurt, așa că haideți să-l facem. Mai întîi radeți coaja unei lămâi și stoarceți-o apoi de tot sucul.
– Tocați mărunt, mărunt menta și o cepușoară mică.
– Puneți iaurtul grecesc într-un castron mare, peste el turnați 2 linguri de suc de lămâie, puneți coaja rasă de lămâie, menta, un praf de sare și 2 linguri de ulei de măsline.
– Amestecați totul bine, bine cu o lingură, dozați treptat restul de suc de lămâie după gust, ca să nu fie prea acru, la fel și ceapa tocată foarte mărunt și… gata!