News

Tucker Carlson, deja un cartof fierbinte pentru Bruxelles. Îl va sancționa UE pentru interviul cu Vladimir Putin?

Va fi sancționat Tucker Carlson de UE pentru interviul acordat de Vladimir Putin? Ce spune Comisia Europeană, după apelurile în acest sens făcute de eurodeputați
09.02.2024 | 06:00
Tucker Carlson deja un cartof fierbinte pentru Bruxelles Il va sanctiona UE pentru interviul cu Vladimir Putin
UE poate sancționa „propagandiștii” care au un „istoric” de manipulare a informațiilor, a precizat executivul european / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

UE nu îl sancționează pe Tucker Carlson pentru interviul acordat de Vladimir Putin. Sau cel puțin nu încă. Apelurile deputaților din Parlamentul European de a-l sancționa pe fostul prezentator de la Fox News au devenit virale la începutul acestei săptămâni.

„Deocamdată, nu există o discuție”

Uniunea Europeană nu intenționează să îl sancționeze pe jurnalistul american conservator Tucker Carlson pentru că l-a intervievat pe președintele rus Vladimir Putin – sau cel puțin nu încă.

ADVERTISEMENT

„În prezent, nu există nicio discuție în cadrul organismelor competente ale UE cu privire la această persoană specifică (…) americanul care se află la Moscova”, a declarat, joi, presei Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, înainte ca interviul să fie difuzat.

UE poate sancționa „propagandiștii”

Cu toate acestea, a precizat purtătorul de cuvânt, UE poate sancționa „propagandiștii” care au un „istoric” de manipulare a informațiilor pentru a „submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a promova agresiunea ilegală și brutală a lui Putin”.

ADVERTISEMENT

În cazul în care țările membre doresc să-l sancționeze pe Tucker Carlson (sau pe oricine altcineva), „pot oricând să înainteze o propunere, să o susțină cu dovezi și, atunci când toțși cei 27 sunt de acord, decizia este adoptată”, a adăugat Stano.

Elon Musk, „îngrijorat” de soarta lui Carlson

Precizările executivului european vin după ce miercuri au devenit virale articole de presă care citează actuali și foști membri ai Parlamentului European care cer UE să îl sancționeze pe jurnalistul apropiat de Donald Trump, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Miliardarul din domeniul tehnologiei și CEO-ul X, Elon Musk, a calificat aceste informații drept „îngrijorătoare” dacă sunt adevărate. „Se poate fi de acord sau nu cu Tucker, dar el este un jurnalist american important și o astfel de acțiune ar ofensa foarte mult publicul american”, a declarat Musk pe X.

Eurodeputații nu au nici un rol în procesul de sancțiuni ale UE, care sunt decise de Consiliul UE la propunerea țărilor membre sau de brațul diplomatic al UE, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), în colaborare cu Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

„Toată lumea cunoaște istoricul remarcilor lui Putin”

Vestea interviului lui Carlson cu Putin a provocat reacții furibunde din partea jurnaliștilor, care se tem că acesta va fi folosit pentru a răspândi propaganda Moscovei cu privire la invazia sa pe scară largă în Ucraina.

Fostul prezentator de la Fox News s-a opus sprijinului SUA pentru Ucraina și a reluat în mod repetat argumentele Kremlinului privind războiul. Cu toate acestea, Stano a declarat că importanța interviului ar putea fi supraestimată, deoarece „toată lumea cunoaște istoricul remarcilor lui Putin”.

„Singura surpriză ar putea fi atunci când Putin va începe să plângă și va spune: A fost un eșec total, deoarece am eșuat în tot ceea ce am spus în februarie 2022, și îmi cer scuze poporului ucrainean” declarat ironic Stano. „Apoi îi vom putea mulțumi domnului Carlson pentru că a realizat acest interviu”, a adăugat el.

Câștigă Trump?

Analiștii au estimate că alegerea lui Putin de a vorbi cu Tucker Carlson s-a bazat parțial pe simpatia percepută – fostul prezentator Fox News a respins în mod repetat criticile la adresa lui Putin de-a lungul anilor – și pe oportunitatea de a apela la cele mai pro-Trump părți ale Partidului Republican în timpul unui an electoral crucial în SUA.

Acest lucru ar putea spori șansele de realegere ale lui Donald Trump și i-ar putea convinge pe republicani să continue să blocheze ajutorul militar american pentru Ucraina, scrie The Washington Post.

Putin, o pălărie prea mare pentru Tucker?

Tucker Carlson a petrecut cea mai mare parte a interviului într-o atitudine defensive, sau cu un aer confuz, departe de stilul cu care și-a obișnuit audiența. Carlson nu a pus nicio întrebare despre atacurile Rusiei asupra zonelor civile sau a infrastructurii critice din Ucraina, care au ucis mii de oameni.

Nu s-a făcut nicio mențiune despre acuzațiile de crimele de război cu care se confruntă liderul rus, pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni.

De asemenea, au lipsit întrebările privind represaliile politice radicale ale Rusiei împotriva criticilor lui Putin sau lungile pedepse cu închisoarea aplicate rușilor de rând care organizează proteste împotriva războiului.

În schimb, Carlson a pus întrebări din ce în ce mai ezoterice – inclusiv dacă vreun lider mondial ar putea fi un adevărat creștin – și, uneori, a părut să-l determine pe Putin să afirme că există un „stat paralel” al SUA și să promoveze alte teorii ale conspirației.

Carlson însuși a părut să recunoască provocările intervievării unui autocrat din ce în ce mai izolat, cu o istorie de 24 de ani de eschivare a întrebărilor și de dominare a interviurilor.

ADVERTISEMENT