News

Turcia se afundă în sărăcie. „Am 100 de lire (3,4 euro) în buzunar. Ce să cumpăr mai întâi?” Realitatea pe care o ascunde Erdogan

O treime din populația Turciei este expusă la sărăcie, oamenii nu au bani pentru traiul zilnic. Realitatea economică pe care o ascunde Erdogan.
09.08.2023 | 17:45
Turcia se afunda in saracie Am 100 de lire 34 euro in buzunar Ce sa cumpar mai intai Realitatea pe care o ascunde Erdogan
Realitatea economică nu ține seama de discursul islamo-conservator al lui Erdogan / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aproape o treime din populația din Turcia este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul turc de statistică. Această tendință îngrijorătoare amenință să anuleze progresele considerabile pe care țara le-a făcut în lupta împotriva sărăciei de la începutul anilor 2000, în condițiile în care economia turcă a crescut rapid în ultimele două decenii.

Erdogan, axat doar pe discursul islamo-conservator

Ieșit întărit din ultimele alegeri prezidențiale, pe președintele Recep Tayyip Erdogan – susținut tocmai de pătura săracă a țării – îl așteaptă sarcina redresării economiei. Dar liderul de la Ankara preferă să întărească mai degrabă discursul islamo-conservator decât economia și să pozeze în actor international inconturbabil, jucând la două capete (Occident/NATO-Rusia). Economia turcă a fost una dintre marile poveștile de succes ale secolului XXI, dar astăzi lucrurile nu mai sunt atât de roz pe cât se încăpățânează se le vadă Erdogan. Din păcate pentru liderul turc, economia are cu totul alte legi decât politica.

ADVERTISEMENT

„Am 100 de lire (3,4 euro) în buzunar. Ce să cumpăr mai întâi?”

Restanțe la plata chiriei pe trei luni. Apă și electricitate întrerupte. Proprietarul bate la ușă și cere bani: aceasta este situația dezastruoasă cu care se confruntă o familie cu trei copii mici, inclusiv un bebeluș de patru luni, în Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia.

„Fiul meu este epileptic. Este internat în spital de două săptămâni”, a declarat pentru Euronews tatăl familiei, care dorește să rămână anonim. „Și eu sunt bolnav iar cămara este goală”. „Nu știu ce să spun. Am 100 de lire (3,4 euro) în buzunar. Ce să cumpăr mai întâi: Scutece? Lapte pentru copii? Sau ar trebui să cumpăr ulei de gătit?”, a adăugat el, referindu-se la alegerea imposibilă între cumpărarea de alimente și alte produse de primă necesitate.

ADVERTISEMENT

Dar această familie în dificultate este departe de a fi singura. Aproape o treime din populația din Turcia este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul turc de statistică. Această tendință îngrijorătoare amenință să anuleze progresele considerabile pe care țara le-a făcut în lupta împotriva sărăciei de la începutul anilor 2000, în condițiile în care economia turcă a crescut rapid în ultimele două decenii.

„Oamenii nu-și pot satisface nevoile de bază”

„Lucrez în domeniu social de 22 de ani, dar nu am văzut niciodată o situație atât de gravă”, spune Hacer Foggo, coordonatorul Biroului de solidaritate cu cei defavorizați din cadrul Partidului Republican al Poporului (CHP). Ea enumeră simptomele îngrijorătoare ale impactului acestei crize economice asupra turcilor obișnuiți: femeile nu își permit să cumpere produse de igienă, obezitatea este în creștere, deoarece familiile se orientează către alimente mai ieftine și de proastă calitate, studenții abandonează facultățile. Lista poate continua la nesfârșit.

ADVERTISEMENT

„Oamenii nu-și pot satisface nevoile de bază”, a declarat ea. „Această situație provoacă anxietate, depresie și izolare pentru familii”. Iar aceste vremuri tulburi pentru Turcia își pun amprenta. Profesioniștii din domeniul sănătății din Turcia au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de boli psihice, subliniind o „creștere serioasă” a consumului de medicamente prescrise pentru tulburări psihiatrice. În plus, două treimi dintre respondenții la un sondaj realizat în 2022 de către centrul de cercetare socială Yöneylem au declarat că sunt deprimați din cauza dificultăților financiare.

„Nu am bani să mănânc”

O mare parte a societății turcești se confruntă în prezent cu dificultăți. Dar, potrivit lui Hacer Foggo, copiii sunt cei mai afectați de problema sărăciei. „Unii merg la școală pe stomacul gol sau abandonează școala cu totul pentru a munci și a câștiga bani pentru gospodărie”, spune ea. „Se naște o generație cu o sănătate mentală și psihologică precare”, avertizează ea.

ADVERTISEMENT

În Turcia, aproximativ o treime dintre copii trăiesc în gospodării sărace și se confruntă cu o anumită formă de privațiune materială, potrivit datelor citate de UNICEF în 2020. Problemele economice grave se află la originea a ceea ce se întâmplă în această țară. Turcia a fost afectată de ani de zile de o inflație galopantă, prețurile crescând cu aproape 50% în iulie față de anul precedent, potrivit datelor oficiale publicate la începutul acestei luni.

Economiștii independenți de la Inflation Research Group spun însă că cifra reală este mult mai mare, apropiindu-se de 70%. „Cum am bani, îi dau pe toți”, a declarat tatăl familiei cu trei copii din Istanbul, susținând că, după ce își plătește chiria și facturile, nu mai are nimic în buzunare. „Nu mănânc. Câteodată îmi achit o datorie la băcănie”, a adăugat el.

Pragul foamei a fost depășit

Bărbatul subliniază că cele 1 550 de lire (52 de euro) pe care le primește ca ajutor public nu acoperă nici măcar cheltuielile de hrană ale familiei sale, pe care le estimează la aproape 2 500 de lire (84 de euro) pe lună. Săptămâna trecută, Confederația Sindicatelor din Turcia (Türk-İș) a raportat că suma minimă pe care o familie de patru persoane trebuie să o cheltuiască pentru hrană, este acum mai mare decât salariul minim – pragul foamei a fost depășit.

Aceasta în ciuda faptului că guvernul a majorat salariul minim cu 34% în iulie. Multe țări au fost devastate de inflație, alimentată de războiul din Ucraina și de schimbările climatice, dar unii factori sunt propria Turciei. Prăbușirea lirei a contribuit la una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa, erodând salariile și lovind întreprinderile locale. Dar sunt în joc și probleme structurale mai profunde.

„Erdogan dă vina pe toți ceilalți”

În septembrie 2021, un dolar american valora aproximativ 8 lire turcești, în timp ce în iulie 2023 valora 27 de lire turcești. Există un alt motiv pentru această scădere. În toamna anului trecut, Timothy Ash, expert în piețe emergente la BlueBay Asset Management, a declarat că proasta gestionare economică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a alimentat inflația și a provocat scăderea lirei.

El pune decizia lui Erdogan de a nu reduce ratele dobânzilor – ceea ce ar reduce inflația – pe seama înțelegerii sale „neortodoxe” a politicii monetare, a credințelor islamice despre uzură și a faptului că mulți dintre aliații săi politici beneficiază de rate foarte scăzute ale dobânzilor. Potrivit lui Ash, centralizarea puterii se află în centrul acestei probleme, președintele turc fiind acuzat pe scară largă că a luat o turnură autoritară. „Erdogan dă vina pe toți ceilalți”, a declarat el. „Are în jurul său o echipă de oameni care sunt yesmeni. Ei nu le spun adevărul celor de la putere”.

Ani de zile fără nici o măsură

În urma realegerii sale în luna mai, guvernul lui Erdogan se pare că trasează un nou curs economic, după ce și-a arătat disponibilitatea de a inversa politicile sale neconvenționale prin numirea de noi personalități la Banca Centrală și la Ministerul de Finanțe. Cu toate acestea, căderea lirei continuă.

Pentru Hacer Foggo, multe dintre problemele sărăciei din Turcia sunt departe de a fi noi, deoarece autoritățile nu au acționat ani de zile. „Toate aceste probleme sunt, de fapt, realități alarmante din trecut. Acest lucru arată că nu s-a luat nici o măsură”, a declarat ea, cerând o soluție bazată pe drepturile omului.

„Avem nevoie de o politică socială bazată pe drepturi, care să includă studenții, femeile, mamele singure, persoanele cu dizabilități, bătrânii, copiii și toți cei care trăiesc în sărăcie, în funcție de nevoile lor”, a adăugat ea. „Pe măsură ce sărăcia se adâncește și se prelungește, efectele sale nu fac decât să se agraveze”.

ADVERTISEMENT
Tags: