News

UE, fără soluție energetică „verde”. Candidata la șefia Băncii Europene de Investiții se declară în favoarea finanțării energiei nucleare

Cursa pentru conducerea Băncii Europene de Investiții. Margrethe Vestager este deschisă la finanțarea europeană a sectorului nuclear
12.09.2023 | 18:45
UE fara solutie energetica verde Candidata la sefia Bancii Europene de Investitii se declara in favoarea finantarii energiei nucleare
Finanțarea energiei nucleare este din ce în ce mai mult opțiunea luată în calcul de oficialii UE / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce cursa pentru președinția Băncii Europene de Investiții (BEI) se întețește, candidata daneză Margrethe Vestager, comisarul European pentru concurență, care nu și-a ascuns niciodată scepticismul față de energia nucleară, a declarat că este „pragmatică” în ceea ce privește noile finanțări europene pentru atom.

Eolienele și becurile

Este un subiect „fierbinte”, recunoaște Margrethe Vestager, care se află în concediu fără plată din funcția de comisar european pentru concurență pentru a candida la președinția BEI. Pe bună dreptate, energia nucleară a fost în centrul tuturor dezbaterilor europene din ultimele luni: obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, directiva privind energia regenerabilă, reforma pieței europene a energiei electrice, taxonomia ecologică a UE și dezvoltarea unei industrii cu emisii reduse de carbon în Europa.

ADVERTISEMENT

Miercurea trecută, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a ridicat miza, declarându-se favorabil unei finanțări europene privind noi proiecte nucleare, propunând ca BEI să ofere banii, scrie Euractiv. „Bineînțeles că energia nucleară este în mișcare în Europa, bineînțeles că trebuie finanțată și bineînțeles că eu cred că BEI ar trebui să facă acest lucru”, a declarat el jurnaliștilor.

După două zile, Margrethe Vestager a fost întrebată pe această temă în cadrul unor discuții la Ambasada Danemarcei de la Berlin. Deși sceptică cu privire la energia nucleară – Danemarca nu a optat niciodată pentru atom – Vestager a dat un răspuns pe ocolite. „Dacă aprindeți lumina într-o zi cenușie în Danemarca și nu există vânt, este foarte probabil ca electricitatea să provină din energia nucleară suedeză”, a recunoscut ea.

ADVERTISEMENT

Recunoașterea energiei nucleare

Prin urmare, doamna Vestager s-a declarat „pragmatică” în ceea ce privește noile investiții europene în industria atomică. „Dacă se iau decizii care să schimbe natura investițiilor BEI, sunt perfect mulțumită de acest lucru (…)”, a spus ea. Comentariile lui Margrethe Vestager vin ca urmare a recentelor concesii ale Comisiei Europene privind energia nucleară.

Pentru a valida acordul politic privind revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile (RED), Franța și aliații săi pro-nucleari au obținut de fapt recunoașterea de către Comisie a rolului energiei nucleare în realizarea obiectivelor de decarbonizare ale UE.

ADVERTISEMENT

Biroul ministrului francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, a declarat pentru la începutul lunii iulie că această recunoaștere a fost într-adevăr o concesie din partea Comisiei în calitate de „instituție”. Deși această concesie nu are valoare juridică, conținutul său politic „va influența, de asemenea, viitoarea Comisie Europeană” numită după alegerile europene din iunie 2024, precizase biroul ministrului.

Cu toate acestea, Margrethe Vestager a ținut să sublinieze că banca este în primul rând brațul financiar și tehnic al UE. Prin urmare, „BEI nu trebuie să fie un loc de soluționare a dezacordurilor politice”, a avertizat ea, reluând astfel comentariile ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire. Pentru Margrethe Vestager, este de datoria Parlamentului European, a Comisiei și a Consiliului UE să-și asume rolul „politic”. Așadar, lor le revine sarcina de a soluționa dezbaterea nucleară, nu BEI.

ADVERTISEMENT

Vestager, o nucă greu de spart

Pe lângă chestiunea nucleară, relațiile dintre Margrethe Vestager și Paris s-au deteriorat în iulie, când aceasta a numit-o pe americanca Fiona Scott Morton în funcția de economist-șef al Direcției Generale pentru Concurență, o decizie care a fost respinsă de președintele francez, Emmanuel Macron.

Comisar pentru concurență de nouă ani, reputația lui Vestager de nucă greu de spart și-a atras deja mânia Franței în 2019, acuzând-o că nu a sprijinit industria europeană prin anularea fuziunii dintre grupul francez Alstom și concurentul său german Siemens. Scopul era de a crea un gigant feroviar.

„O greșeală economică și o eroare politică”, a comentat atunci  Le Maire, ministrul considerând decizia drept „un cadou pentru China”. BEI este cu atât mai importantă ca braț financiar al politicii europene în contextul reconstrucției Ucrainei și într-un moment în care Comisia, în revizuirea cadrului financiar multianual prezentată în iunie, a exclus orice recurs la noi datorii comune.

Alți patru candidați se luptă pentru președinția BEI, iar vicepremierul spaniol însărcinat cu finanțele, Nadia Calvino, este în fruntea cursei alături de Vestager, iar Franța pare să o susțină pentru moment. O dezbatere cu privire la o nominalizare comună urmează să aibă loc în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor europeni de finanțe, la Santiago de Compostela, la 15 și 16 septembrie, în vederea preluării oficiale a postului la începutul anului 2024.

ADVERTISEMENT