Sport

UEFA schimbă modul de disputare a preliminariilor pentru Campionatul Mondial. Cum este afectată naționala României

Comitetul Executiv al UEFA va schimba sistemul de disputare a preliminariilor pentru următorul Campionat Mondial care va avea loc în 2026.
25.01.2023 | 15:05
UEFA schimba modul de disputare a preliminariilor pentru Campionatul Mondial Cum este afectata nationala Romaniei
UEFA schimbă modul de disputare a preliminariilor Campionatului Mondial din 2026. Sursă foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În ultima ședință care a avut loc la Nyon, Comitetul Executiv al UEFA a decis să modifice modul de disputare a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2026, primul turneu final care va alinia la start 48 de echipe.

UEFA va schimba sistemul de disputare a preliminariilor pentru Campionatul Mondial 2026

Campionatul Mondial din Qatar a fost ultimul care s-a desfășurat după sistemul opt grupe a câte patru echipe. Campionatul Mondial din 2026, care va fi organizat în colaborare de SUA, Canada și Mexic, va fi primul turneu final cu 48 de echipe.

ADVERTISEMENT

Astfel, UEFA va schimba și sistemul campaniei de calificare pentru următorul turneu mondial. În preliminarii se va trece la 12 grupe a câte patru sau cinci echipe. Ulterior, cele 12 câștigătoare ale grupelor se vor califica direct la Campionatul Mondial.

Celelalte patru locuri rămase vor fi stabilite în urma meciurilor de la baraj. Până la Campionatul Mondial din Qatar, cele 55 de selecționate ale Europei erau împărțite în zece grupe a câte cinci sau șase naționale. Câștigătoarele grupelor obțineau biletele la turneul final, iar celelalte trei se calificau în urma partidelor de la baraj.

ADVERTISEMENT

Anunțul UEFA cu privire la modificarea modului de disputare a preliminariilor pentru Mondialul din 2026

România poate beneficia, datorită extinderii numărului de la 32 la 48 la Campionatul Mondial din 2026, deoarece Europa va avea trei locuri în plus și se va ajunge la 16 reprezentante față de 13 cât era inițial.

În ceea ce privește modul de desfășurare a preliminariilor pentru Mondialul din 2026, potrivit AS, UEFA va alege alternativa cu 12 grupe, în care echipele să fie repartizare în șapte serii a câte cinci și cinci grupe a câte patru.

ADVERTISEMENT

Modificări vor exista și la nivelul competițiilor din Europa. Nations League va suferi modificări la vârf, acolo unde cele mai mari naționale de pe continent se luptă pentru trofeu. La finalul lunii septembrie a anului trecut, România a retrogradat din Liga B, în Liga C, penultima ca valoare din Europa.

Nations League suferă modificări. Campionatul European din 2028 va rămâne neschimbat

După încheierea fazei grupelor, câștigătoarele din cele patru serii ale grupei A, prima ca valoare, echipele se calificau în Final-Four. Intenția forului european este de a adăuga șansa echipelor de pe locurile secunde să lupte pentru trofeu.

ADVERTISEMENT

Astfel, UEFA vrea să introducă un meci de play-off între primele două clasate, ulterior, echipele câștigătoare să se califice în careul de ași. De cealaltă parte, cea mai importantă competiție continentală între naționale nu va suferi modificări.

De la 24 de echipe, Campionatul European din 2028 nu va face pasul către 32. Principalul motiv invocat de oficialii UEFA se referă la faptul că turneul final își va pierde din valoare.

ADVERTISEMENT