News

Un document secret prezintă cele 10 condiții în care Ucraina acceptă pacea cu Rusia. Ce garanţii cere Kievul

Site-ul Faridaily a dat publicității un document în care apar condițiile pe care regimul de la Kiev le-ar accepta pentru a pune capăt războiului început de Federația Rusă.
30.03.2022 | 00:53
Un document secret prezinta cele 10 conditii in care Ucraina accepta pacea cu Rusia Ce garantii cere Kievul
În presa internațională a ajuns o versiune a condițiilor de pace agreate de Kiev. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul războiului din Ucraina, în presa internațională au apărut mai multe speculații și informații neconfirmate în mod oficial legate de cerințele în care s-ar putea ajunge la pace. Majoritatea au venit din partea Rusiei, dar de data aceasta a apărut și un document cu condițiile ucrainenilor.

Condițiile pe care le acceptă Ucraina

Publicația Faridaily a intrat în posesia unui document în care apar zece condiții pe care autoritățile de la Kiev le-ar accepta în cadrul negocierilor cu Federația Rusă. Istoricul Armand Grosu, expert în spațul ex-sovietic, a publicat pe pagina sa de Facebook o traducere a acestor propuneri.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat faptul că, într-o oarecare măsură, termenii în care Ucraina ar vrea să se ajungă la pace corespund celor pe care și Rusia i-ar fi transmis autorităților din Turcia în urmă cu câteva săptămâni.

Pentru ambele părți neutralitatea Ucrainei reprezintă un aspect important. Cu toate acestea, diplomații din cele două țări vor trebui să stabilească exact ce înțeleg prin acest termen.

ADVERTISEMENT

În documentul redactat la Kiev, neutralitatea Ucrainei înseamnă renunțarea la aderarea la NATO, dar și menținerea statutului de țară care nu deține armament nuclear. De asemenea, această poziție ar trebui să vină la pachet cu o serie de garanții din partea puterilor internaționale.

“Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanțiile juridice internaționale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat și nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Și alte state vor putea adera la tratat”, se arată în traducerea istoricului.

ADVERTISEMENT

Un alt punct în care cele două părți par a cădea de acord vizează o discuție între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Documentul ucrainenilor oferă ceva mai multe detalii legate de o astfel de întrevedere și subliniază că cei doi lideri s-ar putea întâlni pentru a semna un tratat de pace și negocieri pe anumite teme.

“Părțile consideră că este posibil ca președinții Ucrainei și Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat și/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT

În schimbul neutralității, Ucraina vrea garanții de la puterile internaționale

Mai multe dintre condițiile pe care Ucraina le-ar propune în timpul negocierilor de la Istanbul vizează neutralitatea și modul în care integritatea și independența sa ar urma să fie garantate în viitor.

Mai exact, noul statut al Ucrainei ar urma să fie garantat de Rusia, statul cu care acum se află în conflict, dar și de puterile occidentale printre care se numără: SUA, Regatul Unit, China, Franța, Germania, Polonia, Turcia și Israel. Este luată în calcul și posibilitatea ca numărul garanților să crească.

“Statele garante și Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operațiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente și imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va acorda asistență Ucrainei (ca răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acțiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare și utilizarea forței armate pentru a restabili și apoi a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru”, se arată  în documentul ucrainenilor.

Neutralitatea Ucrainei, garantată printr-un tratat

Ucraina își dorește ca modul în care această garanție colectivă urmează să fie implementată să fie clar stabilită într-un tratat semnat de toți cei implicați. Cu toate acestea, există o serie de condiții suplimentare pe care ucrainenii le pun.

Mai exact, tratatul ar urma să funcționeze provizoriu din momentul în care ar fi semnat de toate părțile implicate. Cu toate acestea, regimul de la Kiev vrea să ofere cetățenilor posibilitatea de a-și spune părerea printr-un referendum.

“Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina și după ce modificările relevante vor fi aduse la constituția ucraineană și ratificate de parlamentele Ucrainei și ale statelor garante”, mai cer ucrainenii.

Deși va fi neutră din punct de vedere militar, Ucraina vrea să își păstreze dreptul de a se alătura comunității europene. Trebuie făcută precizarea că Kievul își asumă responsabilitatea de a nu găzdui trupe străine pe teritoriul său.

Crimeea și republicile populare din est, un subiect sensibil

Situația peninsulei Crimeea, dar și a republicilor Donețk și Luhansk reprezintă un subiect extrem de sensibil pentru autoritățile din  Ucraina și Rusia, dar și pentru cei care locuiesc în zonele respective.

Din această cauză, tratatul pe care Ucraina vrea să îl semneze cu Rusia nu ar trebui să beneficieze de garanțiile occidentalilor. Asta înseamnă că Kievul își dorește ca pentru acele regiuni să se poarte negocieri.

Documentul ucrainenilor prevede și un termen de 15 ani în care diplomații din cele două țări vor trebuie să identifice o soluție pașnică la problema teritoriilor disputate. Kievul ține să sublinieze că în această speță nu trebuie să se ajungă la o nouă confruntare militară.

Încetarea războiului trebuie să fie un efort comun

După cum se mai arată în documentul ucrainenilor, părțile implicate într-un potențial viitor tratat cu Rusia vor ajunge la un acord comun legat de modul în care vor înceta ostilitățile și vor fi retrase trupele.

Ucrainenii mai vor ca prin discuțiile cu statele implicate în viitorul proces de pace să fie stabilite modalitățile prin care prizonierii de război și civilii vor putea să revină în țările natale. Condiții similare ar trebui să fie aplicate și în cazul combatanților căzuți în luptă.

“Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti și a conveni asupra dispozițiilor Tratatului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităților de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați”, se mai arată în traducerea istoricului.

ADVERTISEMENT