News

Vacanțele solo, ultima modă în turismul românesc. Americanii romantici dau năvală în Vama Veche, românii curioși mănâncă de 12 dolari în Tanzania

Consultantul în turism Traian Bădulescu ne introduce în tainele vacanțelor solo, ultima modă din turismul românesc, cu tentația de a ne găsi... pereche și cu oferte pentru curioși.
29.04.2023 | 19:09
Vacantele solo ultima moda in turismul romanesc Americanii romantici dau navala in Vama Veche romanii curiosi mananca de 12 dolari in Tanzania
Consultantul în materie de turism Traian Bădulescu ne introduce în ultima modă din domeniu, călătoriile solo (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Viața bate… turismul. Sau îl încurajează. Din diverse motive, pentru fiecare persoană în parte, a apărut moda vacanțelor solo. A pleca singur în concediu nu este doar o evadare ori un mod de a scăpa de amintiri nefaste, ci a devenit o tendință, mai mult sau mai puțin costisitoare, așa cum vom afla. Consultantul în turism Traian Bădulescu ne-a povestit care sunt cererile și destinațiile, în acest sens. Ce servicii oferă turismul, dincolo de componenta… psihologică despre care vorbeam mai sus, ei bine, am aflat că, „Vama Veche rămâne destinația perfectă și pentru singuraticii din SUA sau Argentina, iar românii „exploratori” de experiențe noi aleg destinații din Tanzania sau din America Latină”. Să pătrundem, așadar, și noi în arealul concediilor solo, pentru că, nu-i așa, până la urmă nimeni nu e singur…

Traian Bădulescu
Consultantul în turism Traian Bădulescu, în perioada în care era… „solo traveler” (sursa facebook.com)

Consultantul în turism Traian Bădulescu: „În Vama Veche, turiștii solo din  SUA și din Australia își găsesc pereche, iar românii se distrează în Tanzania lui Freddie Mercury”

„Într-adevăr, turismul individual, cunoscut și sub numele de „călătorie solo”, este o tendință aflată în creștere. În ultimii ani, s-a înregistrat o sporire semnificativă a numărului de persoane care preferă să călătorească singure, căutând dezvoltare personală, autodescoperire și interacțiuni culturale. Totuși, este un pic mai complicat și mai pretențios, dacă dorești să călătorești ca turist individual. Din ce în ce mai mulți turiști nu au un partener cu care să călătorească, dar asta nu le limitează dorința de a-și petrece vacanțele, fie și singuri. Ba din contră!”, și-a început povestea Traian Bădulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Consultantul în turism a reconfirmat faptul că, indiferent de disputele pe această temă sau de calitatea unor servicii, România a rămas o destinație turistică populară în Europa de Est, dar poate fi o alegere interesantă pentru „solo travelerii” și din alte zone: „Spre exemplu, vestita Vama Veche a atras călători solo din SUA, Australia și Argentina și este, în continuare, un loc popular printre tinerii din România, care călătoresc pentru a-și petrece timpul pe plajă, la o bere, pentru muzică și, de ce nu, vorba cântecului, «ca să își găsească pereche»”.

Dincolo de „Vama Veche nepereche”, un turist solo poate scoate din buzunar de la 200-300 de lei pe noapte, camera single la un hotel din România, până la 500-1000 de euro pe sejur, pentru destinații din Bulgaria sau din Grecia. Pentru un circuit exotic, tarifele single pornesc de la 1500-2000 de euro de persoană, incluzând transportul cu avionul. Însă, am aflat de la sursa noastă că există destinații exotice unde, ca persoană „single”, dacă nu dorești un hotel foarte pretențios, scoți din buzunar mai puțini bani, cu tot cu transport.

ADVERTISEMENT

„Dau exemplul Zanzibarului, care aparține de Tanzania, insula natală a marelui artist Freddie Mercury, o destinație îndrăgită de români și care a rămas în top inclusiv în perioada pandemiei. Acolo sunt deja peste 20 de compatrioți care investesc în vile și în hoteluri. Dacă ești pofticios și îți dorești să încerci street food-ul local, ai putea cheltui maxim doi dolari, pentru o masă. Dacă preferi să mănânci la un restaurant normal, tarifele se ridică în jurul sumei de 8 – 12 dolari, de persoană. Pentru excursii, un pachet de bază costă în medie între 250 – 300 de dolari pentru cinci zile de activități. Dacă turistul vrea să simtă adrenalina pe care o presupune un safari, prețurile pornesc de la 350 – 400 de dolari pentru o zi, în funcție de durata voiajului”, a completat „ghidul” nostru.

Toate aceste costuri se adună, iar prețul unui sejur de șapte zile pentru o persoană, excluzând biletul de avion, ajunge undeva la 750 de dolari, iar avionul mai poate costa între 600 și 1000 de dolari, pentru un zbor tur – retur.

ADVERTISEMENT
Dubai
Dubai, un paradis la modă, însă ingrat cu turiștii solo (sursa hepta.ro)

Antalya și Dubai, destinații neprietenoase pentru singuratici. Atenție la țările musulmane!

Am aflat de la interlocutorul nostru că există două variante de a călători individual. Fie mergi de-a dreptul „singur cuc”, fie te înscrii într-un circuit, alături de un grup de… singuratici. Atunci când „cetățeanul solo” se abonează la un circuit, el poate opta să împartă camera cu un alt turist, firește sau… din păcate, de același sex. Majoritatea turiștilor solo acceptă în orice situație persoana cu care împart camera, iar alții se interesează despre viitorul lor coleg. Ce vârstă, ce profesie are, eventual dacă sforăie sau nu. „De multe ori se crează prietenii între colegii de cameră, iar asta demonstrează că voiajul neconvențional a dat roade”, a continuat intervievatul nostru.

Consultantul în turism a adăugat: „Cu excepția Europei, circuitele sunt în general costisitoare și pot scoate din buzunarul turistului de la minimum 2.000 de euro. Vacanțele cele mai solicitate sunt cele din America Latină, Extremul Orient, Statele Unite și Canada. Turiștii care nu au partener de călătorie pot accesa locurile deschise pentru partaj sau se pot adresa direct agențiilor de turism, lucrul cel mai indicat, pentru că acestea sunt responsabile de corectitudinea pachetului turistic”.

ADVERTISEMENT

O altă variantă este voiajul individual, fără a fi membru al unui grup. Dar, atenție! „Anumite țări musulmane nu acceptă sau permit greu turiștii individuali, fie ei bărbați sau femei. Cunosc cazuri în care un bărbat singur a reușit cu multe bătăi de cap să se cazeze la un hotel din Antalya. La fel se petrec lucrurile și în Dubai. În general, în aceste țări sunt acceptate cuplurile, familiile sau grupurile de turiști. Apar și excepții, spre exemplu dacă doritorul demonstrează că este invitat la un eveniment. Firește că turiștii se pot simți extraordinar în aceste destinații, dar etica acestor țări pune sub semnul întrebării sosirea unui turist… solo”, a subliniat Traian Bădulescu.

Călătorii „solo” caută experiențe unice și personalizate, care să le permită să se cufunde pe deplin în destinația pe care o vizitează. Intervievatul FANATIK a subliniat că „tehnologia joacă un rol semnificativ în turismul individual, deoarece respectivii călători folosesc, mai mult decât alte persoane, diverse aplicații, site-uri web și platforme de social media pentru a-și planifica și partaja călătoriile. Alți turiști singuratici caută destinații care oferă activități de sănătate și wellness, cum ar fi yoga, meditația, tratamentele SPA și, de ce nu, cramele”.

„În general, tendința către turismul individual reflectă o dorință tot mai mare de independență, de dezvoltare personală și de imersiune culturală, precum și preferința pentru experiențe de călătorie unice și personalizate”, consideră partenerul nostru de discuție.

Japonia
Vasta istorie a Japoniei rămâne mereu incitantă (sursa hepta.ro)

De la melanjul cultural japonez, magiile Irlandei și primitorul UK, înapoi la Sinaia

Consultantul în turism a răspuns provocării noastre de a face un top al celor mai provocatoare destinații pentru turiștii solo. Așadar, să începem: „Japonia este o variantă excelentă pentru călătorii singuri. Beneficiază de un transport public sigur și eficient, menține moștenirea culturală bogată și amestecul unic de atracții moderne și tradiționale. De asemenea, pentru romantici, Noua Zeelandă poate deveni un refugiu în aer liber, cu peisaje naturale uluitoare, drumeții și activități de aventură și o cultură primitoare”.

De asemenea, „Islanda este o destinație populară pentru călătorii solitari, atractivă grație peisajelor sale parcă desprinse din altă lume, activităților în aer liber și localnicilor prietenoși. Și Irlanda este o destinație primitoare pentru turiștii solo, mai ales aceia care doresc să cerceteze istoria bogată, magicele licori tradiționale și cultura plină de viață a acestei țări. În ciuda Brexitului, și Marea Britanie rămâne ofertantă, deoarece în Regatul Unit fiecare turist este respectat de către localnici, indiferent de conjunctura în care vine”.

„Inclusiv Costa Rica este o destinație excelentă pentru drumeții singuri, care iubesc natura, pădurile tropicale luxuriante, plajele frumoase și spațiile de cazare ecologice”, a mai adăugat Traian Bădulescu, la capitolul destinații internaționale potrivite turiștilor solo și nu numai. Pentru că, până la urmă, a porni în căutarea ineditului înseamnă „divorțul” de singurătate, în oricare formă ar fi aceasta…

Să revenim, însă, pe plaiurile neaoșe. „Mamaia este o destinație populară printre turiștii care călătoresc în România pentru a se bucura de plajă și de viața de noapte. Aici există multe baruri, cluburi și restaurante, chiar dacă sunt mai scumpe decât în alte stațiuni, iar plaja este destul de mare și frumoasă”, a remarcat intervievatul FANATIK.

De asemenea, este cunoscut faptul că Valea Prahovei rămâne o destinație montană ofertantă, grație pârtiilor, dar și peisajelor liniștitoare și traseelor de drumeții. „Dacă ești interesat să explorezi natura, să schiezi sau să te plimbi pe munte, Valea Prahovei, inclusiv cu romantismul pe care îl propune Sinaia în ciuda problemelor legate de centrul istoric, poate fi o alegere bună pentru tine. De multe ori se pot crea și relații între turiștii solo pe baza pasiunilor de genul schi, echitație, înot, lectură…”, a completat Traian Bădulescu.

Sinaia
Sinaia a rămas una dintre preferințele romanticilor (sursa hepta.ro)

Stațiunile all-inclusive pot deveni factori de izolare

Pe de altă parte, să fim prevăzători! Consultantul în materie de turism ne-a avertizat că „stațiunile all-inclusive pot deveni izolante pentru călătorii singuri, deoarece se adresează mai ales cuplurilor și familiilor. Un turist solo se va simți stânjenit în multe resorturi all-inclusive, ținând cont că majoritatea covârșitoare a clienților sunt familiști”.

„Tururile de grup pot fi, de asemenea, copleșitoare pentru călătorii solitari, deoarece adeseori propun un itinerariu stabilit și timp liber limitat. În ciuda acestui fapt, de multe ori, turiștii solitari aleg aceste tipuri de circuite, mai ales dacă sunt persoane sociabile”, a continuat interlocutorul nostru.

Acesta susține că, dincolo de „manualul” de bază al oricărui turist obișnuit, temerarii trebuie să acorde prioritate în plus siguranței și să evite destinațiile despre care se știe că sunt periculoase sau cu risc ridicat. Întotdeauna, turismul de grup este mai sigur în anumite destinații ultra-cunoscute, chiar devenite tabu. La rândul lor, călătoriile de lux pot fi costisitoare și au tendința să satisfacă mai degrabă cuplurile și familiile, făcându-le mai puțin atrăgătoare pentru „solo travelerii” care ar putea căuta o experiență „mai” autentică și „mai” prietenoasă cu bugetul.

„Există circuite turistice și croaziere dedicate turiștilor „single”, care își pot găsi, cu ceva noroc, inclusiv perechea. Dar le recomand să apeleze la agențiile de turism și să se intereseze despre pachetul turistic pe care îl doresc. În general, este mai dificil să călătorești single, chiar dacă unii turiști solitari și-au găsit jumătatea și  mai ales au beneficiat de experiențe unice”, a încheiat Traian Bădulescu.

 

 

ADVERTISEMENT