News

Val de 100.000 de procese din cauza amenzilor acordate în starea de urgenţă? Ce se întâmplă cu cei care nu au cum să plătească

04.05.2020 | 15:27
Val de 100000 de procese din cauza amenzilor acordate in starea de urgenta Ce se intampla cu cei care nu au cum sa plateasca
Val de 100.000 de procese din cauza amenzilor acordate în starea de urgenţă? Ce se întâmplă cu cei care nu au cum să plătească Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Până acum s-au dat amenzi în valoare de 120 de milioane de euro în pandemia de coronavirus pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare. Însă, rămâne de văzut câte astfel de sancţiuni vor fi plătite, iar grefierii se aşteaptă ca o mare parte din aceste amenzi să fie contestate în instanţă. 

Val de 100.000 de procese din cauza amenzilor acordate în starea de urgenţă?

O mare parte dintre cele 300.000 de sancţiuni acordate vor ajunge în sălile de judecată, fiind contestate de cei amendaţi. Mai mult, cei care nu au cu ce plăti vor ajunge să lucreze în folosul comunităţii.

ADVERTISEMENT

O asociaţie profesională a grefierilor estimează că 80% dintre amenzi ar putea fi contestate, adică numărul lor ar putea trece de 100.000 şi chiar să urce spre numărul de 200.000 pe rolul instanţelor de judecată.

Deja au fost demarate câteva mii de procese în ţară, pentru care termenele nu au fost încă stabilite, amenzile nu intră în rândul proceselor care se judecă în timpul stării de urgenţă. Însă, după data de 15 mai sistemul judiciar va fi inundat de acest val de amenzi.

ADVERTISEMENT

Amenzile, majorate de Guvern: între 2000 şi 20.000 de lei pentru persoanele fizice

Guvernul a majorat printr-o Ordonanţă de Urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Acum, amenzile sunt între 2000 şi 20.000 de lei.

Valorile iniţiale au fost cuprinse între 100 şi 5000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă Ordonanţele Militare a crescut de la 1000 de lei la 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Maximumul amenzii pentru persoanele juridice este stabilit la 70.000 de lei.

Cei care nu pot plăti amenda vor face muncă în folosul comunităţii!

Actul normativ permite contravenientului să achite, în primele 15 zile de la data înmânării sau a comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii pe care agentul constatator a aplicat-o.

Cei care doverdesc că nu au posibilitatea financiară de a achita amenzile şi nu au bunuri care să fie executate silit pentru ca statul să recupereze banii, ar putea ajunge să lucreze în folosul comunităţii.

ADVERTISEMENT
Tags: