Sporturi

Valeria Răcilă, campioană olimpică la canotaj în 1984! Implicată în mai multe acțiuni de promovare a sportului

12.04.2021 | 21:03
Valeria Racila campioana olimpica la canotaj in 1984 Implicata in mai multe actiuni de promovare a sportului
Valeria Răcilă, campioană olimpică la canotaj în 1984! Implicată în mai multe acțiuni de promovare a sportului
ADVERTISEMENT

Valeria Răcilă, devenită van Groningen după căsătorie, este una dintre sportivele care au câștigat aurul olimpic pentru România la canotaj. Și după retragerea din activitate a rămas în lumea sportului și desfășoară campanii pentru un stil de viață mai sănătos. 

În episodul 52 al seriei “Olimpicii României” aflăm povestea Valeriei van Groningen, campioană olimpică la canotaj în proba de simplu vâsle la Jocurile Olimpice din Los Angeles, în 1984. Anterior, la Moscova, a câștigat un bronz la dublu vâsle.

ADVERTISEMENT

Valeria Răcilă, campioană olimpică la canotaj în 1984! A început cu atletism

S-a născut pe data de 2 iunie 1957 în localitatea Stulpicani din Suceava. Inițial, a practicat atletismul, la Clubul Sportiv Uzine Textile din Arad, iar la canotaj a ajuns abia la vârsta de 19 ani. Cu toate acestea, ascensiunea a fost rapidă.

A intrat în lotul național de canotaj în anul 1977, la vârsta de 20 de ani, și s-a specializat pe probele de vâsle. Un an mai târziu a participat la Campionatele Mondiale de la Karapiro, unde echipajul României de patru vâsle cu cârmaci s-a clasat pe locul patru.

ADVERTISEMENT

În anul 1979, la Campionatele Mondiale de la Bled, a câștigat bronzul la dublu vâsle, iar doi ani mai târziu a reeditat performanța în mondialele de la Munchen, de această dată în proba de patru vârsle.

La JO de la Moscova a obținut drumul în proba de dublu vâsle!

În proba de simplu vâsle a obținut medaliile mai strălucitoare, atât la Mondiale, cât și la Jocurile Olimpice. La Campionatele Mondiale de la Lucerna (1982), la Duisburg (1983) și Hazewinkel (1985) a obținut medalia de argint.

ADVERTISEMENT

Prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat a fost Moscova 1980. Alături de Olga Homeghi a câștigat medalia de bronz în proba de dublu vâsle, fiind depășite de Yelena Khloptseva și Larisa Popova din URSS, respectiv Cornelia Linse și Heidi Westphal din Germania de Est.

Aur la JO de la Los Angeles în proba de dublu vâsle!

Patru ani mai târziu, în proba de simplu vâsle a obținut cel mai strălucitor rezultat al carierei. A câștigat titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, reușind să o învingă cu peste trei secunde pe Charlotte Geer din Statele Unite și Ann Haesebrouck din Belgia.

ADVERTISEMENT

După retragerea din activitate, Valeria Răcilă van Groningen a rămas aproape de sport. În prezent este Președintele Asociației Clubul Sportiv Bucharest Running Club și militează pentru un stil de viață sănătos.

Militează pentru un stil de viață sănătos: “Copii mănâncă orice!”

În urmă cu câțiva ani, campioana olimpică de la Los Angeles a tras un semnal de alarmă cu privire la dezvoltarea sportului în România: “La noi nu este o cultură a sportului de masă, deşi se aleargă din ce în ce mai mult acum.

Văd însă copii care mănâncă orice, avem cea mai mare rată de boli cardiovasculare şi cred că principiul este puterea exemplului. Dacă acasă copilul vede că părintele mănâncă sănătos şi face mişcare, va face şi el. Încercăm să promovăm cât putem mişcarea şi ar trebui să ne informăm mai mult despre ceea ce mâncăm“, spunea Valeria Răcilă într-un interviu pentru ZF.

Valeria Racila Van Groningen
Valeria Racila van Groningen
  • 63 de ani are Valeria Răcilă van Groningen
  • 1984 este anul în care a câștigat aurul olimpic

 

ADVERTISEMENT