Sport

Veste minunată pentru Istvan Kovacs! A fost selectat pentru Cupa Mondială din Qatar. ”Este unul dintre cei mai buni arbitri din Europa”

FIFA a anunțat numele arbitrilor care vor conduce meciurile de la Cupa Mondială din Qatar, iar pe listă se află și Istvan Kovacs, alături de doi asistenți.
19.05.2022 | 16:58
Veste minunata pentru Istvan Kovacs A fost selectat pentru Cupa Mondiala din Qatar Este unul dintre cei mai buni arbitri din Europa
Istvan Kovacs va arbitra finala Cupei Națiunilor din Golf. Sursă foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT
19-05-2022
13:59

Crăciunescu, laude pentru Kovacs

Fostul mare arbitru Ion Crăciunescu a avut numai cuvinte de laudă pentru Istvan Kovacs, după selectarea acestuia pentru turneul final al Cupei Mondiale din Qatar.

”Este meritul lui, a ajuns acolo numai pe meritul lui. Felicitări celor care l-au descoperit. Mie îmi pare rău și de Hațegan, că a avut acel necaz. Și el era un candidat serios. După ce va arbitra finala asta de Conference League, Kovacs are șansa să arbitreze meciuri foarte tari și foarte importante la Mondial. Pentru că are calitate.

Dacă facem o socoteală de când n-am mai avut arbitru român la Mondial, de la Igna… au trecut foarte mulți ani. Kovacs este un arbiru care are de toate. Știi cum se zice, a jucat fotbal, aleargă și bine, acum a început să aibă și un limbaj bun.

Eu zic că este unul dintre cei mai buni arbitri din Europa, la ora actuală. Eu cred că dacă era născut în altă țară, prin Italia sau Germania, era mult mai devreme chemat să arbitreze la Mondial.

Dar oricum este devreme, are mult timp înainte. Să nu uităm la ce vârstă merge el acolo. Că toți care au mers la Mondial, și Rainea și cei care au mai fost, au mers după 45 de ani, cam așa. Trebuie să ai noroc și să te țină și sănătatea. Că uite, Hațegan n-a avut noroc și nu l-a ținut sănătatea.

Să fie el, așa cum este în mod normal. Și să își îmbunătățească neapărat limbajul corpului. Ar trebui să se uite mai mult în oglindă, acasă. Eu le-am spus arbitrilor: ‘Uitați-vă în oglindă, în oglindă faceți toate mișcările pe care le faceți în teren, în general’.

Aici mai are puțin de lucrat, la limbajul corpului. În rest, are știință bună și are o calitate foarte mare că se poate deplasa foarte ușor la locul în care se întâmplă faza”, a declarat Crăciunescu, pentru as.ro.

”Centralul” din Carei se afla pe lista preliminară alături de Ovidiu Hațegan, dar acesta din urmă nu va fi prezent la turneul final după ce a avut probleme medicale în această primăvară.

Istvan Kovacs va arbitra la Cupa Mondială din Qatar

La acest moment, Istvan Kovacs este unul dintre cei mai bine cotați arbitri la FIFA și UEFA, astfel că erau foarte mici șansele ca el să nu fie selectat pentru Cupa Mondială din Qatar, care va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie.

ADVERTISEMENT

Cavalerul fluierului îi va avea alături la turneul final pe asistenții Mihai Artene și Vasile Marinescu, primii arbitrii de tușă români care vor fi prezenți la o Cupă Mondială după Nicolae Grigorescu, în 1998.

Kovacs devine astfel al cincilea arbitru român care va conduce meciuri la Mondiale, după Costel Rădulescu – Uruguay 1930, Andrei Rădulescu – Mexic 1970, Nicolae Rainea – RFG 1974, Argentina 1978, Spania 1982 și Ioan Igna – Mexic 1986.

ADVERTISEMENT

Trei femei vor arbitra în premieră meciuri la Cupa Mondială

FIFA a anunțat pe site-ul oficial numele celor 36 de arbitri de centru, 69 de asistenți și 24 de arbitri VAR care au fost selectați pentru Cupa Mondială din Qatar. Se remarcă faptul că doar trei țări au câte doi arbitri de centru la turneul final: Franța, Argentina și Anglia.

Spania, care a avut trei ”centrali” pe lista preliminară îl va trimite în Qatar doar pe Antonio Miguel Mateu Lahoz. Astfel, Carlos del Cerro Grande și Jesus Gil Manzano vor rămâne acasă, la fel ca și turcul Cuneyt Cakir, un alt nume important de-alungul timpului.

ADVERTISEMENT

Forul mondial a selectat arbitri de sex feminin pentru prima dată în istoria de 92 de ani a Cupei Mondiale masculine. Stephanie Frappart (Franța), Salima Mukansanga (Rwanda) și Yoshimi Yamashita (Japonia) vor avea șansa de a oficia la turneul final din acest an.

Kovacs a primit finala Conference League

Istvan Kovacs are parte de un an de vis. După ce a arbitrat semifinala de Champions League dintre Manchester City și Real Madrid, a fost delegat la finala Conference League, dintre AS Roma și Feyenoord Rotterdam, programată miercuri, 25 mai, de la ora 22:00, la Tirana.

ADVERTISEMENT

Arbitrul din Carei este al patrulea român delegat de UEFA la un meci cu trofeul pe masă în cupele europene. Totul a început în 1978, când Nicolae Rainea a primit manşa retur a finalei Cupei UEFA, iar apoi au urmat Ioan Igna, care primea manşa retur a finalei Cupei UEFA din sezonul 1986-1987. În 1995, Ion Crăciunescu a fost delegat la Ajax – AC Milan 1-0, finala Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT