Sport

Vești proaste pentru Simona Halep în cazul de dopaj! Fostul lider WTA riscă o suspendare între 1 și 4 ani

Simona Halep trăiește cea mai neagră perioadă din cariera sa după ce a fost prinsă dopată și riscă o suspendare cuprinsă între 1 și 4 ani, în funcție de gravitatea faptei.
24.10.2022 | 19:45
Vesti proaste pentru Simona Halep in cazul de dopaj Fostul lider WTA risca o suspendare intre 1 si 4 ani
Simona Halep trăiește cea mai neagră perioadă din cariera sa după ce a fost prinsă dopată și riscă o suspendare cuprinsă între 1 și 4 ani, în funcție de gravitatea faptei. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dubla campioană de Grand Slam a testat pozitiv la Roxadustat. Medicamentul care conţine această substanță se numeşte Evrenzo, iar o cutie de 12 pastile are un preţ prohibitiv: 618 euro.

Ce suspendare riscă Simona Halep după ce a fost prinsă dopată

Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce s-a descoperit că s-a dopat la US Open, iar Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a explicat că Roxadustat este o ”substanţă nespecifică” și pedeapsa pentru folosirea acesteia este între 1 și 4 ani.

ADVERTISEMENT

Decizia finală a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) va ține cont de toate aspectele cazului, dar suspendarea nu poate fi mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante. În cel mai agravant caz, dacă se consideră că Halep a luat cu bună știință substanța, pedeapsa poate ajunge la 4 ani.

Ce este Roxadustat, substanța găsită în organismul jucătoarei

”Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 – Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011.

ADVERTISEMENT

În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică.

În termeni simpli, gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului și soluționarea cazului, care poate include o procedură de audiere și apel”, se arată într-un comunicat al ANAD.

ADVERTISEMENT

Cum se va lua decizia suspendării

Agenția Națională Antidoping a prezentat un grafic prin care WADA va decide gravitatea vinovăției Simonei Halep în acest caz de dopaj și a explicat pe larg care sunt punctele pe care se va marja.

”Principalele aspecte sunt legate de experiența sportivului, dacă are statut de persoană protejată, dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate, gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv și nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.

ADVERTISEMENT

Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective. Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane? Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?

Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei”, se mai arată în comunicatul ANAD.

Simona Halep dopaj suspendare

Elementele după care se analizează cazul

Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, Agenția Mondială Antidoping ar putea analiza următoarele elemente:

Elemente obiective ale vinovăției:

  • Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
  • Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
  • Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
  • Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
  • Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?

Elemente subiective ale vinovăției:

  • Vârsta și / sau experiența sportivului?
  • Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
  • Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
  • Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?)

Doctorul Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni și care a participat, ca investigator principal, la studii clinice privind medicamentul Roxadustat, nu crede că Simona Halep a ingerat intenționat această substanță.

ADVERTISEMENT