Fotbal intern

Vom avea iar două echipe din Craiova în prima ligă? Ce s-a întâmplat în 2000

03.11.2020 | 19:14
Vom avea iar doua echipe din Craiova in prima liga Ce sa intamplat in 2000
Vom avea iar două echipe din Craiova în prima ligă? Ce s-a întâmplat în 2000. Sursa foto: digisport.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2000 a fost ultimul în care Craiova a avut două echipe în prima ligă. N-a fost un an bun pentru niciuna. Universitatea termina pe 13, Extensiv retrograda de pe ultimul loc, 18.

Acum, fotbalul craiovean pare să aibă un sezon remarcabil. CS Universitatea Craiova a lui Mihai Rotaru este lider în Liga I, iar FC Universitatea Craiova 1948 a lui Adrian Mititelu conduce lupta de promovare în Liga a II-a, chiar dacă a pierdut două puncte prețioase, acasă, cu Aerostar Bacău în restanța de marți seară.

ADVERTISEMENT

Mai este mult drum până la concretizarea obiectivelor celor două Universități, destule etape în sezonul regular plus play-off în ambele cazuri, dar este posibil ca în sezonul 2021-2022 să fie iarăși două echipe craiovene în Liga I. După 21 de ani…

Vom avea iar două echipe din Craiova în prima ligă? Ce s-a întâmplat în 2000

După vremurile inegalabile, până acum, ale Craiovei Maxima, fotbalul oltean a avut o perioadă de grație la începutul anilor 1990. Eventul în 1991, titluri la toate grupele de juniori, și, în premieră absolută, două echipe în prima ligă. Consacrata Universitatea și micuța Electroputere.

ADVERTISEMENT

Nou promovata din Valea Roșie, cartierul unde avea stadionul, era echipa marii uzine de locomotive cu același nume. Pe atunci aveam și fotbal, și industrie. Acum, după  29 de ani de capitalism sălbatic multilateral dezvoltat și extrem de original, nu mai avem nici una, nici alta… Doar pretenții. Și COVID-19

1991-1992: Nou-promovata Electroputere termină peste consacrata Universitatea

În 1991, cu antrenorul Marian Bondrea pe bancă, Electroputere Craiova promova și făcea furori în Divizia A, clasându-se la finalul primului ei sezon în prima ligă, pe locul 3, chiar deasupra Universității Craiova (campioana ediției precedente).

ADVERTISEMENT

Derby-urile Băniei se încheiau  cu 1-0 pentru Universitatea în tur, pe „Centralul” craiovean, și 1-1 în retur, în Valea Roșie.

1992 a fost singurul an în care Bănia a avut două echipe în cupele europene. În turul preliminar al Cupei UEFA, însă, niciuna n-a luat niciun punct. Au dat un gol, au primit 13…

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova era eliminată de Sigma Olomouc, 0-1 în Cehoslovacia, 1-2 în Bănie. Iar Electroputere era zdrobită de Panathinaikos Atena, 0-6 pe „Centralul” craiovean, 0-4 în Grecia.

1992-1993: Adrian Ilie aduce prima victorie a lui Electroputere în fața Universității

În campionatul următor, Universitatea termina pe locul 3, iar Electroputere pe 6. Meciurile dintre ele consemnau prima victorie a lui „Electro” în fața „Științei”, 1-0 în tur, pe teren propriu, gol tânăra speranță Adrian Ilie.

Care, intrat pe teren prin minutul 70, a marcat în minutul 89 și, luat de valul bucuriei, s-a dus la peluza în care era galeria Universității și le-a oferit un dans din buric acomapniat „stufos” cu înjurături și gesturi obscene. Arbitrul Adrian Porumboiu i-a dat „roșu” direct și i-a „voalat” fotografia întru amintirae a primului gol marcat în prima divizie…

În retur a fost 1-1, tot Adrian Ilie fiind autorul golului, egalizator de data aceasta, al lui Electroputere, 1-1 în minutul 74, după ce Mogoșanu deschisese scorul în minutul 21.

1993-1994: Universitatea, vicecampioană, Electroputere în picaj

Universitatea devine vicecampioană, la 11 puncte sub Steaua, Eletroputere coboară pe 14, la doar două puncte peste linia retrogradării.

În tur a fost Electroputere – Universitatea 2-2, în retur, pe stadionul „Central” nu s-a marcat niciun gol, 0-0.

1994-1995: Universitatea, tot sub Steaua, Electroputere retrogradează la baraj

Universitatea Craiova își păstrează locul 2, tot după Steaua, dar la „numai” 9 puncte. Electroputere continuă picajul, termină pe loc de baraj, 15 și retrogradează după un meci cu Politehnica Iași, la Brașov, 2-2 după 120 de minute (de la 2-0 pentru craioveni), 5-6 la loviturile de departajare.

În ultima etapă din tur Universitatea surclasează pe Electroputere cu 4-1 pe „Central”. În retur, în Valea Roșie, festival de goluri: 5-4 pentru Electroputere la „adio”… pentru ca Gică Craioveanu, care juca la Universitatea, să dea ceva goluri în lupta pentru titlul de golgheter cu nemțeanul Axinia II.

Ceea ce s-a „împlinit”… Craioveanul Craioveanu a marcat 3 goluri și a ieșit cel mai prolific marcator al Ligii I, cu 27 de goluri față de 24 Axinia II. Iar craioveana „Electro” pleca din prima ligă să vizioneze următorul sezon la matineu.

1999-2000: Electroputere, devenită Extensiv promovează și retrogradează, Universitatea are și ea emoții până în penultima etapă

După 4 ani în „B”, Electroputere, devenită Extensiv, promovează din nou în prima ligă și Craiova are din nou derby orășenesc. Doar pentru un an, însă, pentru că Extensiv termină pe ultimul loc, 18, cu numai 17 puncte, la 29 de primul loc salvator, 14.

Universitatea nu se simțea nici ea prea bine, clasându-se la finalul sezonului pe un modest loc 13, cu doar două poziții și două puncte peste „matineul” eșalonului secund.

În „directe”, ghinion în etapa 13 pentru Extensiv, 0-3 de „neprezentare” pe „Ion Oblemenco”. În retur tot „universitarii” au fost mai… „extensivi” și au învins din nou concitadina cu 3-2.

A fost ultimul sezon din prima ligă în care Craiova  avut două echipe la „nivel înalt”. Extensiv s-a transformat în FC Craiova în 2003 și s-a desființat în 2005. Universitatea a fost retrogradată, dezafiliată, desființată, reînființată, clonată și acum, după cum știe toată lumea, are două „urmașe” care își revendică „moștenirea” identității cu unica Craiova Maxima.

2013-2014: Război direct între vechea și noua Universitatea Craiova. Sau FC U vs. CS U în Liga a II-a

Craiova a mai avut două echipe în același eșalon, dar nu primul, ci al doilea. Mai exact în Seria a II-a a Ligii a II-a, sezonul 2013-2014. Primăria Craiovei înființa CS U Craiova, iar Adrian Mititelul era reprimit cu echipa sa FC U Craiova, dezafiliată în 2011, în FRF. Care, ca să împace și capra, și varza, alegeți dumneavoastră care cine e capra și cine e varza, le repartiza, total ilegal, dar asta-i altă poveste, în aceeași serie a ligii secunde.

Cele două „războaie” între concitadinele cu același nume, Universitatea, s-au încheiat și la Turnu Severin, unde juca echipa lui Mititelu, interzisă de autorități în Bănie, meciurile considerate pe teren propriu în tur, și în retur, pe „Ion Oblemenco” fără goluri, 0-0.

Egale în „directe”, cele două Universități au avut destine ulterioare diametral opuse. Universitatea primăriei, acum a lui Mihai Rotaru, promova în prima ligă, Universitatea lui Mititelu se retrăgea în martie 2014 din campionat și se desființa. Dar nu dipărea, pentru că Adrian Mititelu fonda o altă echipă în 2017, FC U Craiova 1948, pe care o înscria în liga a IV-a. Și cu care ajungea în doar trei ani să se bată la promovarea în prima ligă.

  • „Au mai fost și înainte două echipe în Divizia A. E foarte greu ca într-un oraș cum este Craiova, care n-are un potențial economic deosebit, două echipe să reziste la nivelul primei ligi. Dacă promovează FC U în Liga 1, foarte bine. Am mai spus și altă dată, mi-au mai spus-o și alții: publicul din Craiova se va duce întotdeauna spre echipa care performează. E foarte simplă treaba!” – Silviu Lung
  • 24 de puncte are CS Universitatea Craiova după 9 etape, din 8 victorii și o înfrângere, golaveraj 14-4, cu care este pe primul loc în Liga I, urmată de FCSB (21 de puncte) și CFR Cluj (18 puncte)
  • 21 de puncte are FC Universitatea Craiova 1948 după 9 meciuri, din 6 victorii și 3 egaluri, golaveraj 22-9, cu care este pe primul loc în Liga a II-a. Este urmată de Metaloglobus și ASU Poli Timișoara (19 puncte, dar un meci mai mult amândouă), U Cluj, Dunărea Călărași și Farul Constanța (17 puncte)

  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Chindia: 1,80 este cota pentru „1 și peste 1,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT