Fotbal international

Reacție dură a ministrului de la MTS în cazul lui Șumudică: „Turcii să își prezinte scuzele”

11.01.2021 | 19:31
Reactie dura a ministrului de la MTS in cazul lui Sumudica Turcii sa isi prezinte scuzele
ADVERTISEMENT

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a atacat dur comportamentul turcilor care l-au numit „țigan” pe Marius Șumudică și catologhează insultele drept „inacceptabile și de netolerat”.

Antrenorul echipei Gaziantep, Marius Șumudică, a fost victima unui atac rasist în Turcia în timpul unei emisiuni, un fost jucător numindu-l ”țigan” și ”cerșetor”.

ADVERTISEMENT

Șumudică a fost insultat de Erman Toroglu, un fost jucător turc, acesta fiind nemulțumit de plângerile continue ale antrenorului: „Antrenorul ăsta e plin de figuri, joacă teatru. Nu am mai văzut așa ceva, unde se crede? Se comportă ca un țigan, e un țigan. Dar cum să-i spun altfel, să-l numesc cerșetor?”, a spus acesta.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a reacționat în urma scandalului rasist din Turcia

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a luat în sfârșit o poziție oficială în cazul scandalului de rasism din Turcia, care l-a avut în prim plan pe antrenorul român Marius Șumudică.

ADVERTISEMENT

Noul ministru al Sportului a postat o reacție oficială pe pagina sa de Facebook, în care a condamnat comportamentul analistului sportiv Erman Toroglu: „În legătură cu discuţiile generate în spaţiul public de incidentul cu implicaţii negative asupra lumii sportului în care a fost implicat antrenorul român Marius Şumudică, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, dar şi de sportiv, afirm cu tărie necesitatea ca acest mediu să fie unul al egalităţii şi sportivităţii, unde toţi factorii implicaţi să aibă în permanenţă un dialog constructiv, bazat pe valori comune şi pe înţelegere reciprocă”, a început comunicatul acesta.

Deși Sebastian Colțescu a fost pus la colț de o lume întreagă după scandalul rasist de la partida dintre PSG și Istanbul Bașeksehir, nu același lucru s-a întâmplat și în urma jignirilor rasiste ale turcilor la adresa lui Șumudică: „Niciunul dintre noi, cei care facem parte din această lume, nu trebuie să renunţăm la atitudinea fermă împotriva discursului bazat pe ură, rasism sau discriminare de orice fel”, a mai spus Eduard Novak.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak spune că Erman Toroglu ar trebui să își ceară scuze

Eduard Novak consideră că fostul fotbalist turc, Erman Toroglu, ar trebui să îi ceară scuze public lui Marius Șumudică: „Consider că un prim pas important în remedierea acestei situaţii nefericite ar trebui să vină din partea comentatorului turc, prin prezentarea unor scuze care să demonstreze că acesta regretă insultele aduse antrenorului român”, a fost cea mai importantă concluzie a ministrului.

Fostul campion paralimpic nu s-a ferit de cuvinte și a condamnat în termeni duri declarațiile făcute de Erman Toroglu în cadrul unei emisiuni TV de la un post din Turcia: „Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu şi insultele rasiste şi discriminatorii aduse la adresa domnului Marius Şumudică sunt inacceptabile şi de netolerat.”

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a luat și el poziție pe acest subiect și i-a luat apărarea lui Marius Șumudică, amintindu-le turcilor câte au făcut românii pentru fotbalul din Turcia, lucru punctat și de Ministrul Sportului, Eduard Novak: „Este cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat situaţia, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbalişti români, precum Mircea Lucescu şi George Hagi sunt văzuţi ca idoli atât de către suporteri, cât şi de către mulţi jucători turci.”, a mai spus guvernantul.

ADVERTISEMENT