Rapidul a câștigat cu 2-1 derby-ul cu CFR Cluj, din prima etapă a returului sezonului regular al SuperLigii, și și-a depus candidatura în lupta la titlu. Asta chiar dacă victoria giuleștenilor a fost vehement contestată de conducerea campioanei, în special prin vocea patronului Neluțu Varga, din cauza imenselor greșeli comise de arbitrul de centru Cătălin Popa.
Revenit în forță după o pauză de aproape zece ani în peisajul talk-show-urilor sportive de la noi, Horia Ivanovici a avut un nou invitat de gală în ediția de luni, 31 octombrie, a emisiunii „FANATIK SUPERLIGA”. Este vorba despre Adrian Mutu, antrenorul Rapidului, omul momentului în fotbalul românesc după victoria echipei pe care o pregătește în fața campioanei CFR Cluj.
Felicitat pentru modul cum a evoluat în ultima perioadă, atât pe plan profesional, cât și familial, Adrian Mutu a dezvăluit „secretul”: „Echilibrul din viața unei persoane este foarte important, ori eu asta am găsit, un echilibru interior… Am și lucrat în ultimii zece ani la ce înseamnă persoana Adi Mutu, la ce voiam să fac pe viitor, și anume cariera asta de antrenor, chiar dacă a început în 2018…”.
Apoi, tehnicianul Rapidului a vorbit despre partida de duminică seara din Giulești, contra campioanei CFR Cluj: „A fost un meci teribil de greu, dificil mai ales pe plan fizic, pentru că CFR e o echipă foarte puternică, la ceea ce înseamnă componența echipei ca fizic. Am avut de luptat, a fost un meci de luptă, nu la propriu, pentru că a rămas totuși în limitele sportivității, dar a fost un meci în care a trebuit să ne autodepășim la ceea ce înseamnă nivel fizic.
Nu am mai întâlnit o echipă astfel de puternică din punct de vedere fizic și, sincer, nu e întâmplător ce a făcut CFR în ultimii cinci ani. Nu e întâmplător ce echipă își face Dan Petrescu sau și-a făcut. Nu sunt întâmplătoare nici rezultatele pe care le-au avut în Europa, pentru că în Europa, la nivelul ăsta, se joacă mult fizic.
Știam lucrul acesta, suntem și noi o echipă în formare, vrem și noi mari performanțe, de aceea aseară voiam un răspuns, să vedem în ce moment suntem, ce putem să îmbunătățim și, bineînțeles, poate un punct de plecare spre performanțe mai mari. Ne-a venit un răspuns foarte bun, mai ales la nivel de atitudine, ceea ce mă face să fiu mai supărat decât fericit…
Și vă explic și de ce… Când îi explic jucătorului român că e vorba numai de atitudine, de spiritul de competitivitate, de cât de mult îți dorești și cât de mult dai la sută, de cât de mult respecți fotbalul, pentru că talent avem… la noi e o problemă de competitivitate, de atitudine, de constanță în a juca la nivel înalt.
Și când spun competitivitate, mă refer și la forța de a suporta anumite antrenamente. Dacă ne comparăm cu jucătorii mari, dacă ne uităm la datele de prin Champions League, o să te minunezi… Pentru că tu te aștepți să fie un jucător mai tehnic și să alerge mai puțin, iar când te uiți la datele lor și vezi cât aleargă, și ca echipă și pe jucător în parte, o să te sperii. 120, 125 de kilometri, iar noi în România suntem pe la 110 kilometri”, a declarat Adi Mutu în emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI.
Revenind la meciul de duminică seara, Adi Mutu consideră că victoria echipei sale e una pe deplin meritată, lucru confirmat și de datele InStat.
„Eu zic că victoria cu CFR Cluj e una meritată. Dimineața asta m-am uitat pe statistici, pe cifrele InStat, din curiozitate mai mult, și am văzut că la nivel de posesie suntem la 67% per total, pentru Rapid, iar în prima repriză am avut 75% posesie, ceea ce este incredibil. Chiar dacă am auzit și unele comentarii că prima repriză ar fi fost a CFR-ului. Nu, CFR-ul a avut sporadic ocazii, dar noi am controlat jocul cap-coadă, am avut inițiativa, am încercat să desfacem…
Nu neg faptul că am avut și șansă, dar fără asta în fotbal, sau în sport în general, nu ai ce să cauți… Tot timpul fotbalul ține un echilibru la ceea ce înseamnă șansă, azi o ai tu, mâine o are celălalt și așa mai departe.
Noi am impus ritmul jocului, nu pot să spun că am fost foarte mult peste ei, am fost acolo, la un cioc de barcă, așa cum spunem noi… Până la urmă să nu uităm că e campioana României, sunt jucători învățați să joace de două ori pe săptămână, eu am jucat la rândul meu 8 ani de două ori pe săptămână… Asta e un avantaj pentru ei, fiindcă jucătorii au ritm, sunt tot timpul la 100%, sunt conectați…”
Are Rapidul șanse la titlu după victoria cu CFR Cluj? Tehnicianul giuleștenilor susține că nu acesta este obiectivul impus echipei, dar că, în sinea lui, se gândește că ar putea câștiga cununa cu lauri.
„Echipa asta a fost făcută pentru play-off. Obiectivul nostru este intrarea în play-off și, bineînțeles, Cupa României. Obiective pe care încercăm să ni le atingem. Cupa este un obiectiv, ne dorim s-o câștigăm, Rapidul are vreo 14 Cupe dacă nu mă înșel și este un trofeu pe care clubul și-l dorește.
Nu neg faptul că atunci când se va întrerupe campionatul vom face o analiză și împreună cu conducerea clubului, cu Nico și cu cei doi patroni, vom vedea ce decizie vom lua și dacă e cazul să intervenim în mercato, să facem sprintul final pentru ultima parte și unde dorim să ajungem.
Eu nu neg faptul că mă gândesc la titlu. Ce antrenor îți spune că nu vrea titlul? Nu există așa ceva, Doamne ferește! Nu e vorba de a spera, ci de faptul că e un obiectiv pe termen lung. Obiectivul meu e să ajung în play-off. Ajungând în play-off, normal că mă bat și la campionat. Acolo vreau să vorbim… Vreau să rămânem cu picioaree pe pământ, pentru că n-ar fi corect față de fani să-i amăgim…
Echipa asta a fost formată într-un fel și a fost formată pentru play-off. Dacă am vorbi numai de titlu, de titlu, de titlu, ar fi trebuitr să facem o echipă de titlu! Știm foarte bine, am văzut și aseară, la ce nivel trebuie să joci ca să iei titlul. Sunt jucători care pot să ducă, sunt alți jucători care atunci când se ridică nivelul nu mai pot să ducă și atunci… Vor fi jucători care vor pleca în iarnă. Vedem împreună cu clubul ce va fi. Eu cred că în momentul de față am un lot de play-off.
Avem timp o săptămână să pregătim meciul cu FCSB. După FCSB, v afi Farul la mijlocul săptămânii, și apoi Universitatea Craiova. Când ajungi în săptămâna cu ăștia trei adversari, atunci îți dai seama la ce nivel ești. Va trebui să schimb, nu am cum să nu schimb. Atunci așteptăm niște răspunsuri din partea băieților, să vedem la ce nivel sunt și ceilalți. Fiecare jucător a avut șansa lui de a demonstra din ce aluat e făcut, dacă merită să joace la Rapid, dacă merită mai mult, dacă merită să fie titular…”, și-a încheiat Adi Mutu discursul.