News

Alegerile din Franţa, sub lupa politologului Cristian Pîrvulescu: „Dacă Marine Le Pen câştigă, Uniunea Europeană ar putea intra într-un blocaj”

La 24 aprilie, în „Hexagon” vor avea loc alegeri prezidențiale, iar previziunea politologului Cristian Pîrvulescu este sumbră: dacă Marine Le Pen va deveni președinte, Franța va ieși din Uniunea Europeană și din NATO.
21.04.2022 | 15:14
Alegerile din Franta sub lupa politologului Cristian Pirvulescu Daca Marine Le Pen castiga Uniunea Europeana ar putea intra intrun blocaj
Politologul Cristian Pîrvulescu analizează șansele candidaților la președinția Franței și explică riscurile victoriei lui Marine Le Pen (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, însă Marine Le Pen pare să aibă o mulțime de atuuri pentru a câștiga confruntarea decisivă. În opinia politologului Cristian Pîrvulescu, un apropiat al cercurilor de la Bruxelles, potențiala victorie a lui Marine Le Pen, care mizează pe soluții radicale, ar echivala cu un „divorț” între Franța și NATO & UE.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Le Pen mizează pe anti-americanismul tradițional, iar în privința UE, putem asista la un „Frexit”!

La primul tur al alegerilor pentru fotoliul de la Palatul Élysée, Emmanuel Macron a obținut un scor de 27,8%, în timp ce Marine Le Pen a întrunit doar 23,2% dintre sufragii. Totuși, fiica lui Jean Marie Le Pen pare să aibă motive serioase să spere că celebra familie ultra-naționalistă din care face parte va avea, în sfârșit, un reprezentant la Élysée.

ADVERTISEMENT

Așa cum anunța FANATIK, reprezentanta Rassemblement National se bazează, în turul 2, mai ales pe voturile „cedate” de Éric Zemmour, candidatul partidului de extremă dreaptă Reconquete, care, în turul 1, a obținut un procentaj de 7,1%. Vom observa că lucrurile sunt mai complicate, dar, până la anunțarea verdictului, am fost interesați să aflăm cum va reacționa Bruxellesul în cazul alegerii Marinei Le Pen.

Cristian Pîrvulescu
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa snspa.ro)

„Victoria lui Marine Le Pen va însemna ieșirea Franței, de facto, din interiorul Uniunii Europene și din NATO. Viziunea anti-americană a lui Marine Le Pen este clară. Ea și mizează pe acest anti-americanism care este tradițional în Franța. Să nu uităm că această țară nu a făcut parte din zona operativă a NATO, din anul 1966, până în 2009. Abia sub conducerea lui Nicolas Sarkozy a revenit, astfel că situația este complicată, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru NATO”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Analistul politic a făcut o radiografie a strategiei Marinei Le Pen, în privința UE. „Din acest punct de vedere, ea afirmă că dorește ca forul european să se schimbe din interior, începând cu unele tratate, dar, în realitate, este vorba despre un „Frexit”. Întreaga operație ar putea duce în acest punct și la un blocaj al Uniunii Europene”, a avertizat interlocutorul nostru.

Marine Le Pen Vladimir Putin
Doi aliați anti-UE și anti-NATO, Marine Le Pen și Vladimir Putin (sursa hepta.ro)

„Un soldat al lui Vladimir Putin, care și-ar atinge obiectivele”

Contextul creat de războiul din Ucraina este unul cât nu se poate de propice pentru Le Pen. Cunoscută drept o apropiată a liderului de la Moscova, candidata „Adunării Naționale” (n.r fostul „Front Național”) ar putea satisface interesele lui Putin, în situația în care ar câștiga alegerile.

ADVERTISEMENT

Cristian Pîrvulescu a subliniat, din acest punct de vedere: „Vorbim despre un soldat al lui Vladimir Putin, care și-ar atinge obiectivele. Ar fi o victorie cel puțin la fel de importantă precum una a rușilor, pe teren, în Ucraina, dar cu consecințe foarte grave. Doar președintele Zelenski nu pare să înțeleagă foarte clar acest lucru, dar aceasta este o altă discuție…”

Politologul este de părere că Marine Le Pen are șanse mai mari să devină președintele Franței decât avea atunci când a candidat pentru prima oară. De asemenea, Pîrvulescu este de părere că respectiva candidată „are șanse mai mari decât a avut tatăl său, deoarece, între timp, extrema dreaptă a devenit cât se poate de acceptabilă. Nu doar în Franța, ci să nu uităm că și în România se întâmplă acest lucru”.

ADVERTISEMENT

Expansiunea extremei drepte este un „trend” la modă. Din acest motiv, era previzibil și logic că întregul context internațional își va pune amprenta pe scrutinul din 24 aprilie.

„Unii privesc fenomenul ca fiind unul tipic francez, însă lucrurile stau diferit. Este un fenomen european și există sisteme electorale care favorizează, în mare măsură, extrema dreaptă. În Franța, alegerile prezidențiale sunt speciale. Ceea ce s-a întâmplat în primul tur nu este neapărat surprinzător, dar, pe de altă parte, rezervorul electoral al lui Marine Le Pen este foarte important”, a precizat intervievatul FANATIK.

Jean - Luc Melenchon
Jean – Luc Melenchon, un candidat învins dar… cu un rol decisiv în finală (sursa hepta.ro)

Ambii candidați stau „la mâna” electoratului lui Jean–Luc Mélenchon

Cristian Pîrvulescu a încercat să facă un calcul al probabilităților în privința felului în care vor vota cetățenii care, la primul scrutin, au preferat alți candidați.

„Puține dintre persoanele care l-au votat pe Mélenchon, în primul tur, îl vor vota pe Emmanuel Macron. Nu este, însă, la fel de sigur că restul alegătorilor din respectiva tabără o vor vota pe Le Pen, pentru că Mélenchon le-a transmis să nu o voteze”, a estimat profesorul universitar.

Trebuie specificat faptul că, în primul tur, Jean–Luc Mélenchon, candidatul Partidului Franța Nesupusă, s-a clasat pe locul 3, întrunind 22% din procente, exact „în coasta” lui Marine Le Pen. Se pare că acest electorat ar putea decide „finala”, dar, și aici, lucrurile sunt complicate.

Cristian Pîrvulescu a oferit explicația acestei situații: „În cadrul Partidului Franței Nesupuse s-a făcut un sondaj cu aproximativ 300.000 de respondenți, iar majoritatea, în jur de 40%, s-au pronunțat în favoarea votului alb. Alți 30% au afirmat că se vor abține, iar restul ar putea vota într-un fel sau altul. Întrebarea legată de Le Pen nu a fost formulată în sondaj, astfel că numărul de voturi care s-ar raporta de la Mélenchon la Macron sunt foarte importante”.

Politologul a explicat și terminologia expresiei „vot alb”, o opțiune cu care, de altfel, s-a confrunat și electoratul din România, la alegerile din 2008.

„Voturile albe sunt cele care nu au nicio valoare. Cetățenii se prezintă la urne, dar, practic nu votează niciun candidat. De fapt, pe buletine apare o rubrică de „vot alb”, care este luată în calcul în momentul prezenței la vot, dar nu și la împărțirea mandatelor”, a reamintit interlocutorul nostru.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron, un președinte lipsit de liniște (sursa hepta.ro)

În ciuda unei victorii, Emmanuel Macron ar putea pierde sprijinul parlamentar

Potrivit lui Pîrvulescu, rezervorul de voturi din zona socialist–ecologistă și cel din partea republicanilor nu sunt neapărat suficiente pentru președintele în exercițiu. Așadar, alegerile rămân, în continuare, o necunoscută. Dar, potrivit estimărilor, șansele lui Emmanuel Macron de a rămâne în funcție sunt importante și actualul șef al statului are prima șansă.

„Problema este legată de faptul că partidele se pregătesc pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna iunie, tot în sistem cu două tururi de scrutin”, a adăugat profesorul universitar.

Acesta a explicat, în detaliu, situația creată: „Așadar, dacă Macron nu va obține majoritate în Parlament, va fi mult mai dificil, deși nu imposibil, să guverneze, în contextul geopolitic despre care vorbeam. Nu discutăm doar despre reformele din Franța, pentru motivul că Marine Le Pen și Mélenchon au fost candidați apropiați de Vladimir Putin și nu au fost niciodată suficient de critici la adresa agresiunii din Ucraina…”

Cristian Pîrvulescu a opinat că, într-adevăr, acesta este motivul pentru care, chiar și în cazul unui succes al lui Emmanuel Macron, lucrurile nu vor fi clare până la sfârșitul lunii iunie, când vom ști exact dacă vechiul & noul șef al statului va mai beneficia de majoritate prezidențială.

Mai mult, așa cum a remarcat politologul, „activiștii de vârf ai Partidului lui Mélenchon le spun alegătorilor că trebuie să se pregătească pentru alegeri și să voteze un Guvern alternativ, pentru a-l împiedica pe Macron să-și atingă obiectivele politice”.

Valerie Pecresse
Valerie Pecresse a fost privită drept o potențială adversară redutabilă pentru Emmanuel Macron (sursa hepta.ro)

Sondajele arată că președintele poate fi învins doar de o femeie!

Situația este extrem de complicată, iar în această perioadă ies la suprafață „jocurile” care au marcat primul tur de scrutin. Prima diversiune a fost creată în jurul lui Éric Zemmour, candidatul partidului Reconquéte, care a obținut doar 7,1% din voturi.

„A existat o operațiune care viza necalificarea lui Marine Le Pen în turul 2. Ideea nu i-a aparținut lui Macron, ci unui magnat media, pentru care Zemmour a lucrat ca jurnalist și comentator politic. În principiu, sondajele arătau, de foarte mult timp, că Macron nu poate fi înfrânt decât de o femeie. Acesta este motivul pentru care era căutată o doamnă ca să-l învingă, alta decât Marine Le Pen, care, evident, nu reprezintă interesul Franței”, a dezvăluit partenerul nostru de dialog.

Iată și cum a decurs acțiunea, ulterior: „S-a mizat foarte mult pe Valérie Pécresse, care, însă, s-a prăbușit pe parcurs. În final, a obținut doar 4,8 % din voturi, iar acest fapt demonstrează că, pe de o parte, electoratul de centru și de centru dreapta al republicanilor a devenit tot mai apropiat de Le Pen”.

La final, înaintea turului decisiv, analistul politic a prezentat câteva date sociologice, legate de prezența la urne, la primul scrutin.

„În general, cetățenii cu vârste până la 30 de ani au votat cu Mélenchon, cei cu vârste între 30 – 60 de ani au votat cu Le Pen, iar alegătorii în etate l-au preferat pe Macron. Populația de la orașe i-a ales, cu precădere, pe Mélenchon și pe Macron, iar cea rurală a preferat-o pe Le Pen”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

 

ADVERTISEMENT