News

Alegerile din Turcia, în umbra lui Putin. Erdogan joacă ultimul as din mânecă: cartea energiei, cu ajutorul Rusiei

Erdogan își face campanie cu energie din Rusia. Nuclear, petrol și gaze: pericolul dependenței Turciei de „parteneriatul” cu Vladimir Putin
07.05.2023 | 22:23
Alegerile din Turcia in umbra lui Putin Erdogan joaca ultimul as din maneca cartea energiei cu ajutorul Rusiei
Peste o treime din importurile de petrol și produse petroliere ale Turciei provin din Rusia / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La mai puțin de o săptămână de la alegerile prezidențiale și legislative din Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan joacă cartea independenței energetice a țării, cu ajutorul lui Vladimir Putin. Numai că, în campanie electorală, liderul de la Ankara tocmai ascunde o dependență puternică de Rusia.

O Turcie „mare” din nou

La numai două săptămâni după ce a anunțat livrări gratuite de gaze dintr-un nou zăcământ din Marea Neagră, președintele Recep Tayyip Erdogan a continuat săptămâna aceasta cu alte ”vești bune” pentru turci, pe frontul energetic. Cu o sincronizare perfectă înainte de scrutinul crucial din 14 mai, Erdogan a declarat, în fața unei mulțimi de susținători din orașul Konya, din inima conservatoare a țării, că Turcia a descoperit un nou câmp petrolier uriaș la granița cu Siria, care va furniza țării aproximativ 100 000 de barili pe zi – puțin mai mult de o zecime din consumul zilnic.

ADVERTISEMENT

Este un mesaj cu care Erdogan se așteaptă să îi catalizeze pe susținătorii campaniei sale pentru a face din Turcia o țară ”mare” din nou. Jucând pe placul unui electorat patriot și adesea naționalist, Erdogan se bucură de imaginea sa de lider autosuficient care rupe dependența Turciei de tehnologiile străine, în special în sectorul apărării.

Pe parcursul campaniei, el s-a asociat cu producătorul de mașini electrice Togg, fabricate pe plan intern, cu avionul de vânătoare ”Kaan” și cu nava Anadolu, primul portavion (și port drone)  al țării. Energia se înscrie în această imagine a Turciei care se autosusține și este competitivă. ”La fel ca și în cazul industriei de apărare, independența energetică este, de asemenea, o necesitate indispensabilă pentru adevărata libertate a unei țări și a unei națiuni”, a declarat Erdogan, marți, în fața mulțimii care flutura steaguri, în Konya.

ADVERTISEMENT

Inflația, facturile și petrolul din Rusia

Cu toate acestea, retorica optimistă a liderului de la Ankara ascunde măsura în care Turcia este un importator masiv în sectorul energetic și depinde în special de parteneriatul cu președintele rus Vladimir Putin în dezvoltarea energiei nucleare și în crearea unui hub gazier regional, notează Politico. Turcia este dependentă în proporție covârșitoare de petrolul și gazele străine pentru mult peste 90% din cerere, iar Ministerul Energiei afirmă că peste o treime din importurile de petrol și produse petroliere provin din Rusia.

Numai că independența energetică este o perspectivă îndepărtată, în timp ce relațiile energetice cu Vladimir Putin reprezintă o prioritate strategică cheie. Nu există nici o îndoială că energia este o problemă acută în Rusia. După ani de inflație galopantă, multe familii turcești sunt mai preocupate dacă își permit să își alimenteze mașina cu benzină decât de cumpărarea unei mașini electrice Togg scumpă. În septembrie, autoritățile au anunțat că facturile de energie electrică și prețurile la gaze vor crește cu 20% pentru gospodării și cu aproximativ 50% pentru industrie.

ADVERTISEMENT

Cadouri electorale

“În momentul de față, toată lumea din țară vorbește despre prețul cepei, dar dacă vorbiți cu întreprinderile și fermierii, prețurile la energie sunt una dintre principalele lor preocupări”, a declarat Gonul Tol, directorul Centrului pentru Studii Turcești al Institutului pentru Orientul Mijlociu. În opinia sa, nemulțumirea publică față de modul în care Erdogan a gestionat economia l-ar putea costa victoria în primul tur de scrutin din 14 mai, deoarece ”există un grup mare de alegători care așteaptă, care l-au votat înainte, dar care acum sunt indeciși”.

Aici intervine gazul gratuit din Marea Neagră. În încercarea de a-i asigura pe alegători că poate schimba situația, liderul populist în vârstă de 69 de ani a fost nevoit să dezvăluie o serie de cadouri electorale. După ce, potrivit declarațiilor, a fost descoperit un zăcământ surpriză de gaz în valoare de 500 de miliarde de dolari, în Marea Neagră, Erdogan a deschis personal robinetele, în cadrul unei ceremonii triumfale. ”Vom oferi gratuit gaz natural pentru consumul casnic până la 25 de metri cubi lunar timp de un an”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Planul lui Putin

În spatele retoricii din campania electorală, analiștii se tem că discuția despre independență este, de fapt, doar o acoperire pentru o dependență tot mai mare a Turciei față de Kremlin – și că promisiunea de lungă durată a lui Recep Erdogan ca țara sa să devină o placă turnantă energetică pentru întreaga Europă ar putea deschide o ușă din spate pentru exporturile Moscovei.

După ce gazoductele Nord Stream, care pornesc din Rusia spre Germania pe sub Marea Nordului, au fost sabotate anul trecut, Putin și Erdogan au acționat rapid pentru a încerca să mute atenția înapoi la ideea unui hub gazier. ”Înțelegerea lor despre un hub gazier cu siguranță nu este înțelegerea noastră despre un astfel de hub”, a declarat Aura Săbăduș, cercetător senior la Center for European Policy Analysis, care se ocupă de energie pentru firma de informații de piață ICIS.

”Această idee este la modă pentru că Rusia este interesată să vândă mai mult gaz Turciei. Turcia ar acumula gaz de la diverși producători – Rusia, Iran și Azerbaidjan, (gaz natural lichefiat) și propriul gaz din Marea Neagră – și apoi l-ar albi și l-ar reeticheta ca fiind turcesc. Cumpărătorii europeni nu ar ști care este originea gazului”, a spus ea.

Aceasta este o problemă importantă, deoarece – deși UE nu a sancționat gazul rusesc – multe țări au promis că vor găsi furnizori alternativi și că își vor reduce dependența de Gazprom, monopolul rusesc de stat al exportului de gaz. Un hub gazier turcesc ar face mai dificilă diferențierea între, de exemplu, livrările din Azerbaidjan și cele din Rusia.Este o manevră care ar putea plasa Turcia în vizorul UE. “Urmărim cu mare atenție planul Turciei de a deschide un hub gazier”, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene.

Opțiunea nucleară

Poate că cea mai critică legătură dintre Rusia și Turcia se află în sectorul nuclear, un lucru de care Recep Erdogan face, de asemenea, mare caz înainte de alegeri. Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom construiește prima centrală nucleară din Turcia (la Akkuyu) , care va genera aproximativ 10% din energia țării, atunci când cele patru reactoare ale sale vor fi finalizate, în 2026.

Primul combustibil nuclear a fost livrat la centrala de 18 miliarde de euro, luna trecută, iar ocazia a fost marcată de participarea virtuală atât a unui Vladimir Putin zâmbitor și fluturând din mâini (care se confruntă cu acuzații de crime de război în cadrul Curții Penale Internaționale), cât și a lui Recep Erdogan (care s-a retras de la evenimentele în persoană, invocând o gripă stomacală).

Liderul rus a salutat aprofundarea ”parteneriatului cu multe fațete dintre cele două state”. Turcia are nevoie de tehnologie și combustibil rusesc pentru centrala de 4.800 de megawați de la Akkuyu, care este deținută de compania Rosatom din Rusia și a fost finanțată printr-un împrumut rusesc. De asemenea, Ankara a fost de acord cu un contract cu preț fix pe 15 ani pentru energia electrică generată de centrală, în valoare de 12,35 dolari pe kilowatt-oră, cu mult peste tarifele actuale.

Acest lucru nu face prea multe pentru independența energetică a Turciei, dar ar putea ajuta efortul lui Erdogan de a se agăța de putere. ”Există acest deziderat, această viziune, dar cât de mult este fezabilă este o altă întrebare”, a declarat Kadri Tastan, cercetător principal la German Marshall Fund. ”Putin știe că vânzarea de energie către Europa prin intermediul Turciei nu se va întâmpla mâine, dar este vorba, de asemenea, despre a-l ajuta pe Erdogan în narațiunea sa despre transformarea Turciei într-o putere energetică. Există aici un calcul politic”.

 

ADVERTISEMENT