Sport

Andrei Vochin, dur cu oltenii după Farul – Universitatea Craiova 2-0: „S-a arătat pricina”

Victoria Farului în fața Universității Craiova, într-un meci care n-ar fi trebuit să se joace dacă fotbalul nostru ar fi avut obiective majore comune, arată că nicio strategie administrativă nu poate bate realitatea din teren.
28.08.2023 | 11:00
Andrei Vochin dur cu oltenii dupa Farul  Universitatea Craiova 20 Sa aratat pricina
Andrei Vochin, analiză dură a înfrângerii suferită de Universitatea Craiova în meciul cu Farul
ADVERTISEMENT

1. IUBIM ROMÂNIA, DAR PROFITĂM CÂT PUTEM. Meciul de aseară dintre Farul și Universitatea Craiova începuse cu mult timp înainte. Știți povestea. Angrenată în barajul pentru calificarea în grupele Conference League, Farul a făcut cerere de amânare a meciului pentru a putea pregăti în tihnă returul cu HJK Helsinki. Regulamentul actual permite acest lucru, dar numai cu acordul adversarului. Universitatea Craiova însă, prin chiar vocea patronului, Mihai Rotaru, nici n-a vrut să audă. A înșirat multe motive, unele discutabile, altele poate logice, și-a făcut treaba minuțios, doar că a ratat ceva mult mai important: întâlnirea cu excelența.

Andrei Vochin îi critică pe olteni că nu au fost de acord cu amânarea meciului cu Farul: „Au uitat că au beneficiat anul trecut”

România n-are jucători în Champions League, n-are echipe nici măcar în Europa League, se chinuie să stea pe harta europeană a cluburilor prin măcar o calificare în Coference, dar asta nu interesează pe nimeni. Cu atât mai puțin pe șeful unui club al cărui unic scop ar fi fost să profite de o eventuală oponentă mult slăbită prin folosirea unei garnituri de rezerve. Interesul poartă fesul. Unul strâmt însă și de pe care simbolul tricolor a fost sfâșiat de mult timp.

ADVERTISEMENT

2. CRAIOVA A UITAT CĂ A BENEFICIAT ANUL TRECUT.  În august 2022. CFR, FCSB și aceeași Universitatea Craiova au cerut același lucru pe care l-a solicitat Farul: să se amâne meciurile din SuperLiga programate între turul și returul paly-off-ului de Conference League. Decizia de atunci a genrat un income consisentent pentru fotbalul românesc: Peste 10 milioane de euro numai din premiile UEFA, fără a adăuga market pool-ul, ticketing-ul sau încasările din match-day.

Hermanstadt, FC Botoșani și Chindia au acceptat decizia Ligii de reprogramare, contribuind indirect, părerea mea, la sumele încasate din calificările clujenilor și roș-albaștrilor, precum și la evoluția oltenilor, opriți doar la capătul loviturilor de departajare. Aaa, sau asta o fi: faptul că Universitatea nu a prins grupele chiar dacă a avut pauza cerută o fi superstiția domnului Rotaru oferită ca dar Farului înainte de Helsinki.

ADVERTISEMENT

3. LEGE PENTRU EUROPENE. E clar că, în România, solidaritatea pentru un obiectiv comun nu va exista. Încă o dovadă că suntem o populație, nicidecum un popor. Acesta este motivul pentru care e nevoie de o intervenție clară a Ligii în favoarea echipelor calificate în cupele europene. La momentul în care se împart banii europeni, adică în preajma play-off-ului pentru grupe, aceste cluburi trebuie ajutate prin amânarea meciurilor. O hotărâre care trebuie scrisă și aplicată înaintea stabilirii țintarului SuperLigii, astfel încât doar tragerea la sorți a etapelor să fie necunoscuta.

În rest, totul trebuie bătut în cuie și legiferat, fără posibilitatea ca unii să se opună doar în virtutea propriului interes. Dacă Olanda, Turcia, Grecia au ajuns să amâne meciuri din campionat e clar că oamenii au conștientizat înaintea noastră că milioanele UEFA sunt una dintre cele mai importante surse de finanțare. Pentru care trebuie neapărat să faci orice poți ca să le accesezi.

ADVERTISEMENT

Andrei Vochin a găsit vinovatul pentru înfrângerea Universității Craiova: „Logica te duce la antrenor!”

4. CALCULUL ARITMETIC AL UNUI MATEMATICIAN. Socoteala din Bănie a absolventului de matematici (pe bune!) Mihai Rotaru nu s-a potrivit cu piața de la Ovidiu. Gică Hagi n-a mai repetat povestea din startul sezonului de la Sibiu sau de acasă cu Iașiul. Nici măcar mixul cu Petrolul. Ci, mai degrabă, a mizat pe o formulă apropiată cu cea de pe Giulești. Dintre titularii obișnuiți, doar Băluță și Budescu au rămas pe bancă. Toți ceilalți au fost trimși din primul minut.

Acest prim „11”, aproape ideal, totaliza 9,2 milioane pe transfermarkt. De ăsta se speria Universitatea și pe ăsta îl dorea diminuat prin prezența unor jucători cu valoare mai scăzută. Asta în condițiile în care Craiova avea la dispoziție tot lotul, iar formula de start aleasă a valorat aseară 13,35 milioane de euro, conform aceleași surse. Cum Băluță e evaluat la 2,8 milioane, iar Budi la 450.000, rezultă că Universitatea ar fi fost superioară valoric chiar și celui mai bun prim „11” al Farului.

ADVERTISEMENT

5. LOGICA TE DUCE LA ANTRENOR. Ca să te bată o echipă mai slab cotată înseamnă că acei jucători mai valoroși fie nu au fost pregătiți pentru meci, fie au fost puși pe teren pe poziții neconvenabile. „N-am avut atitudine”, a concluzionat Reghecampf după meci. Așa o fi, că dacă nici antrenorii din România nu s-or mai pricepe la chestiuni legate de mental atunci cine s-o facă? Ei sunt cei mai buni psihologi, n-au nevoie de specialiști școliți pe lângă ei, așa cum au din ce în ce mai multe echipe care contează în Europa.

Dar cele mai dese explicații oferite după înfrângeri fac referire la atitudine, la frică, la concentrare, la seriozitate, toate elemente mental-emoționale, nu tehnice, tactice sau fizice pentru care ai specialiști din plin în staff. Dar dacă nici din punct de vedere tactic n-ai nimerit modulul de joc și poziția multor dintre titulari? Atunci e posibil să te bată niște jucători mai puțin experimentați, mai tineri, mai slab cotați. Că altfel am face clasamentul final după transfermarkt.

6. CUM ȘI-A UCIS CRAIOVA CEI MAI BUNI JUCĂTORI. Și a început meciul. Bine, doar pentru Farul în prima repriză. Deoarece, în încercarea de a-și surprinde adversarul, Craiova a pus pe teren, în premieră, un 4-4-2, cu Ivan și Markovic vârfuri, cu Baiaram și Mitriță în benzi. Minunat!

Mișcarea a reușit să-i omoare dintr-o lovitură pe 3 dintre cei mai importanți oameni de atac. Mitriță și Ivan (vârf stânga) s-au călcat în picioare unul pe altul, iar Baiaram în dreapta a fost un fel de Ișfan în atac, dar un Ișfan mult mai slab în apărare. Deși, în valoare absolută, e mult peste Ișfan. Mai mult, deși marcase în etapa trecută, Crețu a rămas pe bancă pentru a juca nou-venitul Kurtici. Rezultatul? Am crezut că s-a stricat mecanismul camerei de luat vederi de plan general, pentru că ea nu se întorcea deloc spre dreapta, acolo unde era poarta Farului.

7. CUM A RUPT HAGI CRAIOVA? Cu un presing și o presiune la cote maxime în terenul advers. Cu un 4-3-1-2 în care ultimele cifre, adică 6 jucători ai Farului, au stat sus în terenul advers reușind să spintece Craiova în două. Aică să-i separe complet pe cei 4 din atac, Mitriță, Ivan, Markovici și Baiaram de restul echipei. Rezultatul? 3-0 la ocazii, 2-0 la scor după numai 35 de minute.

8. PREA TÂRZIU PENTRU NORMALITATE. Când s-a terminat experimentul, iar Unversitatea a trecut la un clasic 4-2-3-1, cu Ivan în dreapta (până la pauză), apoi același modul cu Ivan vârf (după pauză), jocul a părut mai echilibrat. Nu s-a mai marcat până la final, raportul ocaziilor a fost favorabil Farului, dar numai cu 3-2. Totul însă fusese decis în primele 35 de minute, pentru că gazdele au știut să conserve apoi bunurile câștigate și, mai important pentru joia europeană, să economisească energia celor mai mulți dintre titulari. Ca și cum meciul ar fi fost amânat!

Andrei Vochin despre „renașterea” lui Louis Munteanu, „chifla” lui Mitriță și neputința lui Ivan

9. CARE O FI VALOAREA DE PIAȚĂ A LUI LUIS MUNTEANU? Pe un asemenea fond de meci, omul care a ieșit la rampă a fost Luis Munteanu. Reîntors la Ovidiu, anonimul florentin a redevenit vedeta care aducea titlul Farului în sezonul trecut. Solid în dueluri unu la unu, dispus la un presing feroce și prezent în fața porții, noul-vechi vârf al constănțenilor a decis meciul.

Cu o primă reușită de atacant „care simte golul și în somn”, vorba lui Hagi, și cu o lovitură liberă directă executată magistral, așa cum în SuperLiga vedem din ce în ce mai rar. Nici nu știi cum să formulezi exclamația: „Doamne, cât de bun e în România!” sau „Doamne, cât de bună e România?”. Poate aflăm joi sau la început de septembrie cu Israel sau Kosovo.

10. SĂRUTĂ MAREA, LA MAMAIA. Așa zicea drăguțul de Dan Spătaru. Cam acolo a ajuns mingea trimisă de Mitriță dintr-o lovitură liberă directă, de la 25 de metri central. IN-CRE-DI-BIL. N-am mai văzut așa ceva de mult, ca mingea pe care o aștepți pe poartă (vezi Luis Munteanu), să plece din catapulta vedetei oltene, să se înalțe, să depășască peluza și să se piardă în noapte precum dronele ucrainene. Bravo, Alex! Cred că te iau înapoi americanii, dar nu la New York, ci la Deveselu!

11. NEPUTINȚA ȘI ISTERIA LUI IVAN. Le pot înțelege, dar până la un punct. Are dreptate să fie nervos că a fost scos de pe o poziție, aripă stângă, în care a dat maximum pentru echipă sezonul trecut. Bine, pentru o echipă care a ratat toate obiectivele. Dar chiar să nu poți să mai contezi nici ca vârf, nici ca aripă dreaptă e o problemă. Iar nervii să ți-i îndrepți asupra unui partener de competiție (Ivan l-a călcat groaznic pe Mazilu în finalul primei reprize) și, în aceeași fază, asupra unui coleg, Raul Silva, pe care-l cerți în văzul lumii, deja e cam mult. Și spune destule despre minunata atmosferă creată de un anumit tip de jucători în clipe grele. Că la bucurie cântă și afonul!


  • 2,70 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „1 și peste 1,5 goluri” la meciul FCSB – Universitatea Craiova

ADVERTISEMENT
Tags: