Sport

Andrei Vochin, super analiza transferurilor din SuperLiga: „Gică Hagi, cel mai bun negustor al ultimilor 5 ani!”

Reputatul jurnalist Andrei Vochin a făcut o super analiză a transferurilor din ultimii 5 ani în SuperLiga și a ajuns la concluzia că Gică Hagi e cel mai bun negustor.
10.01.2024 | 22:00
Andrei Vochin super analiza transferurilor din SuperLiga Gica Hagi cel mai bun negustor al ultimilor 5 ani
Gică Hagi e cel mai bun negustor din SuperLiga în ultimii 5 ani. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gică Hagi nu se pricepe la fotbal doar din punct de vedere tactic, ci a demonstrat că e în vârf și din punct de vedere al businessului. În ultimii 5 ani, „Regele” a reușit să obțină mai mulți bani din transferurile de jucători decât oricare alt patron din SuperLiga.

Andrei Vochin, super analiza transferurilor ultimilor 5 ani din SuperLiga: „Farul a luat fața FCSB-ului și Craiovei”

1. Fotbalul românesc este și trebuie să fie un exportator de jucători. Fiind strict legată de realitatea economică a României, performanța financiară a cluburilor noastre este dependentă de producția de jucători vandabili, aceasta fiind una dintre puținele componente care să aducă încasări în bugetul cluburilor. Alături de drepturile TV (cifrate la circa 30 de milioane anual pentru prima noastră ligă) care se situează la cote bune pentru această parte a Europei, vânzarea de jucători asigură o sănătate financiară cluburilor noastre.

ADVERTISEMENT

2. Luând ca reper ultimele 5 sezoane și folosind datele furnizate de transfermarkt, clubul care a adus cei mai mulți bani din vânzarea de jucători este Farul Constanța. Cu „intrări” de circa 25 de milioane de euro, gruparea din Ovidiu se situează în fața FCSB sau Universitatea Craiova.

tabel 2
Sumele încasate de cluburile din SuperLiga din transferuri în ultimii 5 ani

3. Dacă la încasări distanța față de următoarele două este relativ mică, când discutăm despre balanța sumelor încasate/plătite pe jucători, atunci clubul lui Hagi se diferențiază clar de urmăritoare. La nivelul acestui parametru, Farul are o balanță pozitivă mai mare decât FCSB și Universitatea Craiova la un loc.

ADVERTISEMENT

Surpriza plăcută la acest capitol este FC Botoșani, care a prins Top 5. Marea diferență dintre Farul și FC Botoșani o reprezintă politica celor două grupări. Prima a investit în propria academie, care a produs jucători tineri pentru prima echipă, cea de-a doua și-a asigurat balanța pozitivă din achiziționarea fotbaliștilor liberi de pe piață, pe care i-a ”șlefuit”, i-a ambalat frumos și i-a vândut mai departe.

tabel 3
Balanța din transferuri

4. Important pentru sănătatea financiară a cluburilor noastre este faptul că dintre cele 22 de cluburi care au evoluat pe prima scenă în ultimii 5 ani numai unul este pe „roșu”. Și nici acolo nu este o mare „gaură”, ci, mai degrabă, un uriaș potențial. Gruparea prahoveană n-a cheltuit cu cumpărarea de jucători decât 175.000 de euro în ultimii 5 ani. Problema ei e că n-a reușit să vândă deocamdată mai nimic.

ADVERTISEMENT

Gigi Becali, patronul care a băgat cei mai mulți bani în cumpărarea de jucători

5. Cel mai mare investitor în transferuri rămâne însă Gigi Becali. În ultimii 5 ani, FCSB este echipa care a cheltuit cei mai mulți bani cu aducerea de jucători. De remarcat din clasamentul de mai jos e faptul că în fotbalul românesc, există doar patru grupări care investesc cu adevărat în achiziționarea de jucători sub contract: FCSB, CFR, Rapid și Univ. Craiova!

tabel5
Cheltuieli cu cumpărarea jucătorilor

6. Dintre cele 4 grupări cu buzunarele deschise din SuperLiga, clubul lui Gigi Becali rămâne și cel mai important investitor în fotbalul românesc dacă este să judecăm după banii băgați în transferuri.

ADVERTISEMENT

Sumele achitate de FCSB echipelor din România în ultimii 5 ani se ridică la peste 11 milioane de euro. Asta înseamnă, în fapt, peste 88% din banii cheltuiți de roș-albaștri cu cumpărarea de fotbaliști! Rapid a băgat înapoi în fotbalul românesc 68%, Universitatea 63%, iar CFR doar 33%.

tabel6
Sumele investite de cluburi în transferuri în România

SuperLiga, departe de campionatele de top ale Europei

7.  Din păcate însă, la nivelul „intrărilor” din vânzări de jucători, SuperLiga se află abia pe locul 24 în clasamentul primelor ligi din cele 55 de țări afiliate la UEFA. În ultimii 5 ani, echipele din eșalonul nostru de elită au încasat aproximativ 111 milioane de euro. Ca să înțelegem comparația, sârbii au vândut de 133 de milioane, polonezii de 171 de milioane, cehii de 213 milioane, ucrainenii de 243 de milioane, croații de 308 milioane. Dintre țările importante din fostul bloc comunist, doar bulgarii sunt sub noi, cu 65 de milioane.

8. La nivelul balanței intrări-ieșiri stăm un pic mai bine: locul 16, cu 78 milioane de euro. Dar asta în principal pentru că am cheltuit mai puțin decât alții, ceea ce nu este neapărat o veste bună. Liga 1 din Portugalia este premianta acestui capitol, singura din toată Europa care are o balanță pozitivă de peste 1 miliard de euro în total în ultimii 5 ani.

tabel
Top 5 cele mai profitabile ligi din Europa

9.    Și la acest capitol, din păcate, dintre țările fostului bloc comunist și care, evident, trăiesc din vânzările de jucători, ne situăm sub Croația, Serbia, Ucraina, Cehia, Polonia.

tabel 9
Balanța ligilor din fostele țări comuniste

10. La nivel de club, marea performeră este Ajax Amsterdam. Cu cheltuieli pe cumpărarea de jucători de 363 milioane de euro și vânzări de 747, brandul fotbalistic numărul 1 din Țările de Jos are cea mai bună balanță din lume pe ultimii 5 ani. Ea este urmată de Red Bull Salzburg, LOSC Lille, Benfica și Lyon. Întâmplător sau nu, toate deținătoare a unor academii de juniori de top. De asemenea, de remarcat că în Top 10 se regăsesc 3 cluburi din Portugalia și câte două din Țările de Jos și Franța.

tabel 10
Top 10 cluburi în ultimii 5 ani

11. Cu balanța sa pozitivă de circa 24 milioane de euro, clubul lui Gică Hagi rămâne cel mai performant din România în ultimii 5 ani. Raportat însă la clasamentul de mai sus, Farul abia ar prinde prima sută a cluburilor europene. Iar Universitatea Craiova, FCSB și CFR ar fi mult mai jos.

Vestea bună e că suntem pe plus. Vestea mai puțin bună e că trebuie să vindem mai bine. Dar, ca să vinzi mai bine, dincolo de marketing și sfere de influență, trebuie să învățăm să creștem și să dezvoltăm jucători pentru marea performanță. Asta dacă vrem să ne apropiem de Croația, Serbia, Cehia, Ucraina, Polonia, frații noștri de după Cortina de Fier.

ADVERTISEMENT