News

Asediul orașului Rafah, provocare pentru politologi: ”Ar fi o operațiune cu risc umanitar maxim”

Asediul orașului Rafah provoacă, politologii răspund: Cristian Pîrvulescu vorbește despre o operațiune cu risc umanitar maxim, iar Cătălin Avramescu acuză blocada instituită de Egipt.
16.02.2024 | 13:13
Asediul orasului Rafah provocare pentru politologi Ar fi o operatiune cu risc umanitar maxim
Intenția premierului Netanyahu de a asedia Rafah naște reacții diverse, inclusiv printre comentatorii români (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, insistă pe varianta asediului asupra orașului Rafah și promite „o acțiune puternică”. Atitudinea cvasi-globală îndeamnă, însă, la reținere, dar majoritatea părerilor conduc mai mult spre momentul în care tancurile Tzahal vor asalta Rafah. Opiniile pro și contra acțiunii israeliene ne-au făcut să propunem o polemică de idei, iar provocării lansate de FANATIK i-au răspuns doi politologi cunoscuți. Cristian Pîrvulescu susține că „eventualul atac al IDF reprezintă un risc umanitar maxim”, în timp ce Cătălin Avramescu susține că „blocada instaurată de Egipt este principala cauză a situației create”. Să-i ascultăm…

Cristian Pîrvulescu
Politologul Cristian Pîrvulescu, un critic aspru al politicii duse de premierul Beniamin Netanyahu (sursa Inquam Photos/Ilona Andrei)

Cristian Pîrvulescu: „Rafah, o operațiune cu risc umanitar maxim, care ține de interesele lui Netanyahu”

Contextul în care se desfășoară războiul din Gaza este tot mai tensionat. Încă de la începutul acestei luni, președintele SUA a făcut declarații de coșmar privitoare la politica Israelului. Mai mult, conform NBC, Joe Biden l-ar fi catalogat pe premierul Beniamin Netanyahu cu apelativul „dobitoc”. Gluma se îngroașă, iar Israelul pare să aștepte momentul oportun pentru a interveni dur, în Rafah, zonă pe care o consideră drept ultima fortăreață a teroriștilor Hamas.

ADVERTISEMENT

Cristian Pîrvulescu a precizat că israelienii au trimis la Rafah întreaga populație din nordul și din centrul Fâșiei Gaza. Zona este protejată, deoarece, în momentul de față, există un mare risc umanitar, chiar dacă IDF susține că va încerca să facă toate preparativele pentru ca oamenii să fie evacuați, dar este cvasi-imposibil.

„Ar fi o operațiune cu risc umanitar maxim, care este impulsionată de extrema dreaptă și ține de interesele de politică internă ale lui Beniamin Netanyahu. Însă premierul riscă să pună Israelul într-o situație dificilă la nivel internațional. Dar este foarte probabil să existe motive militare serioase pentru o astfel de acțiune. Este logic ca majoritatea celor din Hamas să se fi retras în zona respectivă, pentru că este mai protejată”, și-a început disertația comentatorul politic, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Intervievatul nostru consideră că problema apare în momentul în care deja numărul victimelor civile a devenit foarte important. Interlocutorul este convins că „nu există nicio persoană rațională care să conteste că Hamas ar fi folosit civili – femei, copii și bătrâni – pentru a se proteja”, însă există un grad de suportabilitate internațională care a fost depășit.

IDF
Blindatele IDF, așteptate pentru un nou asalt (sursa hepta.ro)

Asaltul poate declanșa o reacție de respingere asupra Israelului

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, faptul că, din motive legate de politica internă, Netanyahu nu înțelege acest lucru, provoacă mânia liderilor occidentali, și nu este vorba doar despre președintele Biden. Liderul de la Ierusalim primește mesaje din întreaga lume, potrivit cărora această operațiune nu poate fi realizată, inclusiv din motivul că, din acel moment, cauza Israelului nu va mai putea fi susținută din punct de vedere internațional.

ADVERTISEMENT

Iar „iluzia că Israelul va distruge Hamasul, din punct de vedere militar, este cel puțin periculoasă. Pot înțelege discursul, dar realitatea arată că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că, din contră, întreaga operațiune militară va dezvolta o reacție de respingere a Israelului, foarte puternică în rândul arabilor palestinieni. Nu neapărat și în rândul celorlalți, pentru că respectiva chestiune este mai complicată”.

Așadar, conform afirmațiilor primului nostru intervievat, această operațiune militară pare să nu aibă un viitor. Acțiunea în forță ar rezolva o problemă de moment, deși este adevărat că a fost provocată și dorită de Hamas. Cu siguranță, această grupare a luat în calcul toate scenariile posibile, dar, din punctul de vedere al imaginii internaționale, Israelul a pierdut, în mare măsură, susținerea inițială.

ADVERTISEMENT

„România are un antisemitism structural”

Însă, fondul problemei este amplu. Se pare că, pe fondul unui antisemitism cvasi-generalizat, „care există, a devenit o tradiție, și care capătă mai multe forme, cum este cazul antisionismului”, imaginea a devenit destul de critică în rândul unor persoane și organizații care nu sunt, în mod tradițional, antisemite.

„Spre exemplu, vorbeam cu oameni care fac parte din organizații evreiești din Olanda, o țară în care, ca peste tot în lume, a crescut foarte mult antisemitismul, și mi s-a spus că acestea nu vor să fie asociate cu Israelul. Motivul este legat de faptul că există un mare risc pentru populația evreiască de a fi supusă unor atacuri permanente”, a apreciat partenerul nostru de discuție.

Analistul politic a argumentat cu faptul că, din acest punct de vedere, nu este vorba doar despre populația musulmană, ci și despre organizații de stânga și despre cetățeni care sunt, în general, indiferenți la capitolul politic, dar pentru care moartea unui copil are consecințe extraordinar de importante. Evident că același lucru este valabil și în cazul copiilor israelieni, dar există o limită.

Cristian Pîrvulescu a precizat că, de fapt, noul antisemitism nu este altceva decât… vechiul antisemitism: „România are un antisemitism structural. Întotdeauna am avertizat că acest antisemitism difuz se va transforma, în momente de criză, într-un antisemitism deschis, și observăm acest lucru și în cazul unor politicieni români”.

De altfel, în mare măsură, antisemitismul este dezvoltat și de Rusia, nu numai pentru a compromite țările democratice, ci și pentru că populația israeliană (și nu guvernul) a fost ostilă Moscovei în conflictul cu Ucraina.

Din acest punct de vedere, argumentul este legat de faptul că majoritatea celor veniți în Israel din fosta Uniune Sovietică, în anii ’90, sunt de origine ucraineană. Acela a fost momentul în care, pentru prima oară, evreii au înțeles diferența dintre ruși și ucraineni.

Acțiune militară venită din logica rămânerii la putere

Revenind la Rafah, părerea partenerului nostru de discuție este că, deja, Israelul și-a continuat acțiunile mult peste așteptările generale: „Nu mă aștept ca Netanyahu să cedeze, deoarece lucrează din logica rămânerii la putere. Se află într-o situație dificilă și are nevoie de operațiuni militare. De altfel, s-a desfășurat și o manifestație a extremei drepte, pentru susținerea operațiunilor militare din Gaza”.

Analistul politic a adăugat faptul că la respectivul protest au participat, pe de o parte, rudele ostaticilor, dar, în același timp, Tzahalul recunoaște că au existat mai mulți ostatici, folosiți ca scuturi umane de Hamas, oameni care au fost uciși, involuntar, de IDF, în timpul operațiunilor militare.

Conform afirmațiilor lui Cristian Pîrvulescu, probabila acțiune armată din Rafah nu ar defini o națiune și un popor în funcție de teritoriul în care acestea trăiesc. „Nu statul este principala caracteristică a unei națiuni. Există națiuni, precum cea kurdă, care nu are un stat. Problema palestinienilor, care sunt arabi, este legată de faptul că și-au construit întreaga identitate pe ura împotriva Israelului. Iar o națiune nu se poate construi pe ură”, și-a încheiat pledoaria Cristian Pîrvulescu.

Cătălin Avramescu
Profesorul Cătălin Avramescu, într-un moment liniștit, departe de grijile războaielor (sursa facebook.com)

Cătălin Avramescu: „În Rafah nu avem de a face cu un asediu. Egiptul și restul țărilor arabe au instituit blocada”

Ulterior, ne-am îndreptat microfonul către politologul Cătălin Avramescu. Discuția a pornit de la gestul… de neuitat, prin care – așa cum precizam la început – președintele Joe Biden l-a catalogat drept „dobitoc” pe Beniamin Netanyahu. Momentul a devenit istoric, însă…

„La vremea aceea, șeful statului american avusese o săptămână foarte grea. Memoria sa este la pământ, și cred că nici nu știa despre cine vorbește. Așadar, îl putem scoate din ecuație, pentru că el a făcut multe confuzii. A vorbit despre mulți oameni care au trecut pe lumea cealaltă. Inclusiv despre propriul său fiu a făcut o declarație din care rezulta că nu știe când și cum a murit. A afirmat că s-a prăpădit în Irak, când, de fapt, băiatul lui a murit de cancer, într-un spital american”, și-a început teza Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Conform afirmațiilor partenerului nostru de dialog, dacă președintele Joe Biden poate fi scos din ecuație, importantă este reacția Administrației Americane. Departamentul de Stat, Pentagonul și sistemul democratic primează, inclusiv în acest context.

Profesorul de științe politice susține că, în privința acțiunii din Rafah, nu este vorba despre un asediu. Acest fenomen apare în momentul în care un anumit spațiu este înconjurat. Dar, în acest moment, avem de a face cu o operațiune a forțelor armate israeliene și, în același timp, cu o blocadă totală instituită de Egipt.

„Foarte multă lume uită acest aspect, unul foarte deranjant pentru extrema stângă. De fapt, egiptenii și restul arabilor sunt cei care îi blochează pe palestinieni în Fâșia Gaza. În fața acestei „suferințe a poporului palestinian” – cu ghilimelele de rigoare – oare de ce nu-i primesc alții? Dar, dimpotrivă, statele arabe nu doar că au refuzat să-i găzduiască pe palestinieni, ci, aceste țări, în frunte cu Egiptul, au instituit o blocadă în jurul Fâșiei Gaza”, a continuat Cătălin Avramescu.

Graniță Egipt
Gardul de la punctul de frontieră Nitzana, asaltat de protestatarii israelieni (sursa hepta.ro)

Iordania, falsul susținător al „cauzei palestiniene”

Practic, în fața unei catastrofe umanitare trebuie specificată granița. La Rafah se află principala trecere către Egipt. De altfel, interlocutorul nostru s-a întrebat, retoric, câți palestinieni se pot refugia în Egipt, iar răspunsul său a fost… „zero”.

Cătălin Avramescu a adăugat că esențiale din acest punct de vedere sunt gardul construit de egipteni și, în același timp, blindarea graniței. Din acest motiv, atunci când discutăm despre un posibil asediu, trebuie înțeles cine este creatorul situației în sine. Conform celor afirmate de politologul intervievat, alături de Egipt, responsabilitatea îi aparține, în egală măsură, Iordaniei.

Regele Abdullah Joe Biden
O strângere de mână cordială, între președintele Joe Biden și regele Abdullah al Iordaniei (sursa hepta.ro)

 

Interlocutorul nostru a amintit, la final, momentul „îmbrățișării” dintre Joe Biden și Regele Abdullah, la Casa Albă, când ambii „au vărsat lacrimi de crocodil pentru palestinieni”. Evenimentul s-a petrecut fără să fi fost menționat care era tratamentul dur aplicat, pe vremuri, palestinienilor în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Aceasta este concluzia lui Cătălin Avramescu, politologul care nu a uitat să sublinieze, la final, că dincolo de războiul din Gaza, la fel de important pentru umanitate rămâne conflictul din Ucraina, care nu va rămâne în plan secund, chiar și în urma ultimelor evenimente ce ne duc cu gândul la problematica resurselor militare..

 

ADVERTISEMENT