Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Bani mulți de la Guvern! Ce sume primesc FCSB, CFR, Rapid și U Craiova prin noua regulă 5+6

FRF a implementat o nouă regulă care să vină în ajutorul echipelor naționale ale României, iar cluburile care o vor respecta se pot alege cu sume importante de bani.
17.12.2023 | 16:05
Bani multi de la Guvern Ce sume primesc FCSB CFR Rapid si U Craiova prin noua regula 56
Cluburile care vor respecta noua regulă 5+6 impusă de FRF vor primi bani mulți de la Guvern. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat în urmă cu câteva zile implementarea unei noi reguli pentru echipele din România, menită să vină în ajutorul naționalei. Ea ar putea aduce bani mai mulți cluburilor, deși nu toată lumea pare dispusă să o respecte.

Ce bani oferă FRF echipelor care respectă Regula 5+6. „Se poate ajunge și la un milion de euro!”

Noua Regulă 5+6 pe care FRF o va implementa din sezonul viitor obligă echipele din România să folosească pe durata unui meci cel puțin 5 jucători formați la nivel național sau eligibili pentru echipa națională. Gigi Becali a reacționat deja și a spus că nu e de acord cu ea, în timp ce Laszlo Dioszegi, patronul lui Sepsi, s-a arătat încântat.

ADVERTISEMENT

„Explică-ne puțin, pentru omul simplu care se uită la noi, noua regulă pe care vrea s-o implementeze Federația, aceea cu 5+6. Să înțeleagă lumea… Eu, mărturisesc că nu am înțeles foarte bine. Care este ideea, ce va aduce bun fotbalului românesc?”, a deschis discuția la FANATIK SUPERLIGA moderatorul Horia Ivanovici cu Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu.

„Ideea este că începând din sezonul viitor, echipele trebuie să aibă pe parcursul unui meci, 90 de minute, 5 jucători formați la nivel național sau eligibili pentru echipele naționale ale României. Formați la nivel național înseamnă că 3 din cei 5 ani trebuie să-i fi făcut la un club din România. Eligibil pentru echipa națională a României… Formula este dată pentru ca și jucătorii români din Diaspora, care au crescut acolo, au făcut fotbal acolo și nu ar avea cei trei ani de juniorat în România, să poată să se încadreze în această regulă.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va întîmpla din sezonul următor. Din sezonul celălalt, 2025/2026 adică, Regula va fi de 6+5, adică 6 jucători formați în contextul acesta, formați la nivel național sau eligibili pentru echipa națională a României. Regula e aprobată în Comitetul Executiv, mai trebuie să fie stabilite «pedepsele» ca să spun așa, pentru că nu sunt pedepse, nu sunt amenzi. Sunt doar bani care nu vor mai ajunge la echipele care nu folosesc Regula 5+6.

Ce se întâmplă dacă nu folosești? Nu se întâmplă nimic, nu plătești nicio amendă, doar că sunt niște fonduri care intră din Academii din mai multe surse, una dintre ele fiind UEFA prin fondurile de compensare. «Pedeapsa» pentru cei care nu respectă regula este că nu pot accesa aceste fonduri.

ADVERTISEMENT

Se poate ajunge chiar și la un milion de euro pe an în viitor. E vorba despre planul Federației de a accesa pentru Academii din fonduri guvernamentale niște sume importante. Au fost deja niște discuții între Răzvan Burleanu și premierul Marcel Ciolacu pe tema asta. Deocamdată, se pierd doar niște bani privați ai FRF, undeva la 100 de mii de euro. Dar aceste fonduri vor crește, la anul se estimează că vor fi vreo 300 de mii. Deci anul acesta se pierd vreo 150 de mii dacă nu respecți această regulă, la anul suma s-ar putea dubla.

Partea bună este pentru cei care se țin de regula asta. Să spunem că FCSB nu ar vrea, că nu-i interesează 150 de mii, 300 sau poate chiar un milion, habar nu am. Ce rămâne de la echipele care nu accesează acest fond se va împărți la cele care accesează cel mai mult din acești bani. Și totul depinde de clasificarea Academiilor.

ADVERTISEMENT

Ca să poți să iei banii trebuie să respecți regula în toate meciurile din campionat”, a explicat Andrei Vochin la FANATIK SUPERLIGA ce înseamnă Regula 5+6, cum se aplică ea și ce beneficii vor avea echipele care o vor respecta.

Andrei Vochin despre planurile Administrașiei Burleanu: „Toate investițiile merg spre Academii!”

Consilierul președintelui FRF a dezvăluit și motivele pentru care FRF apelează la această regulă. Principalele beneficiare vor fi Academiile cluburilor, care ar urma să producă jucători ce pot fi valorificați pe sume importante în viitor.

„Toată investiția Adminstrației Burleanu în tot ce vine este în Academii. Toate cluburile se luptă să facă punctaje cât mai mari , cu cât ești mai sus în această clasificare cu atât poți accesa mai multe facilități, bani sau alte chestii. Totul este trimis pentru creșterea activității la copii și juniori.

Dacă înainte Academiile importante, exceptând Hagi, cheltuiau 100 de mii de euro pe an, acum le-am adus să cheltuie 500 de mii pe an, iar scopul nostru este să ajungem undeva la un milion pe Academie.

Am făcut un calcul pe ultimii cinci ani, fotbalul românesc a tranzacționat jucători de vreo 140 de milioane de euro. 68% din această sumă a fost cheltuită pe jucători sub 23 de ani. Ideea este că jucătorii aceștia au potențial de tranzacționare”, a încheiat Andrei Vochin discuția pe acest subiect.

Nu ratați în fiecare luni, marți și vineri, de la 10:30, LIVE numai pe site-ul FANATIK.RO, emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI. Premiera este disponibilă în aceleași zile, de la 17:30, pe canalul de YouTube Fanatik și pe pagina de Facebook Horia Ivanovici.

BANI MULTI de la Guvern! Ce sume PRIMESC FCSB, CFR, Rapid si U Craiova prin NOUA REGULA 5+6

ADVERTISEMENT