Pentru Cristina Neagu sezonul s-a încheiat, după ce a suferit o operație la genunchiul stâng, care îi face zile negre de ceva timp și unde are probleme cu un cartilaj și la menisc.
De altfel, căpitanul echipei naționale de handbal a României și-a anunțat retragerea temporară după ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cristina Neagu i-a liniștit pe fanii CSM-ului, după ce a suferit a patra intervenție chirugicală din carieră și a postat o fotografie pe pagina ei oficială de Facebook, însoțită de un mesaj optimist: „Totul a decurs bine! Mulțumesc tuturor pentru încurajări! #CN8 #unstoppable”.
Despre accidentările Cristinei Neagu a vorbit și doctorul celor de la CSM București, care e destul de îngrijorat de problemele fără de sfărșit ale jucătoarei cu genunchii și nu crede că ea ar mai putea atinge vârful de formă din trecut: „Are ambii genunchi sensibilizați în urma accidentărilor şi al operaţiilor, aşa că va trebui să le acorde o mare, mare atenţie, fiindcă în acest sport genunchii sunt printre cei mai solicitaţi. Cristina intră de acum în faza în care-şi va acorda mult mai multă atenţie, iar echipa şi antrenorul ei trebuie să înţeleagă asta şi să joace cât mai mult fără ea. Nu va mai fi niciodată la sută la sută din capacitatea sa de odinioară, dar poate atinge încă 90%, iar asta înseamnă foarte mult”, a explicat Florin Oancea pentru gsp.
Cu toate astea, Neagu speră să revină cât mai repede pe teren și să ajute CSM București să câștige din nou Liga Campionilor: „Am acumulat multă oboseală și fizică și psihică, am avut parte de câteva accidentări în ultimii ani și cred că este un moment bun să mă odihnesc câteva luni. Sper să mă întorc pe teren cât mai curând!”, a mai spus starul handbalului mondial după turneul din Muntenegru.
Cristina Neagu a suferit prima accidentare gravă în 2011, când a jucat o perioadă cu dureri mari la umăr, iar în urma operației a lipsit de pe parchet un an și șapte luni. Jucătoarea devenise deja de bază la echipa națională și deși era dorită de Viborg, și-a prelungit contractul cu Oltchim Râmnicu Vâlcea. Fosta mare handbalistă, Anja Andersen, antrenoarea sa de atunci, a sfătuit-o să se menajeze și să nu mai arunce așa des la poartă, ceea ce a stârnit un întreg scandal la acea vreme și a dus-o la medic în Danemarca, care a sfătuit-o să se opereze.
Deși avea dureri mari de mult la umărul brațului drept, de aruncare, Neagu preferă să urmeze un tratament deoarece se temea că va pierde mult din forța șutului, ceea ce s-a întâmplat la Simona Gogîrlă, o altă handbalistă care a avut o accidentare similară și care s-a plâns că a pierdut 25% din puterea de aruncare după operație. Ion Țiriac sare în ajutorul handbalistei, care se temea că ar putea să rămână cu dureri mari mult timp după operație și o trimite pe Neagu la o clinică din Austria, unde urmează un tratament prin presopunctură.
Urmează o pauză de două luni dar durerile erau la fel de mari. După patru luni de stat pe tușă, fostul mare tenismen o sfătuiește să meargă la un control la New York în iunie 2011 la medicul care a operat-o și pe Maria Șarapova. În urma unui examen tomograf, handbalista află că are o gaură în cartilajul umărului și are nevoie de operație: „Cristina e prost sfătuită și există riscul să nu mai poată juca niciodată handbal. Dacă se operează, nu cred că va redeveni ce a fost cândva”, spunea antrenorul Radu Voina, în timp președintele FRH, Cristian Gațu o amenința: „O să-i tăiem indemnizația olimpică dacă nu prezintă situația medicală”.
După o lungă recuperare, handbalista revine pe teren pe 12 octombrie 2012, însă fericirea va fi de scurtă durată. După doar trei luni, pe 28 ianuarie 2013, Cristina Neagu suferă din nou o accidentare teribilă în timpul unui banal antrenament, iar verdictul este dur: ruptura ligamentelor încrucișate și menisc extern la genunchiul stâng.
A doua accidentare o ține pe tușă pe Neagu alte opt luni, iar de această dată se operează în Belgia, de către chirurgul Marc Martens, însă cei de la de Buducnost o transferă chiar și în aceste condiții. Cristina se întoarce pe teren după 25 de luni de coșmar și joacă prima partidă pentru muntenegrence abia pe 6 octombrie 2013 în Liga Campionilor.
Blestemul accidentărilor continuă pentru Cristina Neagu în 2018, la Campionatul European, unde putea să ajungă cea mai bună marcatoare a competiției. Interul stânga s-a accidentat în minutul 52 al partidei împotriva rivalei Ungaria, în urma căruia România s-a calificat în semifinalele turneului final. Verdictul? Ligament încrucişat anterior rupt.
Cea mai bună jucătoare a României a încercat să evite o adversară însă piciorul de sprijin i-a alunecat pe parchet, iar schimonosită de durere Neagu a ajuns direct la spital. Astfel, handbalista a suferit aceeași operație ca în 2013 și la genunchiul drept: „Mă doare sufletul pentru Cristina. Sincer, mă doare foarte tare”, a spus Crina Pintea extrem de afectată la finalul partidei.
Pentru Neagu au urmat alte șase luni de inactivitate și o recuperare anevoioasă: „Sunt şi momente grele, sunt şi dureri, dar fac parte din acest proces. Eu sunt pregătită psihic să înfrunt tot ceea ce urmează”, spunea sportiva celor de la CSM București în ianuarie 2019, la întoarcerea din Belgia, unde a fost operată de același medic belgian.
„Îmi place să le arăt oamenilor că de fiecare dată există un nou început, o nouă oportunitate și o nouă șansă de a o lua de la început. Așa că prefer să mă concentrez pe asta și mai puțin pe a-mi arăta emoțiile și suferințele în public. Mi-aș fi dorit să nu am accidentările, dar, pe de altă parte, ele m-au făcut omul și handbalista de astăzi pentru că m-au întărit foarte tare psihic. Dacă nu ai un psihic puternic e foarte greu să reușești în viață, în orice îți propui, nu doar în sport!”. – Cristina Neagu