Sport

Curtea de Apel București a dat verdictul! CSM București, obligată să plătească peste 200.000 de euro. Exclusiv

CSM București este obligată să plătească peste 200.000 de euro. Curtea de Apel s-a pronunțat, iar apelul clubului sportiv din capitală a fost respins.
11.07.2023 | 10:28
Curtea de Apel Bucuresti a dat verdictul CSM Bucuresti obligata sa plateasca peste 200000 de euro Exclusiv
CSM București a pierdut litigiul cu un fost antrenor și un fost jucător. Foto: hepta
ADVERTISEMENT

CSM București a pierdut litigiul cu un fost antrenor și un fost jucător al echipei de baschet masculin, formație care s-a desființat în urmă cu cinci ani. În decizia Curții de Apel București, de la finalul lunii iunie, apelul CSM-ului a fost respins. FANATIK a aflat că CSM București este obligată să plătească peste 200.000 de euro.

CSM București, obligată să plătească 200.000 de euro

De două ori finalistă în Liga Națională de Baschet Masculin, CSM București, în urma unei ședințe a Consiliului General al Municipiului București, a fost desființată la data de 6 septembrie 2018. Printr-un „artificiu”, locul în prima ligă după retragerea echipei a fost luat de CSA Steaua, care a retrogradat din primul eșalon în această primăvară.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, CSM București nu s-a înscris în nicio competiție la nivel de seniori. Totuși, clubul din Capitală avea contracte valabile pentru următorul sezon cu patru sportivi și un antrenor. Gabriela Szabo, directorul general al CSM București, preciza sportivilor aflați sub contract la acea vreme că nu poate duce până la capăt înțelegerea contractuală.

După mai multe eșecuri în instanță, CSM București a primit o nouă lovitură. Clubul a fost obligat să plătească peste 200.000 de euro către antrenorul Jukka Mikkael Toijala și jucătorul Marius Runkauskas. Cei doi au fost reprezentanți de Sabin Gherdan, avocat specializat pe Dreptul Sportului.

ADVERTISEMENT

„Este o decizie justă în ceea ce îl privește pe sportivul Runkauskas respectiv pe antrenorul Toijala. Practic cei doi au dorit să își continue activitatea la CSM București, însă clubul nu și-a înscris echipa în Liga Națională de Baschet, iar astfel au fost nevoiți să își rezilieze contractele și să solicite despăgubiri ce valorează peste 200.000 euro în momentul de față.

CSM București s-a apărat în sensul că sportivul și antrenorul nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale și nu au prestat activitate, invocând excepția de neexecutare, respinsă însă de către Curtea de Apel București”, a declarat avocatul Sabin Gherdan, în exclusivitate, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții de Apel. CSM București, o nouă înfrângere în instanță

„Admite apelul formulat de apelantul – pârât. Anulează în parte încheierea de şedinţă de la termenul din 02.11.2020 şi sentinţa civilă nr. 953/14.06.2021, pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă, în ceea ce îl priveşte pe reclamantul DRAGAN ZEKOVIC. Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor de judecată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul DRAGAN ZEKOVIC ca nefiind de competenţa instanţelor române.

Păstrează în rest încheierea de şedinţă de la termenul din 02.11.2020 şi sentinţa apelată. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelantul – pârât împotriva încheierii de şedinţă de la termenul din 29.03.2021. Respinge apelul incident, ca nefondat. Obligă pe apelantul – pârât la plata către intimatul – reclamant Marius Runkauskas a sumei de 1000 euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial şi la plata către intimatul – reclamant Jukka Toijala a sumei de 1190 euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocaţial, precum şi a sumei de 1508,08 lei pentru fiecare dintre cei doi intimaţi – reclamanţi cu titlu de cheltuieli de transport şi cazare. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de reclamantul DRAGAN ZEKOVIC, ca neîntemeiată.

ADVERTISEMENT

Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, 27.06.2023”, se arată în decizia publicată pe portal.just, la finalul lunii iunie.

CSM București a pierdut litigiul cu alți trei foști jucători

În total, CSM București s-a aflat în litigiu cu patru jucători și un antrenor. Primul care a obținut succesul în instanță contra clubului susținut de Primăria Capitalei a fost Iuri Fraseniuk. În vara anului 2019, baschetbalistul a făcut o reclamație la Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic, a avut câștig de cauză și a obligat CSM să plătească suma de 60.000 de euro.

Iuri Fraseniuk s-a adresat instanțelor pentru că CSM București nu și-a respectat angajamentul pentru sezonul 2018/2019 dinaintea desființării. CSM a plătit la scurt timp datoria față de fostul jucător.

Ulterior, Luka Lapornik, jucător de baschet sloven, a mers în instanță și a câștigat, obligând CSM București să achite suma de 11.735 de lei ce a reprezentat bonusul neplătit pentru calificarea în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin.

În 2020, Judecătoria Sector 3 București a dat verdictul după solicitarea jucătorului Randal Falker, care a obligat-o pe CSM București la plata a 28.000 de lei către fostul jucător, la care se adaugă cheltuielile de judecată.

  • 2018 este anul în care echipa de baschet masculin a CSM București s-a desființat
  • CSM București a pierdut litigiul cu un fost antrenor și alți foști patru jucători 
ADVERTISEMENT