Sport

Daniel Șendre despre conflictul Mutu vs Dorinel: „Cu fotbalul la psiholog”

Daniel Șendre, editorialistul Fanatik, comentează în stil propriu ultimul scandal izbucnit în fotbalul românesc, care riscă să se transforme într-un fotbal woke.
17.01.2024 | 17:42
Daniel Sendre despre conflictul Mutu vs Dorinel Cu fotbalul la psiholog
Daniel Șendre comentează recentul conflict izbucnit între Dorinel Munteanu și Adrian Mutu. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Luni seara, la o emisiune Digi Sport, în contextul pregătirii de iarnă a echipelor noastre, care se apropie de final, moderatorul Radu Naum a pomenit numele „Oțelul Galați”. Prezent în studio, Adrian Mutu a preluat elegant pe piept, după care a plasat-o frumos, în dreapta, la 2 metri de fileu: „Cu tot respectul, suntem în 2024. Este o metodă învechită. Antrenamentele acelea nu au nicio treabă cu fotbalul. Nu am nimic cu Dorinel, dar știm cu toții că el este un antrenor cu principii old school”. 

Daniel Șendre intervine în conflictul Mutu – Dorinel: „Adi știe ce vorbește”

Adrian Mutu se referea, desigur, la alergările printre localnici, camioane și turiști, comandate de Dorinel în cantonamentul de la Vatra Dornei, precum și la miuțele cu zăpada până la brâu, în regimul trupelor de comando Navy Seal: „Doar nu se pregătesc să dea o lovitură de stat”, a concluzionat, zâmbind, „Briliantul”, despre „luptătorii” lui “Munti” din Galați.

ADVERTISEMENT
dorinel munteanu
Dorinel Munteanu în cantonament cu Oțelul

Două precizări absolut necesare: 

1. Adrian Mutu, antrenor în activitate, este totodată și ultimul mare fotbalist pe care l-a dat lumii România, un atacant pur-sânge trecut pe la Juventus, Inter Milano și Chelsea, cu peste 300 de goluri marcate în carieră, inclusiv la Echipa Națională, cu care a fost prezent de două ori la Euro.

2. Adrian Mutu era invitatul lui Radu Naum în emisiune, nu se parașutase acolo, într-un desant camuflat în întunercul serii, iar un invitat exact asta trebuie să facă: să răspundă la întrebări și să comenteze pe marginea unor subiecte indicate de moderator.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre un fotbalist care de-a lungul carierei a activat la cluburi uriașe, inclusiv din afară, păcatele noastre, unde a avut ocazia să lucreze cu antrenori celebri în fenomen. În atare condiții, aș îndrăzni să spun că Adrian Mutu, odată lăsat la vatră, nu numai că știe exact despre ce vorbește, dar poate face și diferența, ca nimeni altul din generație, între metode de antrenament și stiluri de pregătire. De la alergatul pe lângă tiruri și camioane, „pe drumul ăla central, pe care îl știm cu toții, dintre Bușteni și Sinaia”, pe care „prețiosul” a dezvăluit că a alergat inclusiv el la FC Argeș: „Credeți că eu vin de altundeva!? O singură dată am făcut cantonament în Antalya, în rest numai așa”, până la filmele din cap ale lui Prandelli și Mourinho, prin toate a trecut “neavenitul” din studioul Digi Sport!

Să fi refuzat să comenteze imaginile cu nămeți sau să nu spună sincer publicului emisiunii ce crede ar fi fost „lipsit de profesionalism” și chiar condamnabil, cu adevărat, nu invers, cum a fost acuzat de Dorinel, pe care mărturisesc, la fel de sincer, că nu îl înțeleg!

ADVERTISEMENT
otelul
Jucătorii Oțelului la antrenament în cantonamentul de la Vatra Dornei

Daniel Șendre: „Sper că fotbalul nostru nu s-a transformat într-un fotbal woke”

Fotbalul este cel mai frumos și mai popular sport dintre toate câte au fost inventate pe planetă, un spectacol mereu cu reflectoarele pe el, în care milioane de oameni „te judecă” în același timp în care îți alimentează conturile bancare. Să fi uitat Dorinel toate astea!? Își dorește omul dintr-o bucată și la fel de onest, cum îl știm, ca atunci când vine vorba despre clubul și metodele lui, să mințim cu toții publicul sau să tăcem naibii din gură!?

Sper că trăim într-o țară în care încă putem spune sincer ce gândim în emisiuni, fără să ne fie teamă de reacții ulterioare pe bază de furci și topoare. Și mai sper că fotbalul nostru nu s-a transformat într-un fotbal woke, populat de oameni care se simt răniți până și când suflă arbitrul un pic mai tare în fluier.

ADVERTISEMENT

„Cine comentează metodele mele să se uite la ce realizat și după aceea să vorbească despre mine!”, a răspuns, extrem de tăios, Dorinel, uitând parcă faptul că Mutu nu este chiar Ionuț Chirilă în fotbal, e adevărat, dar este totuși „cineva” și el. Dacă nici omul ăsta nu vorbește în cunoștință de cauză, fie că îi împărtășim opinia sau nu, atunci chiar nu știu cine o poate face mai avizat! La Chirilă m-am referit aici.

Dorinel Munteanu a continuat, în GSP, la fel de ferm: „Trebuie să existe respect între noi!” 

Adică să ne evităm complet sau să ne mințim elegant, înțeleg! Să ne identificăm fani curling și să cerem o toaletă în plus, ca pe aeroporturile non binare din Vest. Să renunțăm la bere și în loc de mingi să cerem ghemotoace din cârpe pe stadioane. Din iubitori de fotbal să ne declarăm cu toții pisici.

Daniel Șendre: „Dorinel Munteanu să înțeleagă că există și oameni care nu îi împărtășesc opiniile”

Mă așteptam, mai degrabă, ca Dorinel să fie bărbat și să înțeleagă faptul că în lumea asta există oameni care nu îi impărtășesc opiniile și nu îi apreciază metodele, iată! Mă așteptam ca Dorinel să continuie să creadă în ele fără să îi urască pe cei care gândesc diferit!

Asta cu atât mai mult cu cât, în cazul de față, dușmanul din studio a ținut să se asigure că nu deranjează la Galați, prezentând publicului tot tabloul: „Dorinel Munteanu a făcut acel cantonament pentru că a avut un motiv și l-a spus: situația financiară a clubului nu i-a permis să meargă altundeva. Probabil că și-ar fi dorit să îmbunătățească și alte lucruri, cum ar fi relațiile de joc, nu doar partea fizică”, a precizat Mutu. Însă a făcut-o degeaba, se pare, pentru că Neamțului i-au scăpat toate batistele albe fluturate de inconștientul de la Pitești, inclusiv asta: „Aceasta este PĂREREA MEA, nu am nimic cu Dorinel”.

În afară de considerație și respect, pentru Dorinel Munteanu nu am nimic în plus nici eu, de aceea îl rog pe omul acesta de fotbal imens să îmi spună dacă vrea să uităm cu toții de el și echipa sa.

În atare condiții, voi avea grijă, personal, sistematic și repetat, să îi rup pe genunchi, metaforic vorbind, adică în scris, pe toți cei care nu se conformează subit.

Cu respect,

Nazi pro-Dorinel Daniel 😊

ADVERTISEMENT