Sport

Daniel Șendre despre omul pe care suporterii lui Dinamo îl vor schimbat: „Burcă e creierul proiectului Red & White”

Editorialistul Fanatik, Daniel Șendre, dezvăluie astăzi adevărata greutate a antrenorului Ovidiu Burcă în tot ce se întâmplă la Dinamo de aproape doi ani.
24.10.2023 | 19:02
Daniel Sendre despre omul pe care suporterii lui Dinamo il vor schimbat Burca e creierul proiectului Red  White
Dinamoviștii Ovidiu Burcă și Andrei Nicolescu, pe vremea când erau în conducerea Rapidului. foto: Gsp
ADVERTISEMENT

Dinamo și-a consolidat sâmbătă poziția de candidată directă la retrogradarea din Superligă, încasând 4 goluri spectaculoase și marcând doar unul, la plezneală, din offside. Hermannstad a bătut-o pe Dinamo în cuie pe locul 15, în timp ce Poli Iași, UTA, Otelul și FC Voluntari, echipele aflate deasupra în clasament, au adunat puncte cu trupe mult mai grele ale campionatului.

Ovidiu Burcă, principalul vinovat pentru dezastrul de la Dinamo

Toate acestea, dar mai ales jocul sub orice critică al lui Dinamo, au sunat alarma în capul suporterilor, care s-au dus direct cu talpa pe neputința lui Burcă. „Câinii” îl consideră principalul vinovat pentru dezastrul care se anunță, cerând acționarilor majoritari din Red & White să îl schimbe, cât încă există șanse de redresare.

ADVERTISEMENT

Poți să-i condamni!? Respectul și recunoștința pentru antrenorul care i-a promovat nu țin loc de abilitate. Burcă este cel care a declarat public “loialitate acționarilor”, nu clubului pe care suporterii îl iubesc ca pe ochii din cap. Burcă a intervenit abrupt în disputa Red & White cu Vlad Iacob, om care a contribuit decisiv la promovare, fără să încaseze de la Dinamo vreun ban.

Burcă a declarat că e mulțumit de lot și că nu mai are nevoie de jucători, situație unică în lume la nivel de antrenori. Burcă a insistat cu Țîră, despre care suporterilor le-a vorbit în termeni de “potențial”, în condițiile în care atacantul fără goluri are vreo 30 de ani. Și în câte gropi nu a mai dat Ovidiu, pe parcursul a numai două-trei luni de vară, spulberând încrederea pe care o câștigase relativ greu.

ADVERTISEMENT

Ce nu știu suporterii este însă faptul că le cer lui Nicolescu și Voicu să înlocuiască creierul întregului proiect Red & White. Este genul de transparență care lipsește. Este genul de adevăr pe care suporterii trebuie să îl primească necondiționat, dacă îi respecți cu adevărat.

Cronologia realității. Cum a ajuns Ovidiu Burcă la Dinamo

– Vlad Iacob, Ovidiu Burcă și Gabi Glăvan crează un grup de WhatsApp, unde fac planuri pentru Dinamo, încă de pe vremea când patron era Negoiță. Cei 3 l-au și abordat, de altfel, la un moment dat, însă planul schițat nu a convins RIN-ul.

ADVERTISEMENT

– Vlad Iacob dă însă din coate, împreună cu tatăl lui, reușind mai târziu să se insinueze în club, direct de pe grupul respectiv de WhatsApp, ca administrator special.

– Ovidiu Burcă e adus imediat de Vlad Iacob pe bancă, în timp ce planul de pe WhatsApp continuă în formula agreată.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Burcă însă avea alt plan, cu Andrei, despre care ulterior avea să scape o idee în presă: „Încercăm să facem la Dinamo ce am intenționat să facem și la Rapid”. Crowdfunding-ul e un exemplu aici. Cei doi foști conducători din Giulești își trăiesc însă de acum visul la Dinamo, având de luat o revanșă în fața lui Victor Angelescu și “Nico”.

– Antrenorul îl introduce în schemă pe prietenul din Giulești. Andrei stă pe lângă familia Iacob, la început mai discret, contribuie ulterior și cu ceva bani în club, împrumut, participă la discuții cu grupul One și alți oameni de afaceri, vine la meciuri, începe să solicite masaje pe la Săftica, unde se punea Dinamo la cale împreună cu Ovidiu și Vlad.

Prietenia Ovidiu – Andrei era însă mult mai puternică decât cea consolidată pe WhatsApp. În 2016, spre exemplu, Ovidiu Burcă, președinte la Rapid, taie un jucător de pe lista unui cantonament al echipei în India, introducându-l pe cel al lui Andrei. “Cum așa?”, a fost întrebat. Rapid era atunci în insolvență, pe liste fiind normal să apară doar angajați. “Clubul nu trebuie să plătească nimic, biletul de avion și cazarea vor fi plătite extern”.

Rapid decolează în India cu cei doi prieteni în lot, conform surselor dinspre clubul din Grant. Apare o situație cu niște bilete la meciuri dintr-un turneu desfășurat acolo, conform acelorași surse, așa că Ovidiu este concediat de administratorul special printr-un email, cu efect imediat. Relația Ovidiu – Andrei însă rezistă prin timpuri, aspect de care “floricica” Vlad era complet “unaware”.

– Ovidiu și Andrei îl conving pe Voicu să se alăture planului lor. Se înființează Red & White, în noiembrie 2022. Grupul ONE află că lucrurile stau altfel decât au fost agreate inițial, așa că se retrage în momentul în care RW intră oficial la Dinamo, februarie 2023. Voicu anunță public că “pentru el Nicolescu este numărul 1 în club”, în timp ce “Burcă este pilonul principal. Cu el începe construcția.”

Logic, aș spune eu, doar că aș fi înlocuit “pilonul” cu “creierul”.

Ovidiu Burcă, omul care taie și spânzură la Dinamo

Burcă taie și spânzură la Săftica, ceartă public jucători, îi dă pe unii afară, aduce alții, face lucruri care dăunează inclusiv imaginii lui Dinamo. Modul în care li se adresează lui Voicu, Nicolescu și altora prin club exprimă și acesta greutatea lui în proiect. “Refuzul său de a antrena nepotisme”, menit să puncteze la imagine în fața suporterilor, îl determină pe tatăl fiului, Claudiu Florică, să se retragă, costurile de sute de mii de Euro suportându-le Eugen Voicu, apoi Renovatio. Atât de greu este Ovidiu!

– Creierul apare în conferințe de presă în care antrenorul nu avea ce să caute, craierul participă la întâlniri cu suporterii pe Zoom, creierul îi însoțește pe Nicolescu și Voicu inclusiv la ședințe de consiliere cu o firmă de audit, în care consilierii sunt întrebați: “Cum să relaționăm cu administratorul judiciar mai eficient?”, substratul real fiind: Cum putem scăpa de el, dacă vrem? Imprumutul acordat de Zăvăleanu clubului poate fi o portiță?”, susțin surse.

– În club este cooptat oficial și al treilea membru de pe grupul WhatsApp. Gabi Glăvan devine noul director sportiv.

– Burcă și Nicolescu îl aruncă însă pe Vlad Iacob din barcă. Glăvan rămâne, însă relația cu Ovidiu începe să devină mai rece.

– Voicu, Nicolescu și Creierul se susțin reciproc în conferințe de presă și emisiuni. După meciuri, declarațiile OA par trase la indigo, vezi atacurile la adresa administratorului Stadionului Tineretului, venite la nici 10 minute unul după altul! Se acceptă noi acționari în Red & White și se resping alții direct în Dinamo. Ovidiu nu e străin. La Dinamo apare ca sponsor încă un rapidist: Cătălin Mișu, Regata, apărător al lui Ovidiu și prieten cu Nicolescu.

– Lucrurile o iau la vale sportiv. Suporterii încep să ridice vocea. Proiectul se clatină. Creierul devine țintă. Stângace, Voicu face greșeala de a se duce să stea de vorbă cu ei la Sibiu, unde în tensiunea momentului scapă o perlă: “Cine a adus jucătorii? Burcă, nu eu!”. Andrei Nicolescu rectifică disperat eroarea apărută în matrice. “Vor fi schimbări. OVIDIU RĂMÂNE PUNCT FIX”.

Dacă însă lucrurile merg prost inclusiv cu Poli Iași și UTA Arad, caz în care supărarea suporterilor va deveni, cel mai probabil, furie, creierul se va sacrifica, presiunea venind inclusiv dinspre ceilalți acționari Red & White: Renovatio și Pavel. În acest scenariu negru, intuiesc că antrenorul va urca la birouri.

Foarte probabil ca Ovidiu Burcă să devină inclusiv acționar RW, dacă nu cumva am făcut iar “damage” cu încă un articol plin de venin, scris de un om care “vrea să ia Dinamo prizonier”. L-am citat aici pe prietenul de cursă lungă și fapte la ceas de searā, Andrei.

ADVERTISEMENT