Sport

De ce stewarzii nu pot detecta torţe şi petarde: “Legea 4 nu le permite să-i percheziţioneze pe suporteri! CFR Cluj a pierdut un proces!”

Oamenii de securitate ratează materialul pirotehnic pe care-l aduc suporterii şi pentru că ei nu au dreptul să îi percheziţioneze. Legea 4 le oferă drepturi limitate, pe care CFR Cluj le-a depăşit o dată şi a fost sancţionat în instanţă
15.03.2024 | 19:08
De ce stewarzii nu pot detecta torte si petarde Legea 4 nu le permite sai perchezitioneze pe suporteri CFR Cluj a pierdut un proces
Stewarzii nu pot opri eficient torţele şi petardele deoarece Legea 4 nu le permite să-i percheziţioneze pe spectatori Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cazul acesta care a explodat acum la Rapid, cu Daniel Niculae dus la audieri şi cu trei suporteri arestaţi pentru 30 de zile, a provocat încă o dată o întrebare pe care majoritatea publicului a mai pronunţat-o şi în trecut: “Cum de firmele de securitate pe care le angajează cluburile nu reuşesc să detecteze torţele, petardele pe care fanii ultras ajungă să le introducă pe stadioane?”. Realitatea este că nu e neapărat vorba despre rea-voinţă şi despre complicitate.

Legea 4 nu curăţă stadioanele de torţe şi de petarde, stewarzii au dreptul doar la o “controlare sumară”

În Giuleşti e o situaţie specială, din moment ce Poliţia a publicat inclusiv imagini cu o cameră secretă pe care a descoperit-o în stadion, într-un perete fals, o bucată pe care cineva a decupat-o special ca să creeze acolo o ascunzătoare. Acolo şi-ar fi pitit galeria materialul pirotehnic pe care îl folosea în timpul partidelor. Chiar şi fără camere secrete şi fără alte tipuri de ascunzători, suporterii tot pot să introducă petarde în arene.

ADVERTISEMENT

Cum? Legea 4 din 2008 sau “Legea lui Mitică”, fiindcă Dumitru Dragomir a fost iniţiatorul ei, are ca scop prevenirea huliganismului în incinta arenelor sportive. Textul legii stabileşte exact care este atribuţia oamenilor de ordine angajaţi de către cluburi: “Control corporal şi preventiv al bagajelor – verificarea sumară a ţinutei şi a bagajelor participanţilor, în scopul prevenirii introducerii în locul de desfăşurare a competiţiei a obiectelor şi a materialelor a căror deţinere este interzisă”.

Partea importantă din text este “verificarea sumară”! Verificarea sumară nu este sinonimă cu percheziţionarea suporterilor, stewarzii nu au voie să îi controleze în amânunt. Doar Poliţia şi Jandarmeria au dreptul legal să efectueze o percheziţionare a unei persoane, oamenii care păzesc porţile stadioanelor pot doar s-o verifice sumar. De diferenţa aceasta s-a convins recent CFR Cluj.

ADVERTISEMENT

CFR a pierdut un proces după ce i-a descălţat ilegal pe doi avocaţi suporteri ai lui Dinamo

Ce s-a întâmplat? Conducătorii vişiniilor au primit informaţii, înaintea unui meci din Gruia cu Dinamo, că fanii “câinilor” plănuiseră să-şi decupeze tălpile pantofilor, în interiorul încălţărilor, şi să ascundă acolo materiale pirotehnice. Oficialii i-au instruit pe stewarzi să împiedice aşa ceva, să facă nişte controale “la sânge”. Oamenii de ordine s-au conformat, i-au descălţat la porţi pe membrii galeriei dinamoviste.

Ghinionul lor şi al clubului: printre ultras erau şi doi avocaţi din Oradea, şi ei suporteri ai roş-albilor. Datorită meseriei pe care o practicau, ei cunoşteau foarte bine legea şi au dat în judecată clubul CFR Cluj fiindcă stewarzii îşi depăşiseră atribuţiile legate de controlarea spectatorilor ei făcuseră percheziţii, nu doar control corporal sumar. Fanii orădeni ai lui Dinamo au câştigat procesul.

ADVERTISEMENT

CFR a trebuit să le achite câte 1.000 de lei pentru paguba pe care le-o crease şi instanţa a mai şi obligat clubul să le prezinte oficial scuze într-un ziar din Cluj. Stewarzii nu au, aşadar, dreptul legat să-i percheziţioneze pe spectatori, care pot să ascundă petarde sau alte materiale în haine, în încălţăminte. Aşa ceva s-a şi întâmplat la unele partide, atunci când oficialii cluburilor nu au colaborat, pur şi simplu, cu galeria.

Suporterii lui Dinamo s-au folosit şi de fotbalişti ca să introducă torţe şi petarde în peluză

Bănuiala aceasta, a complicităţii club-suporteri, există şi acum, în cazul anchetei de la Rapid. Daniel Niculae a fost audiat fiindcă procurorii ar fi interceptat convorbiri telefonice în care preşedintele giuleştenilor discuta cu lideri ai ultras despre procurarea şi despre introducerea în stadion a materialelor pirotehnice. La FANATIK SUPERLIGA, Dan Şucu s-a pronunţat şi el în apărarea fanilor audiaţi şi arestaţi pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT

A mai existat un caz celebru în care oamenii din club au colaborat evident cu galeria ca s-o alimenteze cu torţe şi cu petarde. Înaintea unui meci din deplasare cu FCSB, în 2011, jucătorii lui Dinamo au aruncat în peluza fanilor proprii mingi şi fulare. Jandarmeria a constatat, în baza probei video, că fotbaliştii ascunseseră torţe şi petarde în mingile şi în fularele pe care le aruncaseră către suporteri. Fanii “câinilor” aveau să recunoască, în www.gsp.ro, că “jucătorii ne-au dat torţele, pentru noi sunt nişte eroi!”.

  • 30 de zile vor petrece în arest Liviu Ungurean zis Bocciu, şeful galeriei Rapidului, finul lui şi încă o persoană dintre capii ultras ai giuleştenilor. Altor 13 inculpaţi din dosarul acesta le-a fost impus control judiciar pentru 60 de zile
  • 10 jucători ai lui Dinamo au aruncat torţe şi petarde către suporteri înaintea meciului cu FCSB disputat în 2011, conform raportului pe care l-a emis Jandarmeria atunci. “Câinii” au scăpat uşor, însă numai după ce procurorii i-au chestionat despre eveniment
ADVERTISEMENT