Sport

Destăinuirile lui Mircea Lucescu în vreme de război. „Visul meu este să văd Ucraina și pe oamenii ei zâmbind din nou”

Antrenorul român Mircea Lucescu, tehnicianul echipei ucrainene Dinamo Kiev, se află la București, dar este cu gândul la situația din Ucraina. „Visul meu este să văd Ucraina și pe oamenii ei zâmbind din nou”, a spus el.
28.03.2022 | 13:10
Destainuirile lui Mircea Lucescu in vreme de razboi Visul meu este sa vad Ucraina si pe oamenii ei zambind din nou
Mircea Lucescu a devenit cel mai în vârstă antrenor care activează în fotbalul mondial și este al doilea cel mai titrat tehnician, cu 36 de trofee, după Sir Alex Ferguson (49). Sursa foto: FC Dynamo Kyiv facebook
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a ajuns la București pe 25 februarie, a doua zi după ce trupele rusești au invadat Ucraina. De atunci, tehnicianul român ajută cum poate fotbalul ucrainean și își dorește să-i vadă pe oamenii de acolo zâmbind din nou.

„Visul meu este să văd Ucraina și pe oamenii ei zâmbind din nou”, a declarat Mircea Lucescu

Mircea Lucescu a devenit cel mai în vârstă antrenor care activează în fotbalul mondial, conform CIES Football Obs. El era depășit doar de Roger Lemerre (80 de ani), care pregătea Etoile du Sahel din Tunisia, dar acesta a fost demis.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul român va împlini 77 de ani pe 29 iulie, dar nu se gândește la pensionare. El vrea să se întoarcă la Dinamo Kiev, după ce invazia rusă din Ucraina se va încheia.

Mi-e dor de rutina mea zilnică, de antrenamente, de jucătorii de la Dinamo Kiev. Sunt norocos că fiul meu (n.r. – Răzvan Lucescu) este antrenorul PAOK. Îi urmăresc meciurile tot timpul.

ADVERTISEMENT

Visul meu este să văd Ucraina și pe oamenii ei zâmbind din nou. Atât timp cât am energie și sunt sănătos, nu mă voi opri niciodată”, a declarat tehnicianul român, conform The Guardian.

Mircea Lucescu a părăsit Ucraina la insistențele celor de la Dinamo Kiev

Mircea Lucescu a spus pentru publicația engleză și ce a simțit în primele momente ale invaziei din Ucraina. „M-am trezit în miezul nopții și m-am gândit: «S-a stricat vremea? Furtuni în februarie?».

ADVERTISEMENT

După care am auzit un zgomot înfricoșător. Dimineața, alarma m-a trezit din nou. Apoi am aflat ce s-a întâmplat. Peste tot era panică.

Nu am vrut să plec. Am făcut-o doar pentru că mi-am dat seama că aș putea ajuta mai mult de la București, decât dacă aș fi rămas cu jucătorii mei la Kiev”, a mai declarat Lucescu.

ADVERTISEMENT

Ambasada României a insistat să plec și clubul meu a considerat că ar trebui să plec. Dar am vrut mai întâi să știu ce se va întâmpla cu jucătorii de la Dinamo Kiev.

Ne-am gândit că fotbaliștii vor fi mai în siguranță în cantonamentul aflat la câțiva kilometri în afara Kievului”, a mai explicat tehnicianul echipei ucrainene.

Sergiy Sydorchuk, căpitanul lui Dinamo Kiev, a devenit tată la București

După ce a ajuns la București, Mircea Lucescu a organizat punerea în siguranță a familiilor jucătorilor de la Dinamo Kiev. Într-o primă fază, peste 80 de persoane au părăsit Ucraina în două autobuze.

Nu am fost copleșit. Cineva trebuia să ajute din afara țării. Am făcut tot posibilul să ajut. Familiile lor sunt în siguranță și jucătorii se simt încurajați de acest lucru.

Sergiy Sydorchuk a devenit tată pentru a patra oară în timpul șederii sale la București, așa că acum are o legătură specială cu orașul”, a mai povestit el.

Mircea Lucescu a fost îngrozit de scenele văzute când părăsea Ucraina

Tehnicianul român a recunoscut că a gestionat greu imaginile pe care le-a văzut când părăsea Ucraina. „Oamenii își lăsau mașinile la kilometri distanță de graniță. Apoi își luau bagajele într-o mână, copiii în cealaltă și sperau să ajungă mai repede în afara țării.

Cozile de mașini erau imense. Încerc să fiu informat, dar nu mă uit prea mult la știri. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă în Ucraina”, a recunoscut el.

Pe 6 aprilie, echipa Under-19 a lui Dinamo Kiev va juca în optimile de finală ale Youth League cu Sporting Lisabona. Meciul va avea loc la București, iar invingătoarea va întâlni în sferturi Benfica Lisabona.

Jucătorii lui Dinamo Kiev continuă să se antreneze la Lvov

Partida cu Sporting va fi primul meci oficial pe care îl joacă o echipă ucraineană, indiferent de categoria de vârstă, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Știu că mulți vor spune că este greșit din punct de vedere moral ca unii oameni să lupte în război, în timp ce alții joacă fotbal. Dar fiecare persoană poate lupta în mod diferit, poate face tot posibilul pentru a-i ajuta sau a-i sprijini pe cei de acasă.

Performanța obținută pe teren poate încuraja și inspira atât de mulți. Mai mult chiar, am propus federației ucrainene să alcătuiască o echipă comună din jucătorii din Dinamo Kiev și Șahtior Donețk.

Aceștia să vină să se anterneze la București înaintea meciului Ucrainei de playoff-ul de calificare la Campionatul Mondial.

De asemenea, îmi doresc ca jucătorii internaționali din Ucraina să formeze o echipă. Ei se pot pregăti și juca amicale împotriva cluburilor care nu sunt implicate în competițiile europene.

Jucătorii de la Dinamo Kiev sunt lângă Lvov, se antrenează acolo. În fiecare zi îmi trimit video cu sesiunile de antrenament. Le-am cerut doar să-și mențină condiția fizică, să alerge puțin și să meargă la sala de forță”, a mai declarat Mircea Lucescu.

Tehnicianul român a pregătit Dinamo Kiev între 2004 și 2016, iar în 2020 a semnat cu Dinamo Kiev.

Cu 36 de trofee, Lucescu este al doilea cel mai titrat antrenor din fotbalul mondial, după Sir Alex Ferguson, cu 49 de trofee. Românul a câștigat 5 trofee în plus față de câte are Pep Guardiola.

Tehnicianul român a câștigat, printre altele, opt titluri de campion și șase Cupe ale Ucrainei, plus Cupa UEFA în 2009, toate cu Șahtior. La acestea se adaugă „tripla” campionat-Cupă-Supercupă cu Dinamo Kiev, în sezonul trecut.

ADVERTISEMENT