Sport

Dezvăluire șoc: Străbunicul lui Maradona a fost croat! Îl chema Matej Kariolic și a plecat acum 125 de ani în Argentina ca să lucreze în mină!

Diego Maradona este considerat de mulți cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar puțini știu că familia sa a plecat înainte de anul 1900 din Croația.
29.12.2021 | 09:54
Dezvaluire soc Strabunicul lui Maradona a fost croat Il chema Matej Kariolic si a plecat acum 125 de ani in Argentina ca sa lucreze in mina
ADVERTISEMENT

La 25 noiembrie 2020, lumea fotbalului era lovită ca de un trăsnet de vestea că cel mai mare fotbalist al tuturolr timpurilor a pierdut bătălia cu viața la doar 60 de ani.

El Pibe d’Oro a lăsat în urma sa amintiri cu totul speciale, așa cum sunt și cele evocate de jurnalistul francez Didier Roustan. El l-a cunoscut îndeaproape pe Diego în anii ’80-’90, când au pus împreună bazele sindicatului fotbaliștilor.

ADVERTISEMENT

Croația îl revendică pe Diego Maradona

La mai bine de un an de la moartea lui Diego Maradona, site-ul zadorski.hr revine cu povestea conform căreia legendarului fotbalist care a adus singurul titlu mondial pentru Argentina îi curgea prin vene sânge croat.

Diego Maradona croat

Legenda spune că celebra galerie croată Torcida Trogir a sacrificat zece cocoși la moartea lul Maradona, în semn de recunoștință pentru cel considerat cel mai mare fotbalist din toate timpurile.

ADVERTISEMENT

În plus, publicația Cultura Croata, care menține legătura cu emigranții croați din America de Sud, dar și de pe alte continente, a scris în limba spaniolă povestea marelui Diego și faptul că înaintașii săi s-au născut în Croația.

1895, anul în care străbunicul lui Maradona apare în Argentina

”Străbunicul său matern a fost Matej Kariolic și s-a născut pe Korcula. Este insula unde s-a născut Marco Polo. Matej Kariolic s-a mutat în Argentina, unde a fost numit Matthew Cariolichi.

ADVERTISEMENT

Fiica sa, Salvador Cariolichi, s-a căsătorit cu Ramon Franco, iar din acea căsătorie s-a născut mama lui Diego, Dalma, (de asemenea, numele uneia dintre fiicele lui Maradona). Odihnește-te în pace, idol, legendă!”, a scris sursa citată.

Primele scrieri în care numele lui Matthew Cariolichi apar în orașul Rosario din Argentina sunt din 1895. Străbunicul matern al lui Diego Maradona era pe lista minerilor de pe râul Parana.

ADVERTISEMENT

Povestea spune că bunica lui Maradona, Salvador Cariolichi, s-a născut și ea în superbul oraș croat Korcula și a decis să-i dea fiicei sale (n.r. – mama lui Maradona) numele Dalma, care pe scurt înseamnă Dalmația. Acest nume era obișnuit în rândul dalmaților din Argentina, iar fostul mare fotbalist i-a dat uneia dintre fiicele sale acest nume.

Documentarul despre viața lui Maradona, succes internațional

După dispariția legendarului Maradona, Amazon Prime a pus la cale un proiect special. Un serial care să scoată la iveală viața lui Diego. Copilăria la Buenos Aires, drumul său în fotbal, de la primii pași, la titlul cu Napoli sau triumful cu Argentina, la Mondialul din Mexic.

Dar și, în egală măsură, ”Maradona: Blessed Dream”, este o incursiune în tumultoasa viață din afara terenului a lui El Pibe de Oro. Condimentată cu sex, alcool și droguri, și plină de controverse. Unele deja ultra-mediatizate, altele, devoalate recent. Precum episoadele de la Havana, din 2001, povestite în fața judecătorilor, de o fostă amantă, Mavys Alvarez.

Serialul cu 10 episoade a fost filmat timp de 154 de zile, de-a lungul a zece luni, folosindu-se 100 de locații din cinci țări. A debutat mai întâi în Argentina, pe Canal 9, bucurându-se de un succes imens. Iar de când s-a mutat la Prime, a ajuns la publicul din 240 de țări din întreaga lume. Cu rezultate asemănătoare. Un exemplu este faptul că trailerul oficial a fost vizionat de aproximativ 14 milioane de oameni.

ADVERTISEMENT