Sport

Dezvăluiri despre Vladimir Putin și banii rusești din sportul mondial. IJF îl acuză de fake news pe românul Cozmin Gușă: „Nu beneficiem de suport financiar din partea vreunei entități ruse!”

Cozmin Gușă, președintele FR de Judo, a făcut declarații controversate despre agresorul Putin, afirmând că președintele rus a fost îndepărtat „fără onoare” din lumea judo-ului. FANATIK a obținut reacția oficială a IJF.
13.04.2022 | 20:40
Dezvaluiri despre Vladimir Putin si banii rusesti din sportul mondial IJF il acuza de fake news pe romanul Cozmin Gusa Nu beneficiem de suport financiar din partea vreunei entitati ruse
La Adunarea Generală a FR de Judo, președintele Cozmin Gușă i-a luat apărarea sângerosului dictator Vladimir Putin. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, a făcut la începutul săptămânii câteva declarații controversate despre președintele rus Vladimir Putin, protagonistul sângerosului război din Ucraina, și milioanele de euro presupus pompate de acesta în sportul mondial.

Declarația pro Putin, care a stârnit rumoare: „Vladimir Putin le-a asigurat 90-95% din bugetul IJF… L-au îndepărtat într-un mod lipsit de respect și fair-play…”

Luni, 11 aprilie, la hotelul „Piatra Mare” din Poiana Brașov, s-a ținut Adunarea Generală anuală a Federației Române de Judo. Au răspuns „prezent” reprezentanții a 133 de cluburi, iar printre punctele aflate pe ordinea de zi s-au numărat „Raportul Comitetului Director privind activitatea pe perioada parcursă de la ultima Adunare generală” sau „Prezentarea și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022”.

ADVERTISEMENT

Cozmin Gușă, șeful Federației Române de Judo, a ținut un speech în care a „lovit” în Federația Internațională de Judo, condusă tot de un român, Marius Vizer. Gușă i-a surprins pe toți cei prezenți în momentul în care i-a luat apărarea public dictatorului de la Kremlin, despre care a afirmat că i s-a retras funcția de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo într-un mod lipsit de… onoare.

„Modul în care Vladimir Putin, președintele de onoare al IJF, a fost îndepărtat din funcție de către conducerea IJF nu le face onoare, pentru că Putin le-a asigurat 90-95% din bugetul IJF… L-au îndepărtat într-un mod lipsit de respect și fair-play…”, a șocat Cozmin Gușă, stârnind rumoare în sală. Mai mult, Gușă a făcut apologia sprijinului pentru sportivii ruși, fără să pomenească mai nimic despre Ucraina sau ucrainenii ce trăiesc adevărate drame.

ADVERTISEMENT

Comunicat al președintelui Marius Vizer: „Federația Internațională de Judo nu beneficiază de suport financiar în nicio formă din partea vreunei entități ruse”

Acuzațiile fiind grave în actualul context geopolitic, site-ul FANATIK a cerut un punct de vedere oficial de la Federația Internațională de Judo, în legătură cu dezvăluirile lui Cozmin Gușă, șeful FR Judo.

„Federația Internațională de Judo nu beneficiază de suport financiar în nicio formă din partea vreunei entități ruse. Deciziile Federației Internaționale de Judo se iau de către Comitetul Executiv al IJF exclusiv în interesul sportului nostru, conform valorilor si principiilor judoului, pentru protecția și sprijinul tuturor membrilor organizației și în special al sportivilor, care reprezintă obiectivul numărul 1 al Federației Internaționale de Judo.

ADVERTISEMENT

Regretăm situația internațională actuală care afectează grav viața si activitatea sportivă din țările implicate în conflict, însă indiferent de situație, deciziile IJF sunt și vor rămâne mereu în beneficiul valorilor sportului nostru și al sportivilor din lumea întreagă”, este poziția fără echivoc a forului mondial și a președintelui Marius Vizer, oferită în exclusivitate pentru FANATIK.

S-a răzgândit: la începutul războiului, Gușă aplauda revocarea lui Putin din funcția onorifică de la IJF!

Ce este curios, la câteva zile după declanșarea războiului, Cozmin Gușă, șeful FR Judo, saluta entuziast revocarea lui Vladimir Putin din funcția de președinte de onoare al IJF! Acesta sublinia că este total de acord cu respectiva decizie.

ADVERTISEMENT

„Putin a fost suspendat din funcția onorifică de la IJF. Gest oportun și corect pentru judo și sport.

ADVERTISEMENT

Ceea ce face Putin în aceste zile, consecințele tragice ale faptelor sale de arme din Ucraina din punct de vedere umanitar, este limpede că nu-l mai calificau să prezideze onorific judo-ul mondial, un sport ce-și bazează codul de conduită pe valori ce pare că azi i-au devenit străine președintelui rus.

Marius Vizer a decis să-l suspende, lucru cu care sunt în acord probabil larga majoritate a federațiilor naționale, inclusiv Federația Română de Judo, pe care o prezidez”, scria Cozmin Gușă, la vremea respectivă, pe contul personal de Facebook.

Astăzi, după doar o lună și jumătate, Gușă a întors-o cu 180 de grade și îl plânge pe sângerosul președinte al Rusiei, prezentându-l ca pe o victimă a forului mondial, spre stupoarea multora din judo-ul și sportul românesc, dar și a opiniei publice!

  • 2007 este anul în care Marius Vizer a devenit președintele Federației Internaționale de Judo
  • 2017 este anul în care Cozmin Gușă a devenit președintele Federației Române de Judo