Sport

Eveniment grandios organizat de Elisabeta Lipă: 1 milion de euro pentru viitorul canotajului românesc! Au fost prezentate echipajele pentru Campionatele Europene

În cadrul unui eveniment grandios organizat în Complexul de la Snagov, Elisabeta Lipă a prezentat noul parteneriat al FR de Canotaj cu Petrom, în valoare de 1 milion de euro.
22.04.2024 | 16:55
Eveniment grandios organizat de Elisabeta Lipa 1 milion de euro pentru viitorul canotajului romanesc Au fost prezentate echipajele pentru Campionatele Europene
Eveniment grandios organizat de Elisabeta Lipă: 1 milion de euro pentru viitorul canotajului românesc! Au fost prezentate echipajele pentru Campionatele Europene. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Canotajul este sportul de la care există cele mai mari așteptări la medalii pentru țara noastră. Până acum, mai mult de jumătate din delegația României pentru Paris este formată din canotori, 44 de locuri cotă, iar primul test îl reprezintă Campionatele Europene.

Eveniment grandios organizat de Elisabeta Lipă: 1 milion de euro pentru viitorul canotajului românesc!

În Complexul Național “Elisabeta Lipă” de la Snagov, fieful lotului naţional de canotaj, a fost organizat un eveniment grandios cu ocazia căruia a fost prezentat noul sponsor principal al Federaţiei, Petrom, care va investi 1 milion de euro în viitorul canotajului românesc.

ADVERTISEMENT

Deşi a plouat şi temperaturile de pe ponton nu au fost tocmai confortabile, Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu şi întregul lot naţional al României a fost prezent la evenimentul organizat în mod fastuos, pe măsura sponsorizării.

Proiectul “Energie pentru performanţă” se va derula pe parcursul a cinci ani şi este menit să sprijine activitatea de selecţie în canotajul românesc din ţară, cum sunt centrele din Iaşi, Orşova şi Fălticeni.

ADVERTISEMENT
Simona Radiş, Elisabeta Lipă şi Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom.
Simona Radiş, Elisabeta Lipă şi Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom.

Elisabeta Lipă: “Finanțarea primită de la stat a fost mereu insuficientă”

Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de bărci şi echipamente de care vor avea nevoie viitorii campioni ai României, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire:

„Canotajul românesc a demonstrat de-a lungul timpului că are sportivi excepționali și, cu toate acestea, finanțarea primită de la stat a fost mereu insuficientă. De obicei, fondurile existente merg către loturile de seniori și prea puțin către cluburile de unde aceștia provin, în vederea stimulării selecției de noi sportivi.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul „Energie pentru performanță” dorim să încurajăm și să finanțăm extinderea activității de selecție, fără de care este imposibilă crearea unei noi generații de campioni.

De asemenea, se vor achiziționa bărci și echipamente noi și se vor îmbunătăți toate condițiile de care noii sportivi vor avea nevoie pentru a evolua frumos, a crește valoric și a face performanță la cel mai înalt nivel.

ADVERTISEMENT

“Peste 5 ani sunt convinsă că vom avea medalii olimpice despre care putem spune că sunt rodul acestui parteneriat”

Nimeni nu se naște campion, ci este nevoie de multă muncă de pregătire pentru ca rezultatele să fie cele mai bune. Planul nostru pe termen lung este să avem o nouă generație de sportivi extraordinari și bine pregătiți pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028.

Mulțumim, Petrom, pentru încrederea acordată canotajului românesc și mai ales pentru că susțineți sportul exact acolo unde este nevoie – la bază. Este un proiect curajos pe care astăzi îl pornim împreună, iar peste 5 ani sunt convinsă că vom avea medalii olimpice despre care putem spune că sunt rodul acestui parteneriat frumos – Energie pentru Performanță”, a spus Elisabeta Lipă în cadrul evenimentului.

Elisabeta Lipă alături de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş. Sursa: Fanatik
Elisabeta Lipă alături de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş. Sursa: Fanatik

Campioana olimpică şi multipla campioană europeană, Simona Radiş, a vorbit despre acest parteneriat, spunând că acest parteneriat va ajuta la dezvoltarea noilor campioni din canotaj:

„Prin performanțele noastre, noi ne dorim să fim modele pentru viitoarea generație de canotori. Mulțumim, Petrom, pentru că ne oferiți sprijinul atât de necesar pentru ca acest sport să aibă nu doar un prezent glorios, ci și un viitor strălucitor!

Cu ajutorul vostru, sunt sigură că viitoarea generație de canotori nu doar că ne va egala, ci că va fi chiar mai bună decât noi. Am încredere că azi se dă startul unui viitor frumos pentru canotajul românesc”, a spus Radiş.

Simona Radiş, campioană olimpică la Tokyo. Sursa: Fanatik
Simona Radiş, campioană olimpică la Tokyo. Sursa: Fanatik

Cum arată echipajele pentru Campionatele Europene din weekend

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice sunt în linie dreaptă, iar principalul test vor fi Campionatele Europene de la Szeged, care se vor desfăşura de joi până duminică, între 25 şi 28 aprilie. Cu ce echipaje va participa România:

  • simplu feminin: Andrada Moroşanu
  • simplu masculin: Mihai Chiruţă
  • dublu vâsle feminin: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
  • dublu vâsle masculin: Andrei Cornea, Florin Enache
  • dublu vâsle categoria uşoară: Geanina van Groningen, Ionela Cozmiuc
  • patru vâsle feminin: Mariana Dumitru, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Mădălina Moroşan
  • patru vâsle masculin: Cristian Nicoară, Bogdan Baitoc, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu
  • dublu rame fără cârmaci feminin: Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
  • dublu rame fără cârmaci masculin: Florin Arteni, Sorin Lehaci
  • patru rame fără cârmaci feminin: Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereş
  • patru rame fără cârmaci masculin: Andrei Mândrilă, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Ciprian Tudosă
  • 8+1 feminin: Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu
  • 8+1 masculin: Mihai Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu

Echipele pot suferi modificări pentru Jocurile Olimpice, principalul obiectiv al anului. Campionatele Europene reprezintă o verificare, iar oficialii Federaţiei şi sportivii susţin că de această dată contează mai mult pregătirea pentru Paris decât medaliile.

  • 44 de locuri cotă are România la canotaj pentru Jocurile Olimpice
  • 3 medalii din totalul de 4 a adus canotajul la Jocurile Olimpice de la Tokyo
ADVERTISEMENT