News

Gabriela Firea vrea din nou la Primărie. Cătălin Avramescu: „Cine merge în piață la Voluntari găsește zece ca Firea”

Gabriela Firea a anunțat că, în 2024, va candida, din nou, pentru postul de primar general, dar intenția sa este tratată ironic de politologul Cătălin Avramescu, sceptic în privința actualului ministru al Familiei
08.01.2022 | 09:29
Gabriela Firea vrea din nou la Primarie Catalin Avramescu Cine merge in piata la Voluntari gaseste zece ca Firea
ADVERTISEMENT

Recent, Gabriela Firea a declarat la postul România TV că dorește să se întoarcă în fotoliul de edil al Bucureștiului, din pricina dezamăgirii provocate de actualul primar general, Nicușor Dan, însă intenția sa a fost taxată „la sânge” de unul dintre cei mai duri comentatori politici.

Dacă am trăi pe vremea voievodatelor, un nou mandat al Gabrielei Firea ar fi similar cu „al doilea descălecat”, așa cum denumesc istoricii revenirea pe tron a domnitorilor, după o perioadă de pauză. „Amintiți-vă de Ion Iliescu, cel din 2000, care a candidat împotriva lui Vadim!”, a fost replica dură a politologului Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Mai mult, actualul ministru al Familiei a anunțat la Digi 24 că, din poziția pe care speră să o ocupe în viitor, va susține candidatul PSD-ului la alegerile prezidențiale, care vor avea loc tot în același an, deși nu puține sunt vocile care afirmă că însăși Firea visează la „tronul” de la Cotroceni. Asta, pentru că tot făcusem o comparație istorică referitoare la Evul Mediu…

„Vreau să candidez la alegerile locale pentru un nou mandat de primar general, să finalizez proiectele începute și abandonate de Nicușor Dan și să recuperez întârzierile lui, pentru că a dovedit că nu cunoaște administrație, nu vrea oameni buni în jur și am senzația că nu-i pasă de oameni”, a declarat Gabriela Firea, pentru RomâniaTV.

ADVERTISEMENT
Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu analizează „la sânge” șansele Gabrielei Firea la viitoarele alegeri (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Iliescu a revenit învingător în anul 2000, dar, ca personaj, Firea nu are nimic remarcabil!”

Dincolo de prestația actualului edil, Nicușor Dan, contestat de Gabriela Firea, politologul Cătălin Avramescu a considerat că reacția viitoarei candidate nu trebuie să surprindă, din pricina contextului în care se desfășoară evenimentele. „Odată cu acest caz, observăm o caracteristică a sistemului politic românesc. Într-o democrație normală, alegerile au rolul de a filtra, de a da la o parte zgura, deșeurile, rebuturile, incompetenții și mincinoșii. La noi, nu se întâmplă așa”, a explicat comentatorul politic.

Imediat, însă, Cătălin Avramescu a revenit la comparația cu fostul președinte Ion Iliescu: „Doamna Firea știe ce știe. Amintiți-vă cazul lui Ion Iliescu. După ce a fost respins de electorat în 1996, Ion Iliescu nu s-a retras la pensie, ci a revenit, peste patru ani. A câștigat în fața lui Corneliu Vadim Tudor, ceea ce înseamnă că sistemul politic românesc și în special alegerile nu reușesc să îndeplinească rolul de filtru”.

ADVERTISEMENT

Trebuie reamintit faptul că, la vremea aceea, după patru ani de președinție ai lui Emil Constantinescu, în finala pentru fotoliul de la Cotroceni s-au „calificat” fostul șef al statului, Ion Iliescu și revelația Corneliu Vadim Tudor. Alegerile prezidențiale din anul 2000 au fost considerate de mass-media românească și internațională drept șocul istoriei post-decembriste și nu puține au fost vocile care au susținut că, de fapt, Ion Iliescu a învins nu pentru că ar fi convins electoratul, ci datorită lipsei de încredere a votanților față de contracandidatul său.

Ion Iliescu
Fostul președinte al României, Ion Iliescu (sursa Inquam photos)

„În piața din Voluntari găsești zece ca ea, de-a lungul tarabelor!”

Revenind la viitoarele alegeri locale, Cătălin Avramescu și-a continuat discursul, în stilul său inimitabil: „Nu vorbim neapărat despre Gabriela Firea, dar mai constat un lucru important, legat de sistemul politic românesc. Ca personaj, Firea nu are nimic remarcabil. Cine merge în piață la Voluntari, duminica la ora 10, găsește zece ca Firea, de-a lungul tarabelor”.

ADVERTISEMENT

Politologul susține că, în România, principala problemă este legată de faptul că partidele politice nu sunt reprezentative pentru curentele de opinie din societate. După părerea sa, acesta este motivul real al dezechilibrelor care se petrec pe scena politică și, în același timp, factorul care a influențat și rezultatele alegerilor.

„Dacă facem socoteala pe degete, calculând procentele, vom afla că, în România, centrul și dreapta sunt dominante. Cu toate acestea, cel mai puternic partid politic, PSD-ul, este de stânga. Acest fenomen se petrece din pricina faptului că dreapta și centrul sunt fărămițate”, a argumentat Avramescu.

Nicușor Dan
Actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan (sursa facebook.com)

Nicușor Dan, „fructul” înfrânării orgoliilor dreptei românești

În opinia profesorului universitar, situația actuală seamănă, din punctul de vedere al tabloului politic prezentat anterior, cu aceea care a prefațat confruntarea electorală dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, la care a făcut referire.

„Să revenim la momentul Iliescu versus Vadim. Cum s-a ajuns acolo? În zona de centru-dreapta s-a dus o politică năucă, bezmetică, în contextul căreia toată lumea se certa cu toată lumea, iar un candidat, l-am numit pe Mugur Isărescu, s-a retras în pragul alegerilor. La fel s-au petrecut lucrurile și la București, unde Firea a ajuns primar general, profitând de diviziunile dreptei. Cum putea rămâne în funcție? Tot profitând de diviziunile dreptei, dar aceasta, printr-o mișcare disperată, a reușit să treacă peste anumite orgolii și l-a propus pe Nicușor Dan. A fost singurul lor candidat!”, ne-a declarat Avramescu.

Interlocutorul nostru consideră că, în perioada actuală, ne-am întors la aceeași situație cu care ne confruntam la începutul anului 2000, în care ideile de centru-dreapta reprezintă principalele curente de opinie viabile, dar, din punct de vedere politic, ele nu sunt reprezentate de un partid sau de o coaliție.

„Problema ține de faptul că nu avem partide funcționale, iar centrul-dreapta nu este coagulat politic, așa cum ar trebui. Din acest motiv, personaje precum Gabriela Firea reușesc să scoată capul. În mod normal, ar fi trebuit să discutăm despre dumneaei la timpul trecut, pentru că noi, ca bucureșteni, am văzut ce poate și, slavă Domnului, am spus nu! Stop!”, a subliniat Cătălin Avramescu.

Profesorul de științe politice a ținut să adauge: „Dar, din pricina caracteristicilor pe care tocmai le-am evidențiat, ne aflăm în situația în care, la doi ani și jumătate înaintea alegerilor locale, Gabriela Firea poate spune că se va mai întoarce „o tură”, la Primărie. Dacă am avea alegeri și partide normale, o asemenea variantă ar fi imposibil de gândit”.

Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa facebook.com)

„Firea, la Cotroceni? Dacă Iohannis a reușit, atunci și câinele Grivei poate deveni președinte!”

Așa cum afirmam anterior, există voci care mizează, în viitor, pe o eventuală candidatură a Gabrielei Firea și la alegerile prezidențiale. Această posibilitate a fost comentată de Cătălin Avramescu, iar ironiile nu s-au lăsat așteptate, ba mai mult, în „lunetă” a intrat și actualul șef al statului.

Întrebat dacă Gabriela Firea ar putea considera un nou mandat de primar drept o trambulină către alegerile prezidențiale, intervievatul nostru a declarat: „Dacă cineva precum Klaus Iohannis a reușit, înseamnă că oricine poate deveni președinte. Chiar și câinele Grivei poate deveni președinte și chiar vorbesc serios! Nu este vorba despre o problemă personală pe care aș avea-o cu președintele, ci discutăm despre un personaj eminamente absent. Și nu de acum, ci de ani buni…”

Odată aruncată mănușa, profesorul de științe politice a continuat pe aceeași temă: „Studiam sondajele de opinie și observam nivelul absolut lamentabil de popularitate al președintelui. Să câștigi alegerile în 2016, cu o majoritate uriașă și să ai acum un capital de încredere de 15%, e interesant”.

Avramescu susține că a aflat care este cauza fenomenului la care se referea anterior: „Românii s-au lămurit că acest om spune un lucru, pentru ca ulterior să facă exact pe dos. Ar fi trebuit mai demult să-l rugăm să facă alianță cu PSD-ul, pentru că poate așa s-ar fi așezat lucrurile cum trebuie”.

Funcția prezidențială, o ruină. Pârghiile puterii, un palton aruncat…

În opinia partenerului nostru de dialog, eventuala asemănare dintre Gabriela Firea și președintele Iohannis ar putea crea circumstanțele unui eventual succes în alegeri pentru actualul ministru al Familiei. Potrivit lui Cătălin Avramescu, baza de discuție de la care se pleacă în acest caz este inconsecvența.

„Să afirmi că „PSD este ciuma roșie și pericolul României” și apoi să revii și să împingi guverne succesive de-a dura, pe scări, în numele unei alianțe cu PSD-ul, mi se pare halucinant. Și 85% dintre români sunt de aceeași părere cu mine… Așadar, dacă o persoană ca Iohannis poate deveni președinte, atunci și Gabriela Firea poate reuși același rezultat”, consideră politologul.

Legat de pretențiile electorale ale unor personaje printre care și Gabriela Firea, Cătălin Avramescu este de părere că evenimentele se petrec astfel, deoarece funcția prezidențială a fost degradată progresiv, în timpul mandatului lui Klaus Iohannis.

„De fapt, nici nu înțeleg în ce scop a folosit Iohannis funcția de președinte. Din această poziție, are atâtea pârghii și atribute, pe care le lasă agățate, precum un palton, aruncat pe capota mașinii. Funcția de președinte al României este una aflată în părăsire, o ruină”, a punctat interlocutorul FANATIK.

Sorin Oprescu
Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu (sursa facebook.com)

Exemplul grăitor al fostului edil Sorin Oprescu

L-am întrebat pe comentatorul intervievat care vor fi atuurile Gabrielei Firea la viitoarele confruntări electorale, fie la alegerile locale sau la prezidențiale. S-a discutat foarte mult despre punctele sale forte, grație cărora, de altfel, a și câștigat primul său mandat la Primăria Bucureștiului. Cătălin Avramescu are, însă, o părere total diferită față de cea a admiratorilor actualului ministru al Familiei.

„Nu detectez charisma doamnei Firea, dar, într-adevăr, are o anumită popularitate, ceea ce însă nu este același lucru. Oricât electorat de nișă ar avea Gabriela Firea, totuși lucrurile sunt diferite. Devii președinte în momentul în care primești minim 50% plus un vot mai mult față de contracandidatul tău. Acest lucru presupune o coaliție de interese electorale foarte largă, nu doar electoratele de nișă, cărora le promite vouchere doamna Firea”, a adăugat politologul.

Cătălin Avramescu a mai recurs la o comparație, de data aceasta între viitoarea candidată Firea și un alt fost edil al Capitalei. Și pentru a păstra similitudinile, partenerul nostru de dialog a amintit că Sorin Oprescu a încercat, fără succes, să câștige alegerile prezidențiale, după ce își dobândise notorietatea, ca primar.

„În trecut, a mai existat un personaj asmănător, pe numele lui Sorin Oprescu. Făcea ravagii! Apărea umbra lui Oprescu, de pe pod, deasupra întregului București! Ei bine, când a încercat să candideze la președinție, cât a obținut? Parcă 3%… Am asistat la niște procente demne de tot râsul, fapt care demonstrează că, totuși, diferența dintre un electorat prezidențial și unul de nișă, oricât de consistent ar fi, este foarte mare”, este opinia profesorului universitar.

Și totuși, finalul convorbirii noastre cu politologul Cătălin Avramescu pare să lase loc oricărui deznodământ: „Nu cred că doamna Firea are vreo șansă la alegeri, dar, în situația în care standardele au devenit atât de diluate, nu mă mai miră nimic…”

 

ADVERTISEMENT