News

George Simion, taxat dur după vizita la Papa Francisc: „O bufonerie pe linie politică!”

Vizita lui George Simion la Papa Francisc a primit verdictul dur al politologului Cătălin Avramescu, și anume o bufonerie pe linie politică, sprijinită de Giorgia Meloni.
20.12.2023 | 13:33
George Simion taxat dur dupa vizita la Papa Francisc O bufonerie pe linie politica
George Simion a mers în vizită la Papa Francisc, cu largul concurs al Giorgiei Meloni (sursa facebook – George Simion/ Montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Liderul AUR, George Simion, și-a promovat în spațiul virtual vizita recentă pe care a făcut-o la Vatican, postând o fotografie care îl înfățișează alături de Papa Francisc, și o alta în care apare alături de Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d’Italia. Simion apare oferindu-i Suveranului Pontif o statuetă și primind binecuvântarea înaltului prelat. Cu toate acestea, întrevederea, care a născut o serie de comentarii, nu l-a impresionat câtuși de puțin pe politologul Cătălin Avramescu. Profesorul universitar, care a acuzat și în alte ocazii corupția din cadrul instituțiilor statului, apreciază voiajul lui Simion drept „o bufonerie” și atrage atenția asupra implicațiilor politice, atât din exteriorul, cât și din interiorul țării.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, un critic aspru al liderului AUR George Simion (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Vizita lui George Simion la Vatican a fost o bufonerie, cu sprijinul politic al Giorgiei Meloni”

Potrivit intervievatului nostru, episodul petrecut recent trebuie analizat în ansamblul întregii ascensiuni a liderului AUR și a partidului său, care s-ar bucura de sprijinul mai mult sau mai puțin tacit al unor instituții importante, din România și din străinătate.

ADVERTISEMENT

„Este clar că întreaga campanie de promovare a lui George Simion este „proptită” de instituțiile statului și de o parte din Biserică. Am înțeles că și un înalt oficial al BOR i-a dat o anumită distincție. Nu dispun de probe în acest sens, dar Simion a apărut la Vatican în condițiile în care îmi permit să suspectez că în acest eveniment a fost implicată și Ambasada României de la Sfântul Scaun”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Reamintim faptul că, la 30 noiembrie, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, i-a oferit liderului AUR Crucea Șaguniană, în semn de apreciere a contribuțiilor acestuia la promovarea valorilor creștine și a identității naționale românești.

ADVERTISEMENT

„Dar vizita lui George Simion la Vatican s-a desfășurat pe linie politică, fiind susținut de partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d’Italia. Practic, este o bufonerie, iar liderul AUR încearcă să pară mai important decât este în realitate. Vorbim despre o apucătură de tip rural, de a se arunca precum musca în iaurtul altcuiva, și întâlnirea respectivă nu are o semnificație politică serioasă”, a adăugat partenerul nostru de dialog.

Angela Merkel
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel (sursa hepta.ro)

Reguli de protocol și amintiri de la Helsinky, cu Angela Merkel

De asemenea, faptul că George Simion nu a apărut pe lista invitaților care s-au bucurat de audiențe particulare la Vatican a trezit dubii în privința contextului în care s-a desfășurat întâlnirea dintre liderul AUR și Suveranul Pontif. Profesorul universitar s-a referit și la acest aspect:

ADVERTISEMENT

„Papa nu stă singur, în colțul unei camere, așteptându-l pe George Simion. Datele existente nu ne indică faptul că ar fi fost vorba despre o audiență privată, ci de un eveniment public organizat de Fratelli d’Italia, la care liderul AUR s-a dus în față. În fond, nu te reține nimeni sau nimic altceva să faci acest lucru. Poate, doar bunul simț…”.

„Îmi amintesc că, în trecut, am participat la o întâlnire găzduită de aula Universității din Helsinky, la care au participat mai mulți lideri europeni, printre care și Angela Merkel, care, la vremea respectivă, ocupa funcția de Cancelar al Germaniei. Aș fi putut să merg să dau mâna cu doamna Merkel și să mă fotografiez, dar nu am făcut-o, pentru că n-ar fi fost elegant”, a exemplificat fostul ambasador al României în Finlanda.

ADVERTISEMENT

„Revenind la vizita lui Simion, să ne amintim și faptul că Papa merge o dată pe an să spele picioarele deținuților din închisorile din Roma, dar asta nu presupune că are vreo relație cu respectivii condamnați. George Simion nu a fost „în vizită la Papa Francisc”, ci s-a aflat „în fața” acestuia. Este o chestiune legată de nuanță. Celor care l-au dus acolo ar trebui să le fie rușine, dar asta este totul…”, a continuat Cătălin Avramescu.

Victor Ponta Liviu Dragnea
Victor Ponta și Liviu Dragnea, două personaje politice revenite în actualitate (sursa hepta.ro)

Întâlniri celebre, între Liviu Dragnea și Donald Trump, Victor Ponta și Tony Blair

Importanța evenimentului la care facem referire nu pare deosebită, din punctul de vedere al intervievatului FANATIK: „România nu se va schimba nici în bine și nici în rău doar pentru că a trecut Simion pe la Vatican și i-a lăsat Suveranului Pontif un chip cioplit. Pur și simplu, a fost vorba despre un eveniment public. Partidul Giorgiei Meloni, precum și alte formațiuni politice de acest tip sunt atât de izolate în plan european, încât fac eforturi disperate de a se întâlni și de a se alia unele cu altele și de a mai prinde puțin cheag”.

„Din păcate, în această încercare – pe care eu o pot înțelege doar din punctul de vedere al logicii politice – respectivele forțe politice ajung să se trezească în casă cu diferite personaje nefrecventabile. Cu sinceritate, mă îndoiesc că Giorgia Meloni știe foarte bine cu cine are de-a face și am dubii legate de faptul că pentru ea contează foarte tare că, probabil, au fost invitate o mulțime de alte partide cu profiluri asemănătoare, din toată Europa. Probabil că nici ea nu știe exact pe cine a invitat…”, a continuat interlocutorul nostru.

De altfel, argumentația lui Cătălin Avramescu s-a bazat și pe alte exemple care i-au avut în prim plan pe alți politicieni români: „Teoretic, la o asemenea personalitate cum este Papa nu intră oricine, dar, din păcate, pe linie politică se poate întâmpla orice. Aici apare marea problemă și avem destule exemple. Unul dintre acestea a fost oferit de Liviu Dragnea, care a dat mâna cu Donald Trump”.

„De asemenea, Victor Ponta s-a întâlnit cu Tony Blair, fostul premier al Regatului Unit… Acest lucru nu demonstrează câtuși de puțin faptul că respectivele personaje aveau relații intime cu Donald Trump sau cu Tony Blair…”, a subliniat profesorul de științe politice.

Acesta a ținut să reamintească și faptul că „la reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago veneau sute de oameni. Într-adevăr, acest tip de evenimente, unele mai mult din zona PR-ului, ridică o mare problemă. Întâlnirile de felul acesta nu sunt propriu-zis politice și te miri cine ajunge acolo, doar pentru a-și băga capul în poză”.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, în vizită în Canada (sursa hepta.ro)

Volodimir Zelenski, martorul unui moment penibil în Parlamentul Canadei

Cătălin Avramescu a dorit să accentueze și că, în unele situații, din pricina neglijenței, asemenea evenimente au devenit chiar penibile, și a reamintit momentul vizitei lui Volodimir Zelenski în Parlamentul Canadei: „Un anumit politician s-a ridicat și i-a spus liderului de la Kiev că există și acolo un ucrainean în vârstă, „care vă salută din postura de fost luptător pentru libertatea țării dumneavoastră”. Numai că, surpriză, personajul în cauză făcuse parte din trupele auxiliare naziste! A ieșit un scandal uriaș!”.

„Zelenski se afla în Parlamentul canadian și nu avea nicio legătură cu invitarea acelui om, după cum se vede treaba că nici politicianul respectiv nu știa exact care era povestea ucraineanului care îi fusese „servit” drept luptător pentru libertate. Altfel spus, în momentul în care organizezi asemenea chermeze, la care participă sute de oameni, riști să o pățești. Așa s-a întâmplat și cu Papa Francisc, după ce l-a vizitat George Simion! Ce să facă, săracul? A luat statueta primită cadou, i-a dat-o unui țârcovnic, și după aceea și-a văzut de treabă…”, s-a amuzat partenerul nostru de dialog.

„Din păcate, oameni ca George Simion „funcționează” după schema lui Liviu Dragnea. Întind mâna cât pot de mult, cu tot cu statuie, și apoi se fotografiază ca disperații, bucuroși că s-au întâlnit cu Papa. Unii se comportă precum copiii, care merg în parcuri și își bagă capetele în acele cartoane care înfățișează personaje din desene animate”, și-a continuat teoria politologul.

Comisie parlamentară specială, cu ochii pe „buzunarele” AUR

Am dorit să aflăm de la profesorul Avramescu dacă, în opinia sa, alegătorul român (și nu numai, pentru că am amintit și cazul Giorgiei Meloni) rămâne sensibil la personajele populiste, în ciuda avertismentelor care apar în spațiul public. Interlocutorul nostru este de părere că „problema nu ține de dorința politicianului român, ci de strategia serviciilor secrete. După părerea mea, este obligatorie o anchetă de proporții, în urma căreia să fie devoalată sursa care a ajutat AUR cu atâția bani”.

Politologul este convins de importanța înființării „unei comisii parlamentare corecte și imparțiale, care să lămurească dacă există fonduri virate de serviciile secrete, pentru că AUR se scaldă în bani. Altfel putem specula orice, dar, între timp, unii se fotografiază cu Papa Francisc. Mă miră atitudinea politicienilor din opoziție, care ar trebui să ceară într-un glas clarificarea acestui caz, și anume în ce măsură autoritățile statului s-au implicat în susținerea AUR”.

„În timpul ultimei campanii electorale, eu însumi am văzut un autocar mare, extrem de scump și de nou, practic o imensă tribună ambulantă, staționată cu săptămânile în Piața Victoriei. Oare fiecare cetățean care încearcă să-și parcheze mașina lângă sediul Guvernului are același succes sau primește câteva bastoane? Jandarmeria, poliția și guvernanții nu au observat cum autocarul AUR a staționat acolo atât timp?”, a exemplificat politologul.

Din acest motiv, profesorul de politologie consideră că, pentru a fi corecți, este necesară înființarea unei comisii de anchetă, pentru a afla de unde au avut acești oameni fonduri să inunde internetul cu reclame pentru autocare ori pentru alte facilități.

„Respectivii bani nu au picat din cer. În ce-l privește pe săracul alegător, el este condamnat să voteze ce i se așază în față… Dar, dacă nu are de unde alege sau dacă nu i se spune adevărul, atunci cum să-și formeze o opinie? Adevărata problemă este legată de ingerința instituțiilor statului și de procesul electoral”, a insistat, la final, Cătălin Avramescu.

 

 

 

ADVERTISEMENT