News

Incidentele de la Capitoliul din SUA erau plănuite de mult. De ce nu a existat mai multă securitate

08.01.2021 | 12:05
Incidentele de la Capitoliul din SUA erau planuite de mult De ce nu a existat mai multa securitate
ADVERTISEMENT

Întreaga planetă a fost șocată văzând imaginile în care Capitoliul din SUA era invadat de susținătorii lui Trump, dar evenimentele puteau fi mult mai bine gestionate dacă forțele de ordine ar fi fost mai numeroase și mai pregătite. FANATIK îți spune cum a fost posibil, tocmai în America, să existe astfel de scene revoltătoare.

Se pare că existau discuții de zile întregi pe diferite platforme de socializare despre perspectiva ca protestele de miercuri să fie violente și totuși nimeni nu a dat importanță semnelor evidente.

ADVERTISEMENT

Înaintea evenimentelor organizate miercuri în Washington, au existat apeluri la violență pe Twitter, TikTok, pe platforma de dreapta, Parler, dar și pe un forum online format anul trecut în sprijinul lui Donald Trump.

Incidentele de la Capitoliul din SUA au fost pregătite pe Twitter și Tik Tok

Foto: Hepta.ro

Pe 6 ianuarie, ”trumpiștii” au luat cu asalt o clădire simbolică din America, împingând barierele amenajate în jurul Capitoliului și luptându-se cu ofițerii de poliție. O femeie a fost împușcată. Ferestrele au fost sparte. Camera Senatului a fost vandalizată, la fel și biroul președintelui, Nancy Pelosi. Un ofițer de poliție le-a spus parlamentarilor că s-ar putea să fienevoie să se ascundă sub scaune. Starea de panică a cuprins minute în șir întreaga Americă. Și, totuși, cum s-a ajuns aici?

ADVERTISEMENT

Înainte de protest, mai multe videoclipuri TikTok care promovau violența au acumulat mii de vizualizări, iar un utilizator le-a cerut protestatarilor să vină cu „armele la DC”, potrivit Advance Democracy. Un videoclip agresiv, postat pe aceeași rețea, a avut aproape 280.000 de vizionări.

TikTok a eliminat două dintre postările jignitoare după ce acestea au fost semnalate de CNN.

“Comportamentul și violența nu au loc pe TikTok. Conținutul sau conturile care încearcă să incite, să glorifice sau să promoveze violența încalcă regulile comunității și vor fi eliminate”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

ADVERTISEMENT

Imagini șocante cu polițiști care lasă protestatarii să treacă

De ce nu au existat mai multe forțe de ordine?

Incidentele de la Capitoliul din SUA au reprezentat o zi neagră în istoria poporului american. Ecoul tragediei s-a resimțit pe toată planeta. Liderii mondiali au condamnat evenimentele.

Conform șefului Poliției din Districtul Columbia, Robert Contee, au fost raportate 5 decese, 52 de arestări și 14 răniți. Se putea evita acest decor sinistru? De ce nu a fost mai multă poliție, din moment ce au existat atâtea semnale care indicau că manifestanții nu vor fi pașnici? Rământe tulburător și clipul în care câțiva oameni de ordine par să invite un grup de protestatarii să meargă spre clădire.

ADVERTISEMENT

Anterior incidentelor, pe Twitter au existat  peste 1.250 de postări în doar 5 zile. Este vorba de mesaje periculoase care proveneau din conturi legate de mișcarea conspiraționistă QAnon.

Un crez al aceste grupări susține că președintele Trump este eroul într-o luptă împotriva „statului paralel” și a unei organizații sinistre a politicienilor și vedetelor democratice care abuzează copiii.

Incidentele de la Capitoliul din SUA erau plănuite de mult. Îndemn la crimă pe Twitter

O altă postare îndemna la acțiuni criminale. Se anunțase pe rețele de socializare că activiștii de la Black Lives Matter și protestatarii Antifa plănuiau să-i omoare pe susținătorii lui Trump. Cine observa persoane din aceste grupuri trebuia să acționeze și „scape de ei”.

“În ultimele zile am văzut apeluri la violență fără precedent în mediul online printre cei mai înflăcărați susținători ai lui Trump”, a declarat Daniel J. Jones, președintele Advance Democracy.

El a spus că totul a fost alimentat de președintele Trump și de avocații săi care au făcut „afirmații false non-stop” despre faptul că alegerile prezidențiale ar fi fost „fraudate”. De asemenea, Jones îi condamnă și pe cei 13 senatori republicani care s-au opus rezultatelor Colegiului Electoral.

Revoltele evidențiază consecințele periculoase ale dezinformării online care afectează ulterior lumea reală.

„Acest lucru a servit la legitimarea poziției lui Trump și a celor care cred în teorii ale conspirației. Violența fără precedent pe care o vedem astăzi este un rezultat direct al comportamentului președintelui.

Mai mult decât orice, ceea ce se întâmplă acum la Capitol este un rezultat direct al fricii și dezinformării care a fost promovată în mod constant de la Biroul Oval”, a adăugat președintele Advance Democracy, conform sursei citate.

Teroare la Capitoliul din SUA. Explicațiile poliției

Fostul șef al poliției din Capitoliul SUA, Terrance Gainer, a declarat că vrea să ofere forțelor de ordine „circumstanțe atenuante” și speră că, de fapt, încercau să detensioneze evenimentul de miercuri, când au părut să lase manifestanții pro-Trump în clădirea legislativă.

„Uneori, când nu ai suficient personal, nu poți să stai în picioare și să lupți cu o mulțime așa de mare. (…) Există mai multe semne de întrebare. Ceea ce este foarte clar este că poliția a subestimat mulțimea violentă și dimensiunea acesteia și și-a supraestimat capacitatea de a o controla”, a declarat Gainer pentru NBC.

Oficialii Departamentului Apărării au spus anterior evenimentelor că anticipează că aproximativ 350 de membri ai gărzii naționale vor fi suficienți pentru a sprijini poliția din Washington în timpul protestelor din această săptămână. Ei urmau să ajute în principal la controlarea traficului.

După ce clădirea a fost asediată, Departamentul Apărării a anunțat că va activa 1.100 de soldați ai Gărzii Naționale, dar până și acest răspuns a întârziat, conform NYTimes.

„Poliția din Capitoliu nu a fost pregătită pentru mărimea protestului. Odată ce protestatarii au intrat în clădire, alte agenții federale de aplicare a legii au întârziat să răspundă, fie din respect pentru președintele Trump, fie din cauza lipsei de experiență în tratarea revoltelor”, a spus David Gomez, un fost agent FBI.

Unde au fost forțele de ordine?

Este de neînțeles de ce într-un moment atât de important și în condițiile în care au existat atâtea avertismente, autoritățile din SUA nu au fost mai pregătite pentru eventualitatea în care lucrurile urmau degenereze. Mai mult, se știe foarte bine că poliția de peste ocean nu acceptă niciun fel de abuz din partea cetățenilor și reacționează instant și în forță. Și atunci, ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021 într-un loc care trebuia să fie protejat cu măsuri atente și riguroase?

Violențele din SUA au adus măsuri radicale luate de autoritățile locale. Astfel, starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă, conform deciziei primarului.

ADVERTISEMENT