Sport

Liga răsfățaților! Salarii colosale pentru jucătorii din NBA, cei mai bine plătiți sportivi din lume

Baschetul este de departe cel mai bine plătit sport în SUA. Media salarială în NBA este dublă față de locul 2, fotbalul american. Iar jucătorii ajung la venituri colosale!
28.12.2023 | 22:20
Liga rasfatatilor Salarii colosale pentru jucatorii din NBA cei mai bine platiti sportivi din lume
Steph Curry este cel mai bine plătit jucător din NBA în acest sezon
ADVERTISEMENT

În ultimul deceniu, salariile din baschet au înregistrat cele mai mari creșteri. Cea mai mare medie salarială din întreg sportul american, ba chiar din întreaga lume, este în NBA! Ceea ce părea inimaginabil în urmă cu aproximativ 10 ani, când fotbalul american domina la toate capitolele. NFL rămâne în continuare sportul care dă cea mai mare sumă pentru salarii, dar asta doar pentru că sunt considerabil mai mulți jucători decât în NBA.

Jucătorii din NBA, medie salarială de peste 10 milioane de dolari pe an

În baschetul american, media salarială a ajuns la un nivel aproape inimaginabil, de peste 10 milioane de dolari de jucător. NFL este pe locul 2, dar la distanță considerabilă. 4,5 milioane de dolari este salariul mediu în liga profesionistă din fotbalul american.

ADVERTISEMENT

Premier League este pe locul 3, cu 4,4 milioane de dolari salariul mediu.  Foarte aproape de podium este și Major League Baseball, cu 4,3 milioane de dolari. Hocheiul este în pierdere de turație față de rivalele din sportul american și a rămas la „doar” 3,5 milioane de dolari pe an salariul mediu. La Liga ar ocupa locul 6 în acest clasament, cu un salariu mediu de 2,2 milioane de dolari.

Steph Curry, cel mai bine plătit din NBA pentru acest sezon. Ce salariu are starul lui Golden State

În mod evident, la acest clasament frapează diferența uriașă pe care NBA o are în fața urmăritoarelor. Asta, desigur, și pentru că sunt mai puțini jucători în echipe și tot mai mulți dintre ei capătă repede statut de staruri. Pentru a înțelege cum a ajuns această medie la incredibilul nivel actual, vom merge în vârful piramidei.

ADVERTISEMENT

La 35 de ani, Steph Curry este cel mai bine plătit jucător din NBA, cu un salariu care pentru sezonul 2023/2024 ajunge la 51.915.615 dolari. Pragul milionului de dolari pe săptămână este atât de aproape pentru vedeta celor de la Golden State Warriors. Și va fi depășită chiar anul viitor, când Curry va înregistra o „mică” mărire salarială. 55.761.217 dolari.

Pe 14 martie 2026, Steph Curry va împlini 38 de ani, iar la acea vreme va fi în ultimele luni de contract cu Golden State. Un contract care pentru acel sezon va fi de 59.606.817 dolari. Absolut halucinant!

ADVERTISEMENT

„Chiar nu înțeleg de ce există o limită salarială pentru jucători. Curry ar trebui să primească 80 de milioane de dolari pe sezon pentru ceea ce face la Golden State” (LeBron James)

Kevin Durant este pe locul 2, iar Jokic, LeBron și Embiid sunt la egalitate pe 3

Al doilea cel mai bine plătit jucător din NBA este Kevin Durant. KD a împlinit și el 35 de ani luna trecută, iar în acest moment evoluează pentru Phoenix Suns. De la care primește un salariu de 47.649.433 dolari pentru actualul sezon din NBA. La fel ca și Curry, Durant mai are contract încă două sezoane în afară de acesta. Și salariul său va continua să crească, iar proiecția pentru 2025/2026 este de 54.708.608 dolari.

Nikola Jokic este considerat cel mai bun jucător din NBA la momentul actual, MVP al ultimei finale. Este și al treilea cel mai bine plătit, la 28 de ani. Salariul sârbului pentru actualul sezon, în care evoluează tot pentru campioana Denver Nuggets, este de 47.607.350 de dolari. Fiind mai tânăr, Jokic are contract mai lung cu Denver. Iar pentru sezonul 2026/2027 ar urma să încaseze 59.033.114 dolari.

ADVERTISEMENT

Nu se poate face un top al salariilor din NBA fără ca LeBron James să intre în discuție. Nu mai este cel mai bine plătit jucător din Ligă, dar rămâne aproape. Are fix același salariu ca Jokic pentru actualul sezon, 47.607.350 de dolari. LeBron împlinește 39 de ani în decembrie și este aproape de finalul carierei.

Dar contractul său cu Los Angeles Lakers ar fi valabil și pentru sezonul viitor. Cu opțiunea jucătorului, care ar putea decide să se retragă la finalul acestei ediții de NBA. Ceea ce pare greu de crezut totuși. Cert este că dacă va continua în tricoul lui Lakers și după ce împlinește 40 de ani, sezonul viitor ar primi o mărire de salariu. 51.415.938 de dolari, mai exact.

Joel Embiid, camerunezul celor de la 76-ers, are și el același salariu cu Nikola Jokic pentru acest sezon. Și, de altfel, va avea măriri de salariu identice cu ale sârbului în următoarele trei sezoane din NBA dacă va continua la Philadelphia. Adică ar urma să încaseze 59.033.114 dolari în sezonul 2026/2027.

Bradley Beal a dat lovitura cu transferul la Suns. Lillard, cel mai bine plătit în 2026/2027?

Din acest sezon, Bradley Beal a lăsat-o pe Washington Wizards pentru a face echipă cu Durant la Phoenix Suns. Iar pentru a merge în Arizona, baschetbalistul în vârstă de 30 de ani a primit și unul dintre cele mai mari salarii din NBA. 46.741.590 de dolari pentru actualul sezon. Are contract pe termen lung cu Phoenix și va ajunge la 57.128.610 dolari pentru ediția 2026/2027 a ligii.

Paul George, care din 2019 joacă pentru Los Angeles Clippers, este și el în continuare printre cei mai bine plătiți jucători din NBA. Are 33 de ani, iar pentru acest sezon încasează un salariu de 45.640.084 de dolari. Mai are contract cu formația din LA și sezonul viitor, în care va încasa 48.787.676 dolari.

Alți 3 jucători importanți din NBA vor încasa salarii identice cu al lui George în acest sezon. Este vorba despre Kawhi Leonard, Giannis Antetokounmpo și Damian Lillard. Leonard este chiar colegul lui George la Los Angeles Clippers. Și va rămâne cel mai probabil în istoria NBA pentru fantasticul sezon 2018/2019 când a câștigat titlul NBA cu Toronto Raptors. Are în prezent 32 de ani, dar evoluțiile sale sunt mai degrabă în scădere. Mai are contract cu Clippers doar pentru sezonul 2024/2025, în care va încasa 48.787.676 dolari.

Giannis Antetokounmpo nu a mai reușit să repete evoluțiile stelare din sezonul 2020/2021, când câștiga titlul în NBA cu Milwaukee Bucks. Dar rămâne, firește, unul dintre jucătorii cu salariile cele mai mari. Are 28 de ani și joacă din 2013 pentru Bucks. Contractul său este valabil inclusiv pentru sezonul 2025/2026, când va încasa 51.935.268 de dolari.

Vom încheia acest top cu Damien Lillard, cel care, conform proiecțiilor salariale, ar urma să devină cel mai bine plătit jucător din NBA în sezonul 2026/2027. Lillard a semnat la finalul lunii septembrie un contract absolut amețitor cu Milwaukee Bucks. Pentru a pleca de la Portland după 11 ani, Lillard a cerut același salariu cu colegul său Giannis Antetokounmpo.

Deloc rău dacă ținem cont că Lillard a ajuns deja la 33 de ani. Și mai tare dacă ținem cont că Lillard a semnat pe patru sezoane, iar creșterile salariale vor fi cu adevărat foarte mari. Ceea ce înseamnă că Lillard ar urma să încaseze nu mai puțin de 63.228.828 de dolari pentru sezonul 2026/2027. Un sezon la finalul căruia va avea 37 de ani.

Team USA s-a făcut de râs la Campionatul Mondial și nu a prins podiumul

Deși dispune de cei mai bine plătiți jucători din lume, SUA a suferit adesea înfrângeri rușinoase în competițiile internaționale de baschet. Ultimul exemplu a fost la Campionatul Mondial care a avut loc în Asia, în perioada august / septembrie. SUA a ieșit fără probleme din grupe, cu victorii pe linie, iar apoi a dispus fără emoții de SUA în sferturile de finală.

Șocul a venit însă în semifinale, unde SUA a cedat în fața Germaniei, scor 111-113. După un adevărat dezastru defensiv în sfertul 3, pierdut 24-35. A urmat un alt dezastru, în finala mică, o înfrângere în fața Canadei. A fost 118-127 după o repriză suplimentară. De menționat, totuși, că marile vedete din NBA nu au participat la această competiție pentru SUA. De altfel, nici Jokic nu a fost în lotul Serbiei.

Pentru salariile colosale pe care le oferă, echipele din NBA le impun foarte multe restricții jucătorilor. Și nu pot risca eventuale accidentări chiar înainte de startul sezonului. Austin Reaves, Brandon Ingram sau Anthony Edwards au fost printre cei mai importanți jucători din lotul SUA. Care a avut, în schimb, un antrenor legendar, pe Steve Kerr, multiplu campion NBA cu Golden State.

  • 51.915.615 dolari este salariul lui Stephen Curry pentru acest sezon la Golden State, cel mai mare al acestei ediții de NBA
ADVERTISEMENT