Sport

Marius Șumudică, un antrenor problematic. A plecat cu scandal de la toate echipele pe care le-a pregătit

Marius Șumudică a încheiat cu scandal mandatul la CFR Cluj, lucru care s-a întâmplat aproape la toate echipele pe care le-a antrenat în România sau în străinătate.
30.08.2021 | 11:33
Marius Sumudica un antrenor problematic A plecat cu scandal de la toate echipele pe care lea pregatit
Marius Șumudică, un antrenor problematic. A plecat cu scandal de la toate echipele pe care le-a pregătit. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

„Șumi” este unul dintre cei mai controversați antrenori din Casa Pariurilor Liga 1, care spune mereu ceea ce gândește și șochează cu declarațiile, gesturile și reacțiile sale atipce.

Drept dovadă, nu a reușit să ajungă la un acord cu Gigi Becali să preia FCSB, deși a fost la un pas să devină noul antrenor al echipei și a ales CFR Cluj unde a dinamitat vestiarul și a rezistat mai puțin de trei luni.

ADVERTISEMENT

Marius Șumudică, cel mai conflictual antrenor din Liga 1. Ce s-a întâmplat la echipele pe care le-a antrenat

FANATIK propune o radiografie a ultimelor mandate ale lui Marius Șumudică începând cu Astra Giurgiu, unde a cunoscut cea mai bună perioadă din cariera de antrenor pornită în 2005 la Rapid. De altfel, antrenorul a avut probleme și la Rapid, Farul și Concordia Chiajna, de unde a plecat înainte să își termine contractul.

Din 2015 încoace, Astra Giurgiu este singura echipă de unde Șumudică a reușit să își ducă până la final contractul, însă și acolo au fost probleme mari deși echipa se calificase în primăvara europeană. „Șumi” a intrat într-un conflict cu Daniel Niculae.

ADVERTISEMENT

Tot la Astra, Șumudică a intrat în conflict și cu Florin Lovin, care a declarat că nu își mai vorbește cu antrenorul de doi ani din această cauză: „Am avut o anumită relație cu el, iar o relație specială e și cu picanterii, și cu înjurături, și cu strângeri în brațe. Din păcate, dar întrebați-l pe Șumudică… nu mai ținem legătura de doi ani, întrebați-l pe el de ce. Aș schimba comportamentul lui Șumudică, dar acesta este el. Nu putem fi perfecți”, a spus de curând fostul jucător conform gsp.ro.

În 2017, Șumudică pleacă de la Astra Giurgiu la Kayserispor

După plecarea de la Astra Giurgiu, Marius Șumudică își începe aventura în Turcia la Kayserispor. Reușește să salveze echipa de la retrogradare și după un început de sezon excelent ratează calificarea în Europa League și ajunge la o serie de opt meciuri cu o singură victorie.

ADVERTISEMENT

Este concediat de baskani cu doar o etapă înainte de finalul sezonului după un schimb de replici și a unor divergențe de opinii: „Ca rezultat al unui schimb de opinii cu domnul Șumudică, am decis să o luăm pe drumuri separate, decizia fiind una de comun acord. Îi mulțumim pentru serviciile aduse clubului Kayserispor”, anunța clubul turc pe site-ul oficial pe 15 mai 2018.

Șumudică a negat că a fost dat afară și a explicat de ce nu a mai continuat la Kayserispor: „Nu avea sens să mai continuăm. Așa este mai bine pentru toată lumea. Președintele mi-a spus că lotul va rămâne cam la fel și acest lucru nu anunța ceva bun pentru sezonul următor. Am simțit că nu mai puteam controla echipa, iar asta nu e din vina mea. Cel putin așa consider eu”.

ADVERTISEMENT

Pe 14 iunie 2018, Șumudică semnează cu saudiții de la Al Shabab. Are rezultatele foarte bune și este implorat de suporteri să rămână și invadează baza de pregătire a echipei. Antrenorul român reziliează contractul după doar un an în urma unei relații tensionate în ultimele săptămâni cu conducerea clubului, deși mai avea contract până în 2020.

Șumudică, în mijlocul unui scandal uriaș la Gaziantep: „Cum se poate întâmpla așa ceva?”

Marius Șumudică a fost la un pas de o performanță uriașă la Gaziantep, unde a fost liderul Superligii Turciei pentru o zi, însă decăderea a fost bruscă și visul s-a spulberat ca prin minune, după ce a fost concediat în urma unui scandal care a întors întreg orașul împotriva sa.

„Șumi-Gol” pleacă în lacrimi de la Gaziantep: „Totul s-a încheiat din cauza unei glume”, spunea cu regret antrenorul la ultima sa conferință de presă. „Aceasta este recompensa pentru succesul meu? O voi suna pe soția mea să-mi trimită bani dacă nu mai are clubul. Totul e o minciună, o insultă”, a declarația lui Șumudică care i-a scos din minți pe turci.

„Clubul a anunțat că mi-a făcut o ofertă mai bună. Este o minciună. Mi-au cerut o reducere de 10%. Am oferit echipei 80.000 de euro din buzunarul meu, iar președintele m-a întrebat de ce îi dau jucătorilor și nu îi dau clubului”, a fost atacul lansat de Șumudică la adresa celor din conducerea clubului.

Iar antrenorul a primit un răspuns pe măsură: „Contract, contract, contract după fiecare meci! e legătură are asta cu lipsa de respect. Galatasaray a redus salariile cu 20%. Trebuie să facem şi asta. El îşi asumă tot succesul. Cum se poate întâmpla aşa ceva?”, a replicat baskanul lui Gaziantep.

Urmează un nou eșec răsunător la Rizespor: „Rămân să antrenez și în liga a doua!”

După despărțirea de Gaziantep, Șumudică semnează pe 25 ianuarie 2021 cu Rizespor, de unde pleacă după nici măcar două luni zile, pe 4 martie, deși anunța că va rămâne la echipă și dacă va retrograda: „Mă bat până la sfârșit. Și dacă retrogradez, asta este, sunt antrenori mari care au fost puși în situația asta. Dacă reușesc să iau pașaportul și să pot antrena în Liga 2, este datoria mea și voi rămâne și acolo în încercarea de a-i promova. Nu mă gândesc să dau bir cu fugiții”.

În urma rezultatelor slabe, Șumudică și-a atacat jucătorii la conferința de presă, iar vestiarul s-a întors împotriva sa: „Eu am aici un contract, dar dacă nu sunt mulțumiți de mine cei din conducere, putem să ne așezăm la masă și să discutăm. Nici Jose Mourinho nu ar reuși, dacă ar veni aici. Fotbaliștii mei nu pot face un dribling, nimic!”, a fost declarația care a încins spiritele.

A urmat un atac din partea președintelui lui Rizespor, care nu l-a menajat deloc pe antrenorul român: „Șumudică avea un altfel de comportament. Era mereu critic la adresa jucătorilor, țipa la ei, îi umilea…Era greșit ce făcea, nu ar fi trebuit să se poarte așa. Mai ales că nu vorbea limba turcă, nici nu înțelegeam ce se întâmplă, nu ne explica”.

Cert e că există un conflict între mine și jucători. Am vrut să-mi dau demisia acum trei meciuri. Simțeam că am făcut o greșeală, simțeam că e o incompatibilitate între mine și echipă. – Marius Șumudică, la plecarea de la Rizespor.

Marius Șumudică nu a rezistat pe banca lui CFR Cluj nici măcar trei luni

Vasile Miriuță și Ionuț Rada au încercat să explice eșecul lui Marius Șumudică pe banca lui CFR Cluj în exclusivitate pentru FANATIK. Deși a reușit victorii pe linie în campionat, campioana României a fost umilită în cupele europene de Young Boys Berna și Steaua Roșie Belgrad, iar Șumudică a fost găsit principalul vinovat.

Tensiunile au început la echipă odată cu excluderea din lot a lui Alexandru Chipciu, care s-a luat la bătaie la antrenament cu Otto Hindrich, FANATIK relatând în exclusivitate cele întâmplate.

Tot site-ul nostru a scris în premieră despre nemulțumirile veteranilor din vestiarul lui CFR Cluj, care l-au atacat dur pe Marius Șumudică și care după meciul de la Belgrad scandau La revedere, Șumi!” la dușuri.

„Nu e corect ce face! Nu așa se rezolvă problemele din jocul echipei. Într-adevăr, Șumudică e un bun motivator, părea destul de abil în relația cu vestiarul, dar ultimele sale declarații ne fac să credem altceva. Doar noi suntem vinovați, el nu poate antrena greșeli, așa spunea!

Păi el face primul 11. El alege jucătorii. El trebuie să simtă cine e cel mai în formă, cine e cel mai pregătit să joace. Sincer, e vrăjeală multă la Șumudică și, ceea ce este cel mai important, nu are consistență ca antrenor! Pe parte fizică suntem la pământ”, au povestestit greii vestiarului pentru FANATIK.

Avertisment pentru Marius Șumudică: „Ar trebui să își facă o analiză! Au fost probleme și la Astra și în Turcia!”

Într-un interviu în FANATIK, Ionuț Rada, a declarat că acțiunile și comportamentul lui Șumudică îi dau de gândit, ceea ce ar trebui să îl alarmeze pe fostul antrenor al lui CFR Cluj: „Șumudică este antrenorul pe care așa cum îl vedem la conferințele de presă reacționează și în vestiar. Și mă refer la discuția cu Chipciu și cele apărute în presă dintre jucătorii importanți din vestiar care s-au întors împotriva lui. Am văzut chiar o declarație a lui Lovin că și la Astra au fost probleme, ceea ce s-a întâmplat și în Turcia.

Deci e clar că e genul de antrenor care s-a ajutat de atmosfera din vestiar să facă rezultate, dar în același timp lucruri de genul ăsta în care ori a ajuns la un numitor comun și s-a terminat totul cu bine ca la Astra, sau s-a ajuns ca în Turcia când a trebuit să plece. La fel și la CFR Cluj. E clar că aici trebuie să îmbunătățească pentru că oamenii încep să își pună semne de întrebare”.

Antrenorii au responsabilitate cu privire la ceea ce declară, ce transmit și toate astea se pot întoarce împotriva ta la un moment dat. – Ionuț Rada

  • 8 mandate încheiate prematur este recordul negativ al lui Marius Șumudică
  • 1 lună și 7 zile a rezistat Șumudică pe banca lui Rizespor cel mai scurt mandat din carieră
  • 2 luni și 23 de zile însumează perioada petrecută de Șumudică pe banca lui CFR Cluj
ADVERTISEMENT