News

Patriarhia Română cere deschiderea de urgență a bisericelor: ”Vrem întoarcerea la normalitate”

05.05.2020 | 18:29
Patriarhia Romana cere deschiderea de urgenta a bisericelor Vrem intoarcerea la normalitate
Patriarhia Română cere deschiderea de urgență a bisericelor pentru enoriașii care își doresc să vină la slujbe, asta în condițiile în care starea de urgență se va încheia de la 15 mai. Sursă foto: INQUAM George Calin
ADVERTISEMENT

Patriarhia Română cere deschiderea de urgență a bisericelor pentru enoriașii care își doresc să vină la slujbe, asta în condițiile în care starea de urgență se va încheia de la 15 mai.

Patriarhia Română cere deschiderea de urgență a bisericelor

Lăcașele de cult au fost închise prin ordonanță militară odată cu instaurarea stării de urgență, iar la o lună și jumătate de atunci Patriarhia Română cere redeschiderea bisericilor.

ADVERTISEMENT

”Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte religioase din România și Europa, va face demersuri firești și riguros argumentate pe lângă autorități, pentru a găsi împreună căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică la starea de normalitate”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

”Ne dorim revenirea oamenilor cu respectarea măsurilor de protecție necesare, inclusiv la exercitarea dreptului fundamental la viața religioasă publică, adică în biserici”, a mai declarat Bănescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan a cerut redeschiderea bisericilor

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că redeschiderea bisericilor trebuie gândită foarte bine pentru că este vorba de persoane în vârstă, vulnerabile în fața virusului.

Întrebat despre perioada în care românii pot organiza nunți și botezuri cu mai mult de opt persoane, ministrul de Interne a afirmat că nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan cere autorităților să includă în măsurile de la mijlocul lunii mai, luate după ridicarea stării de urgență, și o redeschidere a tuturor bisericilor din România, indiferent de cultul lor.

ÎPS Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului, pregătește o petiție către Prefectura Constanța în care va cere redeschiderea bisericilor și le cere şi credincioşilor să facă cereri scrise în care să treacă datele personale, iar la final semnătura să fie olografă.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie a mai cerut redeschiderea bisericilor în România la scurt timp după Paște și a făcut un apel către autorități în acest sens. În opinia acestuia, menținerea lăcașurilor de cult închise reprezintă o discriminare.

ADVERTISEMENT