Sport

Motivele pentru care Eduard Novak ar putea fi demis de premierul Nicolae Ciucă. Șir interminabil de gafe al actualului ministru al Sportului

Cu rezultate care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor și protagonist al mai multor scandaluri, Eduard Novak, ministrul Sportului, se află pe lista celor care ar urma să fie înlocuiți de premierul Nicolae Ciucă.
08.08.2022 | 14:35
Motivele pentru care Eduard Novak ar putea fi demis de premierul Nicolae Ciuca Sir interminabil de gafe al actualului ministru al Sportului
Din pricina lipsei de rezultate și a nenumărate gafe, Ministrul Tineretului si Sportului, Eduard Carol Novak, se află pe lista celor care ar putea să fie demiși de către premierul Nicolae Ciucă. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În vârstă de 46 de ani, Eduard Novak este din decembrie 2020, Ministrul Sportului, la propunerea UDMR. Prestația sa în această funcție nu a fost însă pe măsura rezultatelor notabile obținute ca sportiv, în competițiile paralimpice.

Eduard Novak, scandal cu postările bilingve și imnul Ținutului Secuiesc

Aceasta este concluzia evaluării făcute la solicitarea premierului Nicolae Ciucă. Una care, alături de șirul de gafe care l-au avut drept protagonist pe Novak, l-au pus pe acesta pe lista miniștrilor care urmează să plece din Guvern în urma remanierii.

ADVERTISEMENT

Dacă lucrurile care nu au fost bifate de către Eduard Novak, potrivit evaluării, nu sunt publice, nu același lucru se poate spune despre momentele în care a stârnit controverse. Mai cu seamă că și le-a asumat public.

A fost, spre exemplu, momentul în care, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, imnul României. Practic a refuzat să să recite versurile.

ADVERTISEMENT

Și se întâmpla după scandalul izbucnit la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia. Atunci când, la finalul meciului cu Ungaria, jucătorii de etnie maghiară din naționala României au cântat, alături de fanii din Miercurea Ciuc, imnul Ținutului Secuiesc. Iar Novak, care s-a aflat și în tribune, le-a luat apărarea jucătorilor.

O atitudine care a fost completată de declarațiile făcute înainte de finala Cupei României, ediția 2021-22. Eduard Novak i-a lăudat pe fotbaliştii din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finale. Dar i-a omis pe cei de la FC Voluntari, calificaţi pentru a doua oară în ultimul act al competiției.

ADVERTISEMENT

A urmat, în aceeași notă, prezența sa alături de Viktor Orban la inaugurarea stadionului din Miercurea Ciuc. Cu acel amical între naţionala sub 18 ani a Ungariei şi puştii de la Csiksereda, care au apărut sub însemnele Ţinutului Secuiesc.

Prilej cu care, Novak a declarat: ”Mă bucur că pot fi ministrul sportului românesc ca vorbitor de limba maghiară, că nu trebuie să renunț la limba maternă și zona de unde vin, Ținutul Secuiesc”.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak despre mesajele de pe rețelele de socialziare: ”Nu eu postez, nu eu traduc”

După cum Eduard Novak a generat numeroase controverse și momente tensionate ca urmare a faptului că a ținut morțiș ca toate mesajele sale publice, postate pe Facebook, să fie bilingve.

Un exemplu am avut în iunie, cu mesajul de felicitare adresat lui David Popovici pentru titlul mondial la 200 metri. În care sintagma ”Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în mesajul scris în maghiară în ”Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.

Ministrul s-a apărat apoi public, într-o intervenție televizată la ProArena. ”Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”, a spus ministrul.

A uitat de Robert Glință, iar mama sportivului a reacționat dur: ”Ministru obscur”

Și tot legat de Mondialele de natație din Ungaria, deși în timpul competiției a postat un mesaj referitor la prestația lui Robert Glință în finala la 50 metri spate, la sosirea delegației, pe Aeroportul Otopeni, Eduard Novak a uitat de acesta.

Mama sportivului a reacționat dur. ”La atât de multe materii au picat examenul oficialii MTS, în episodul acestei primiri la aeroport, încât pur și simplu mă dezic de ei!

Nu mă reprezintă! Ei nu sunt România și poporul român! Dumnealui, acest ministru obscur și total nepregătit, nu merită decât ocolit – cum ocolești chestia aia care stă în drum și te-ar putea accidenta sau murdări.

Nici energia, nici timpul și nici vorbele mele nu merită irosite pentru a-i comenta prestația năroadă etalată cu acest prilej”, a precizat Irina Angelica Glință.

Theodor Matican n-a fost lăsat să meargă la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Un alt episod controversat în care a fost implicat Eduard Novak l-a avut drept protagonist pe un sportiv care, culmea, ca și el, trebuia să facă parte din delegația României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Este vorba despre Theodor Matican. Tatăl sportivului a susținut că fiul său n-a fost acceptat în delegaţia României, deoarece ar fi avut nevoie de un însoţitor. Asta pentru că ciclistul paralimpic nu poate să se îmbrace sau să se încalţe singur.

A fost chemat să dea explicații în Parlament, la sesizarea senatorului Bogdan Matei, fost ministru MTS, însă nu s-a prezentat. Motivând, prin intermediul unui comunicat, că nu a existat o solicitare scrisă din partea Senatului care să fie înregistrată ca primită de către Ministerul Sportului.

Ordinul controversat cu procentul de 40% sportivi români

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a agitat apele din sportul românesc, dar în special în fotbal, cu un ordin menit să reducă numărul de jucători străini. Mai precis, acesta stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi în competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Conform Ministerului, obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români. Iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional 2022/2023.

Un ordin care prevede și sancțiuni de milioane de euro dictate împotriva echipelor care nu respectă regula. Mai exact, între 6.000.000 lei (aproximativ 1.200.000 de euro) şi 15.000.000 lei (aproximativ 3.000.000 de euro).

Decizia lui Novak a fost extrem de contestată. Iar Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, susține că ordinul dat de Eduard Novak încalcă legislația Uniunii Europene și a explicat de ce nu se poate lua o astfel de decizie, care se poate întoarce și împotriva României.

ADVERTISEMENT
Tags: