Fotbal international

Premieră pentru Anglia la un Campionat Mondial! S-a rupt „blestemul” penalty-urilor! Video

04.07.2018 | 00:44
Premiera pentru Anglia la un Campionat Mondial Sa rupt blestemul penaltyurilor Video
ADVERTISEMENT

Anglia a reuşit, în premieră, să câştige un meci după penalty-uri în istoria participărilor la turneele finale ale Campionatelor Mondiale. Selecţionata antrenată de Gareth Southgate a eliminat Columbia, scor 1-1  după 120 de minute de joc (Harry Kane 57 din penalty, respectiv Yerry Mina 90+3) și 4-3 la loviturile de departajare, în optimile de finală ale Campionatului Mondial 2018. După trei tentative nereuşite, în 1990, 1998 şi 2006, englezii au rupt „blestemul” şi s-au calificat în sferturi după executarea loviturilor de departajare.

La ediţia din 1990, Anglia a întâlnit Germania de Vest în semifinale. După 120 de minute, cele două naţionale erau la egalitate, scor 1-1 (goluri Lineker 80, respectiv Brehme 60). La loviturile de departajare, în meciul jucat pe stadionul “Delle Alpi” din Torino, englezii au ratat ultimele două penalty-uri, prin Stuart Pearce şi Chris Waddle. De cealaltă parte, nemţii au executat pefect toate cele patru lovituri şi Germania de Vest s-a calificat în finala Campionatului Mondial din 1990, pe care a şi câştigat-o în fața Argentinei, 1-0 prin golul marcat de Brehme din penalty în minutul 88!

ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 2006, un adevărat coşmar pentru Anglia la penalty-uri

Opt ani mai târziu, în Franţa, Anglia a evoluat împotriva Argentinei în optimile de finală. După 120 de minute, cele două selecţionate se aflau la egalitate, scor 2-2 (Shearer 10 din penalty, Owen 16, respectiv Batistuta 6 din penalty, Zanetti 45+1), astfel că englezii erau iarăși la loteria loviturilor de departajare. După ce Sergio Berti şi Alan Shearer au executat perfect, Hernan Crespo a ratat, iar fanii englezii visau la calificare. Carlos Roa, portarul argentinienilor, a apărat lovitura lui Paul Ince. După alte patru execuţii perfecte, Roberto Ayala a marcat, însă David Batty a ratat şi Anglia a plecat acasă.

În 2006, Anglia şi Portugalia s-au duelat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Germania. După un meci plin de evenimente, printre care s-a numărat şi eliminarea lui Wayne Rooney, la finalul celor 120 de minute, cele două selecţionate se aflau la egalitate fără să reușească să marcheze vreun gol. La loviturile de departajare, englezii au fost deplorabili, Frank Lampard, Steven Gerrard şi Jamie Carragher au ratat de la punctul cu var, în timp ce Owen Hargreaves a fost singurul care l-a învins pe Ricardo. Portugalia, cu „numai” două ratări (Viana și Petit), s-a calificat cu scorul de 3-1, penalty-ul decisiv fiind executat și transformat în golul calificării de Cristiano Ronaldo.

ADVERTISEMENT

Coșmarul lui Southgate. Îl urmărește de 12 ani

Selecționerul Angliei, fost fundaș la Aston Villa, Gareth Southgate, poartă în suflet o „rană” adâncă, un coșmar îi bântuie nopțile de 12 ani. Era 26 iunie 1996 când Anglia juca semifinala turneului final european în fața Germaniei. „Acasă”, pe „Wembley”. Presiunea era fantastică. Și atunci, ca și acum, pe stadionul „Spartak” din Moscova, s-a ajuns la loviturile de departajare. Gareth Southgate avea 25 de ani și 9 selecții în reprezentativa Albionului (a adunat 57 în total). A fost desemnat să execute un penalty. A tras tare și jos, dar aproape de centrul porții, iar portarul german Andreas Köpke a respins mingea. Era a șasea lovitură, unica ratată. Alt Andreas neamț, Möller de data asta, a înscris imediat după el și Germania își continua marșul triumfal spre titlul continental.Întotdeauna îmi va rămâne adânc întipărit în minte acel penalty. Voi trăi cu el până la sfârșitul vieții”, spune Southgate.

„Din martie exersăm penalty-urile. E un moment special pentru această echipă. Sper să dea încredere generațiilor de jucători care vor veni. Întotdeauna trebuie să credem în ceea ce e posibil în viață. Să nu ne mai afecteze trecutul și așteptările” – Gareth Southgate

ADVERTISEMENT

2 victorii a reușit Anglia la penaltyuri (una la CM 2018, cu Columbia și una la CE 1996, cu Spania) din 8 încercări (a ratat 6 calificări: 3 la CM și 3 la CE)