News

Propaganda Rusiei, sub lupa politologilor. Vladimir Putin îi creează Dariei Dughina imaginea Ioanei D’Arc: “O prezintă ca pe o eroină”

Moartea Dariei Dughina servește propagandei ruse, iar Șerban Filip Cioculescu, expert în politică externă, consideră că Vladimir Putin se străduiește să-i creeze tinerei o imagine idilică, precum cea a Ioanei D’Arc.
30.08.2022 | 09:03
Propaganda Rusiei sub lupa politologilor Vladimir Putin ii creeaza Dariei Dughina imaginea Ioanei DArc O prezinta ca pe o eroina
Moartea tinerei Daria Dughina, militantă pro - rusă, este folosită în scop propagandistic de Kremlin (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, considerat ideologul liderului de la Kremlin, a fost ucisă, după ce mașina în care se afla a explodat. Dughina a fost înmormântată cu fast, sub privirile lui Vladimir Putin, însă asupra felului în care imaginea ei va fi folosită de aparatul de propagandă de la Moscova plutesc semne de întrebare.

Șerban Filip Cioculescu: „Putin vrea să-i creeze Dariei Dughina cultul Ioanei D’Arc, fecioara ucisă la o vârstă fragedă și să justifice atitudinea contra Ucrainei!”

Specialistul în politică externă Șerban Filip Cioculescu este de părere că Vladimir Putin „nu putea rata participarea la un astfel de eveniment, precum înmormântarea Dariei Dughina. Putin dorește să-i creeze acestei fete imaginea Ioanei D’Arc. Vrea s-o prezinte ca pe o eroină rusoaică, omorâtă de neagra mașinărie de luptă ucraineană. Era normal să creeze acest fond emoțional, pentru care rușii care îl susțin”.

ADVERTISEMENT
Șerban Filip Cioculescu
Șerban Filip Cioculescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în politică externă (sursa facebook.com)

 

Cioculescu este de părere că reacțiile Moscovei vor fi prompte, din toate punctele de vedere, și consideră că este firesc ca, după uciderea tinerei, să urmeze o ofensivă imediată a Rusiei.

„Cultivarea acestei imagini de luptătoare pentru cauza dreptății rusești și a rusofonilor asupriți (cu ghilimelele de rigoare), din teritoriile ucrainene, este clară. Regimul Putin țintește crearea unui cult în jurul acestei fecioare, ucisă la o vârstă fragedă, cu toate că nu era deloc… fecioară, ci o femeie măritată. Prin această tactică se găsește o justificare pentru înăsprirea atitudinii contra Ucrainei, țară pe care autoritățile de la Kremlin o acuză ca fiind un stat terorist”, a continuat specialistul, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Propaganda Ucraina
Propaganda ucraineană, un inamic pe măsură pentru „Țarul” de la Kremlin (sursa hepta.ro)

Terorismul și propaganda mascată într-o „divă”, tenebrele războiului „clasic”

Pentru că interlocutorul nostru amintea de terorism, trebuie spus că demult nu mai avem de-a face cu ceea ce era numit război „clasic”. Atât terorismul, cât și propaganda, manifestată prin activitatea unor activiste militante, cu sexappeal, cum era cazul fiicei lui Aleksandr Dughin, devin fațete ale dictonului „scopul scuză mijloacele”. De altfel, chiar și modul în care a fost ucisă Daria Dughina, despre care se spune că, de fapt, nu ea reprezenta ținta atacatorilor, ci tatăl său, demonstrează cele afirmate anterior…

„Într-un război nu este deloc neobișnuit ca ambele tabere să folosească, la un moment dat, metode teroriste. Așa cum spune istoricul și teoreticianul militar Carl von Clausewitz, conflictul militar tinde către forma sa cea mai dură, războiul absolut sau războiul total. În acel moment, fiecare parte folosește atât metode cnvenționale, cât și metode asimetrice”, a prezentat Șerban Filip Cioculescu.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă, însă, incitarea la violență – în speță tot o formă de terorism –  cosmetizată sub forma unei fete frumoase? Este momentul în care propaganda capătă… o haină „simpatică”.

„Am putea vorbi și despre o formă de terorism, dar până la urmă discutăm despre o crimă politică. Eu nu echivalez întotdeauna crima politică, cu terorismul. Sigur, Daria Dughina era o propagandistă înfocată a regimului putinist și aspectul fizic, la care se adăuga înrudirea cu celebrul ei tată, jucau un rol important”, a precizat intervievatul nostru, care a punctat:

ADVERTISEMENT

„Într-adevăr, amândoi, Aleksandr Dughin și fiica sa au fost autorii unei propagande intense în favoarea campaniei împotriva Ucrainei!”.

O ipoteză interesantă: Asasinatul, opera unui comando rusesc?

Deocamdată, există doar o serie de ipoteze legate de posibilii autori ai asasinatului. Dar, specialistul în politică externă a amintit că eliminarea adversarilor cu ajutorul mașinilor–capcană sau prin folosirea minelor sunt practici frecvente. La asemenea metode au recurs afganii, în lupta contra americanilor, sau irakienii.

„Nu este nimic neobișnuit, cu toate că nu am vreo dovadă că operațiunea în care a fost ucisă Daria Dughina a fost pusă la cale de ucraineni. Ar putea fi vorba și despre acțiunea unui comando rusesc”, a afirmat, cu prudență, interlocutorul nostru.

Revenind la războiul mediatic și la diversiune, am dorit să păstrăm un echilibru. Atât Rusia, cât și Ucraina încearcă să convingă, prin diverse metode, că acțiunile lor sunt justificate.

Din acest punct de vedere, Șerban Filip Cioculescu a detaliat: „Ambele tabere apelează la fenomenul propagandistic și, din ce observăm, Ucraina se dovedește mai eficientă în privința războiului informațional. Să nu uităm că, pe de o parte, Ucraina este țara atacată, așadar beneficiază de poziția victimei, care este mult mai atractivă”.

„În al doilea rând, ucrainenii s-au călit în acest război, timp de ani de zile, începând cu momentul ocupării Crimeei. Și-au creat un sistem de PR, de propagandă și de anti – propagandă foarte eficient, calat pe așteptările și pe anxietățile Occidentului”, a menționat specialistul.

Aleksandr Dughin
Aleksandr Dughin, unul dintre cei mai enigmatici susținători ai lui Vladimir Putin (sursa hepta.ro)

Aleksandr Dughin, „noul Rasputin”, promotorul curentului eurasianist

Aleksandr Dughin este apreciat de multe voci ca fiind ideologul oficial al regimului putinist. Se spune că influența sa se manifestă inclusiv la nivel mistico–religios, iar acest fapt i-a adus porecla „noul Rasputin”. Cu toate acestea, există păreri conform cărora aura sa nu mai este atât de vizibilă în cercurile înalte de la Kremlin, iar din acest motiv am dorit să aflăm dacă acest personaj poate deveni, într-adevăr, unul periculos, sau asistăm doar la crearea unei legende.

„Dughin ar putea deveni periculos în condițiile în care ar putea influența mințile unor decidenți, în măsura în care ar provoca anumite acțiuni. În rest, trebuie să respectăm libertatea opiniei. Într-un sistem normal, fiecare individ este liber să-și propage ideile”, și-a început răspunsul partenerul nostru de dialog.

Acesta a continuat: „Însă ideile lui Dughin merg pe linia imperialismului redescoperit al Rusiei și a opoziției față de Occident. Doctrina eurasianistă, pe care el a simplificat-o și a dirijat-o în beneficiul putinist poate constitui un pericol. Dar ideile în sine nu sunt un pericol. Eu nu cred că putea fi blamat doar pentru aceste idei”.

Cioculescu a specificat că, într-adevăr, „s-a vorbit despre faptul că Dughin a fost apropiat de Putin, dar asta s-a petrecut numai până la un anumit punct. Din lecturile mele am înțeles că, după ce nu s-a mai aflat în grațiile liderului de la Kremlin, a continuat să fie la fel de combativ, tocmai în ideea de a se face remarcat și a-și crea o platformă”.

Înmormântare Daria Dughina
Daria Dughina a fost petrecută pe ultimul drum de o mulțime de tineri ruși, îndurerați (sursa hepta.ro)

„Exacerbarea fenomenului ortodox poate căpăta o formă anti–occidentală”

Și totuși, la înmormântarea Dariei, „Țarul” Putin s-a aflat alături de… „Rasputin”. Catacombele jocurilor politice sunt atât de întortocheate, încât aproape orice tip de teorie a conspirației poate căpăta un substrat real. Oare, moartea Dariei Dughina a fost, de fapt, un pretext, un incident creat chiar de anumite cercuri moscovite…?

Expertul în politică externă a încercat să „lumineze” și acest aspect: „Știm că Rusia este capabilă să-și omoare proprii cetățeni și că nu ar ezita să arunce vina pe adversar, dar, totuși, nu există dovezi în acest sens. Nu cred că bătrânul Dughin i-a deranjat atât de tare pe cei din aparatul de stat. Cum i-ar fi putut deranja? Poate doar fiind mai radical decât ei…”

„Nu cred nici că oligarhii afectați de căderea economică ar fi eliminat un ideolog, ci probabil că ar fi încercat asasinarea unui oficial rus. În plus, Dughin a fost un simbol. Dar, repet, în ultima vreme nu mai era chiar în grațiile lui Putin. El își întreținea această imagine”, a insistat Cioculescu.

Într-adevăr, Vladimir Putin și Aleksandr Dughin s-au apropiat datorită ideologiei eurasianiste. Acest fapt a fost consolidat, însă, de un alt factor: „Sigur, concepția lui Dughin conține și elementul ortodoxist, conservator, anti – occidental și anti – străin. Propagat în forma în care îl privește Rusia, ortodoxismul devine o formă anti – occidentală”.

În plus, eurasianismul propune decuplarea civilizațională a Rusiei de Occident și cuplarea la civilizațiile asiatice. „Iar ortodoxia se opune catolicismului și protestantismului. Eu mă refer la exacerbarea acestui fenomen”, a explicat doctorul în științe politice.

Rusia, moștenitoarea unei doctrine rudimentare

La final, am revenit la Daria Dughina și la furtuna creată în contextul internațional de dispariția ei. În istorie, fenomenul „divelor” cooptate să lucreze în sprijinul unui sistem dictatorial este de notorietate, iar Șerban Filip Cioculescu a remarcat acest lucru:

„Întorcându-ne la cazul Dariei Dughina, fenomenul nu este singular. Atât sovieticii, cât și naziștii au cooptat femei frumoase în sprijinul ideologiei. Frumusețea nu te salvează de asocierea cu doctrinele extremiste”.

Specialistul consideră că rușii au fost crescuți cu educația unui imperiu, iar curentul eurasianist se manifestă tocmai în acest sens, în favoarea refacerii acelui imperiu.

„Imperiul pe care Putin dorește să-l refacă are la bază un conservatorism extrem. Se opune laicizării, pledează pentru familia tradițională, dar aceste idei capătă și forme extreme. Faptul că ataci o altă țară și că vrei să impui Europei valorile tale, prin forță, este negativ. Moștenind un imperiu, este firesc ca Rusia să aibă o bază doctrinară, e drept, rudimentară”, a încheiat Șerban Filip Cioculescu.

ADVERTISEMENT