News

Rachetă rusească pe care ucrainenii nu reușesc să o doboare. „Faptul că nu este prea precisă este un lucru bun”

O nouă problemă pentru Ucraina. Cum să doboare rachetele supersonice Onyx ale Rusiei. Acestea au fost folosite la bombardarea orașului-port Odesa
03.08.2023 | 08:04
Racheta ruseasca pe care ucrainenii nu reusesc sa o doboare Faptul ca nu este prea precisa este un lucru bun
Cu o viteză maximă de 3.000 km/h, chiar și relativ imprecise, rachele Onyx sunt arme redutabile / Foto: colaj, YouTube
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii iulie, Rusia a lansat o nouă salvă de atacuri împotriva orașelor-port Odesa și Mikolaiv (în sudul Ucrainei), bazându-se pentru prima dată pe un tip foarte specific de muniție: racheta supersonică P-800 Onyx. Potrivit armatei ucrainene, 19 rachete rusești au fost lansate asupra orașului-port, inclusiv patru rachete de croazieră Kalibr, cinci rachete Onyx, trei rachete Kh-22 și șapte rachete Iskander.

Onyx, o rachetă anti-navă inițial

Doar nouă rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. „Odesa și Mykolaiv nu sunt apărate în același mod ca Kievul care, în calitate de capitală, are o bună apărare antiaeriană. Acolo se află sistemele Patriot donate de americani”, a explicat expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko. Odesa și Mikolaiv au suferit cele mai grave lovituri rusești de la retragerea Moscovei din acordul privind cerealele din Marea Neagră, la 17 iulie.

ADVERTISEMENT

Concepute pentru a lovi nave de război – rachetele Onyx prezintă o serie de provocări tehnice atunci când sunt utilizate împotriva țintelor terestre, nu în ultimul rând viteza cu care zboară. Desfășurată de mai bine de 20 de ani pe teren, această armă a fost concepută ca rachetă anti-navă.

Dar Statul Major rus a decis în mod clar să o deturneze de la misiunea sa principală, vizând infrastructuri terestre ucrainene, spre marea frustrare a forțelor Kievului. Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, explică de ce: „Rachetele P-800 Onyx sunt concepute pentru a distruge ambarcațiuni și nave. Ele zboară cu aproape 3.000 km/h, ceea ce este foarte rapid”.

ADVERTISEMENT

Supersonică, greu de detectat și interceptat

Viteza supersonică a rachetelor Onyx le face foarte dificil de detectat și interceptat. Dar asta nu este tot: traiectoriile de zbor ale acestor rachete pun probleme serioase pentru armata ucraineană. Proiectate pentru a evolua la altitudine foarte joasă, razant cu apa, ele, se pot, de asemenea, ridica foarte sus la lansare înainte de a se prăbuși peste țintă. „Este foarte dificil de făcut față acestui tip de rachete, dar este posibil de a avea o influență asupra lor prin intermediul războiului electronic”, adaugă Iuri Ihnat.

De asemenea, el subliniază că singura modalitate eficientă de a le intercepta este utilizarea sistemelor de apărare antirachetă furnizate de țările occidentale, cum ar fi sistemul american MIM-104 Patriot sau sistemul sol-aer cu rază medie de acțiune SAMP/T Mamba din Franța. Problema: nu există suficiente astfel de sisteme pe teritoriul ucrainean pentru a proteja toate regiunile.

ADVERTISEMENT

Imprecise, dar greu de „ucis”

Dezvoltată la începutul anilor 1980 în URSS și desfășurată oficial din 2002, racheta P-800 Onyx poate fi lansată de pe o navă sau de pe un submarin, precum și de pe un lansator de rachete terestru. Acesta a fost cazul în recentele atacuri din sudul Ucrainei, unde Rusia ar fi folosit sistemele sale mobile de rachete de apărare de coastă, K-300P Bastion-P, deja desfășurate în Crimeea în 2014. Încă o provocare pentru armata ucraineană.

„Sistemele antibalistice ar putea face față rachetelor X-22 (o altă rachetă anti-navă) și, eventual, rachetelor Onyx. Faptul că X-22 și Onyx nu sunt prea precise este un lucru bun, dar faptul că sunt greu de doborât nu mai este un lucru bun”, a precizat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

ADVERTISEMENT

Caracteristicile rachetei Onyx

Racheta P-800 Onyx, a cărei versiune de export este cunoscută sub numele de „Yakhont”, este o rachetă supersonică cu rază medie de acțiune, anti-navă, bdezvoltată la sfârșitul anilor 1970 în URSS. Cu o lungime de aproximativ 9 metri, o greutate de 3,1 tone, racheta are o rază de acțiune de până la 300 de kilometri în traiectoria sa implicită și o rază de acțiune de 120 de kilometri în traiectoria la altitudine joasă. Este lansată cu ajutorul unui propulsor de rachetă care se separă în câteva secunde, permițând rachetei să se propulseze singură cu un motor statoreactor alimentat cu kerosen.

Onyx poate atinge un plafon de zbor de 14 kilometri și o viteză maximă de 884 m/s (Mach 2,6, adică 3180 km/h). În momentul apropierii de țintă, racheta coboară la o altitudine de 10-15 m pentru a evita detectarea. Miezul rachetei Onyx poate avea o masă variabilă în funcție de versiune și scopul specific, fie un focos exploziv puternic de 200 de kilograme, fie un focos perforant de 250 de kilograme.

ADVERTISEMENT
Tags: