Sport

Ralf Rangnick e în fața debutului la Manchester United. Cum s-au descurcat predecesorii săi la sosirea pe Old Trafford

Conducătorii clubului Manchester United l-au ales pe Ralf Rangnick să conducă echipa până la finalul sezonului, iar neamțul va debuta pe Old Trafford într-o partidă cu Crystal Palace.
05.12.2021 | 10:35
Ralf Rangnick e in fata debutului la Manchester United Cum sau descurcat predecesorii sai la sosirea pe Old Trafford
ADVERTISEMENT

Tehnicianul în vârstă de 63 de ani a semnat un contract pe șase luni și are dificila misiune de a îndrepta situația dezastruoasă în care se află ”diavolii roșii”.

Așteptat ca un adevărat Mesia la Manchester, germanul este criticat violent în Rusia, acolo unde este considerat responsabil pentru declinul lui Lokomotiv Moscova.

ADVERTISEMENT

Ralf Rangnick debutează la Manchester United într-un meci cu Crystal Palace

După gloria cunoscută la RB Leipzig și perioada învăluită în mister de la Lokomotiv Moscova, pentru Ralf Rangnick a venit cea mai mare provocare din carieră: Manchester United. Neamțul va debuta pe Old Trafford împotriva lui Crystal Palace, o formație incomodă de la mijlocul clasamentului.

Înainte ca tehnicianul german să se așeze pentru prima dată pe banca tehnică a ”diavolilor roșii”, jurnaliștii de la Mirror au analizat debutul pe care l-au avut ultimii patru manageri ai lui United, adică cei care au venit la conducere după era magnifică a lui Alex Ferguson.

ADVERTISEMENT

După retragerea surprinzătoare a acestuia în 2013, David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho și Ole Gunnar Solskjaer s-au așezat cu toții pe locul fierbinte lăsat de Ferguson încercând să readucă la United zilele de glorie, dar fără niciun rezultat. Acum, această mantie i-a fost transmisă lui Ralf Rangnick.

Moyes a rezistat doar 10 luni

Prietenul lui Ferguson, David Moyes a fost desemnat chiar de legendarul manager al lui Manchester United ca fiind cel mai bun antrenor care să-i succeadă la cârma marelui club englez. Și scoțianul și-a început domnia cu stil, câștigând Supercupa Angliei.

ADVERTISEMENT

Dubla lui Robin van Persie din finala cu Wigan Athletic, proaspăt retrogradată din Premier League, i-a oferit lui Moyes un fals sentiment de siguranță. O săptămână mai târziu, scoțianul a condus-o pe United către o victorie confortabilă cu 4-1 în fața lui Swansea, în prima etapă a sezonului din Premier League.

Cu toate acestea, totul s-a transformat în 10 luni de coșmar pentru managerul adus de la Everton. United a înregistrat cel mai prost început de sezon din istorie, iar eșecul cu Everton, scor 0-2, din aprilie, s-a dovedit a fi ultimul cui în sicriul lui Moyes.

ADVERTISEMENT

Van Gaal, demis după ce a câștigat Cupa Angliei

După ce Ryan Giggs a asigurat interimatul până la finalul sezonului, olandezul Louis van Gaal a fost următorul manager care a sosit pe Old Trafford. La fel ca Moyes, primul meci în Premier League a fost cu Swansea, dar spre deosebire de predecesorul său, debutul nu a mers conform planului.

În ciuda unei primiri excepționale, s-a dovedit a fi un debut de uitat pentru antrenorul care dusese Olanda pe locul 3 la Cupa Mondială din 2014, deoarece golurile lui Ki Sung-Yueng și Gylfi Sigurdsson, au reamintit de prestațiile execrabile din era lui Moyes.

O înfrângere umilitoare cu 4-0 în fața modestei MK Dons în Cupa Ligii a urmat la scurt timp și Van Gaal și-a dat seama de dimensiunea problemelor de la Manchester. Deși a reușit să o conducă pe United către trofeul Cupei Angliei în 2016, olandezul a fost demis la doar două zile după acea finală.

Mourinho, cea mai bună clasare după retragerea lui Ferguson

La fel ca și Moyes, Jose Mourinho și-a început aventura la Manchester United cu un trofeu. Portughezul a câștigat Supercupa în fața neașteptatei campioane Leicester City, scor 2-1, după golurile lui Jesse Lingard și Zlatan Ibrahimovic.

Mourinho a continuat cu o victorie cu 3-1 în fața lui Bournemouth în primul său joc în Premier League, când Juan Mata, Wayne Rooney și același Ibrahimovic și-au trecut numele pe lista marcatorilor. În primul său an pe Old Trafford, portughezul a adus în vitrina clubului Cupa Ligii și Europa League, dar nu a reușit decât un loc 6 în Premier League.

În următoarea campanie, Mourinho a reușit o poziționare pe locul secund în campionat, înregistrând cel mai mare număr de puncte și cea mai bună clasare de la retragerea lui Ferguson în 2013. ”The Special One” a fost demis la jumătatea sezonului următor, unul început catastrofal.

Solksjaer, start fantastic la United

După plecarea lui Mourinho, United l-a numit pe fostul jucător de legendă al clubului, Ole Gunnar Solskjaer, ca antrenor interimar până la sfârșitul campaniei 2018-19, dar rezultatele bune i-au adus acestuia un contract pe termen lung. Primul joc al norvegianului a adus o victorie zdrobitoare cu 5-1 în fața celor de la Cardiff City.

A fost prima dată de la ultimul meci al lui Ferguson, un egal 5-5 cu West Bromwich Albion, când United a marcat cel puțin cinci goluri și se părea că este începutul unei ere extraordinare. Solskjaer a câștigat 14 din primele 19 meciuri și era considerat ”noul Ferguson”.

Doi ani și jumătate mai târziu, înfrângerile categorice cu Liverpool, Manchester City și Watford, venite după ce în sezonul precedent Manchester United a pierdut finala Europa League cu Villarreal, au dus la demiterea lui Solksjaer.

ADVERTISEMENT