News

Război în Ucraina, ziua 82. Președintele Turciei se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO: ”Un incubator de organizații teroriste”

Războiul din Ucraina, ajuns în ziua 82, aduce noi pierderi grele pentru Rusia, dar și susținere suplimentară din partea NATO în favoarea apărătorilor care fac progrese în a-i respinge pe ruși.
16.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 82 Presedintele Turciei se opune aderarii Finlandei si Suediei la NATO Un incubator de organizatii teroriste
Razboiul din Ucraina a ajuns în ziua 82 de la declanșarea ostilităților de către Rusia / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT
16-05-2022
19:56

Rusia spune că a început evacuarea soldaților ucraineni grav răniți din uzina Azovstal de la Mariupol

Ministerului rus al Apărării a anunțat, luni seară, că a fost agreată o încetare a focului pentru evacuarea răniților în stare gravă de la uzina Azovstal din Mariupol, scrie CNN.

Soldații evacuați sunt transportați la un spital din orașul Novoazovsk, în Donețk, situat în apropiere de Mariupol, la circa 40 de kilometri, a mai precizat ministerul rus al Apărării.

”Pe 16 mai, în urma negocierilor cu reprezentanții militarilor ucraineni blocați pe teritoriul Uzinei Metalurgice Azovstal din Mariupol, s-a ajuns la un acord privind evacuarea răniților”, a precizat ministerul de la Kremlin, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

”În prezent, în zona întreprinderii a fost instituit un regim de încetare a focului și a fost deschis un coridor umanitar, prin care militarii ucraineni răniți sunt transportați la o unitate medicală din Novoazovsk, Republica Populară Donețk, pentru a le asigura toate asistența necesară”, continuă declarația.

În online au apărut și o serie de imagini cu soldați răniți, despre care se spune că sunt ucraineni, transportați de la Azovstal.

16-05-2022
18:39

Președintele Turciei se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează BBC.

Statele NATO au declarat, tot în cursul acestei zile, că vor trimite diplomați în Turcia pentru a încerca să negocieze poziția lui Erdogan.

Acesta din urmă a spus, în cursul serii, că nu este cazul ca delegaţii să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Într-o conferință de presă, liderul de la Ankara a reluat afirmaţia că Suedia este un ”incubator de organizaţii teroriste” şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Turcia susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat lovitura de stat nereuşită din 2016.

16-05-2022
17:06

”Ariciul”, unul dintre cele mai mari exerciții NATO din istorie, a început în Estonia: peste 15.000 de soldați din 10 state

NATO a început luni ample exerciții militare în zona baltică. Cu numele de cod ”Hedgehog” (Ariciul), aceste manevre vor avea loc în Estonia în următoarele două săptămâni.

Ele implică 15.000 de militari din 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Finlanda și Suedia, ultimele două fiind state care solicită aderarea la Alianța Atlantică.

Aceste mișcări de trupe au loc la 64 km de cea mai apropiată bază militară a Rusiei. Exercițiul are scopul de a simula un atac din partea Moscovei asupra Estoniei, scrie BBC.

De asemenea, recent, au fost planificate și operațiunile ”Defender Europe” și ”Swift Response”, care implică 18.000 de soldați din 20 de țări. Aceste două operațiuni vor avea loc în Polonia și în alte 8 țări. În plus, în Lituania, un alt exercițiu cu numele de cod ”Iron Wolf” va implica 3.000 de unități ale trupelor aliate.

16-05-2022
16:25

Klaus Iohannis salută intenția Suediei de aderare la NATO: ”Alianţa noastră va fi mai solidă ca niciodată”

La fel ca în cazul Finlandei, România susţine cu aceeași tărie și procesul de aderare a Suediei, conform unui anunț al președintelui Klaus Iohannis.

”România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez, Magdalena Andersson. România susţine pe deplin procesul de aderare.

Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la familia NATO, Alianţa noastră va fi mai solidă ca niciodată”, a scris liderul de la Cotroceni, luni, pe contul său de Twitter.

16-05-2022
13:22

Suedia anunță că va solicita oficial aderarea la NATO

După Finlanda, un nou stat scandinav își anunță, oficial, intențiile de aderare la NATO.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a confirmat, luni, că țara sa va solicita oficial aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

”Există o mare majoritate în parlamentul Suediei pentru aderarea la NATO”, a spus Andersson, în urma unei dezbateri despre politica de securitate care a avut loc în parlamentul de la Stockholm.

”Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”, a mai spus premierul, conform Sky News.

La fel ca Finlanda, Suedia a rămas neutră pe tot parcursul Războiului Rece, dar a format relații mai strânse cu NATO după căderea blocului sovietic.

De-a lungul anilor, opinia publică din ambele țări a fost ferm împotriva aderării la NATO până la invadarea Ucrainei de către Rusia. Ulterior, sondajele au indicat o schimbare dramatică în favoarea aderării.

16-05-2022
13:13

Putin: ”Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu reprezintă o problemă, dar Moscova va reacționa față de desfășurări militare”

Prezent luni la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condus de Rusia și găzduit de Moscova, Vladimir Putin a vorbit despre extinderea NATO, după ce Finlanda și Suedia și-au declarat oficial intenția de aderare.

Liderul de la Kremlin a spus că o astfel de extindere a NATO nu constituie o problemă, dar desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări scandinave poate duce la o replică dură.

”Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), notează BBC.

Președintele rus a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ”infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ”Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns”, din partea Rusiei.

16-05-2022
11:54

McDonald's anunţă că se retrage în totalitate din Rusia

Gigantul american McDonald’s, care şi-a închis restaurantele în Rusia la începutul lui martie a anunțat că se retrage din Rusia şi îşi vinde toate activele, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

”Suntem angajaţi faţă de comunitatea noastră internațională şi trebuie să rămânem inflexibili în privinţăa valorilor noastre”, anunţă într-un comunicat CEO-ul întreprinderii, Chris Kempczinski.

”Respectarea valorilor noastre înseamnă cănu mai putem menţine «Arches» (logoul McDonald’s) în Rusia”, subliniază el.

McDonald’s, prezent în Rusia de peste 30 de ani, are 850 de restaurante şi 62.000 de salariaţi.

Întreprinderea a anunţat închiderea temporară a tuturor restaurantelor şi suspendarea operaţiunilor în Rusia la 8 martie, urmând exemplul altor multinaţionale care s-au distanţat de Moscova.

”Criza umanitară provocată de Războiul din Ucraina şi mediul economic imprevizibil care a decurs au determinat McDonald’s să conchidă că o continuare a activităţilor noastre în Rusia nu mai este de susţinut şi nici conformă valorilor noastre”, subliniază gigantul american.

16-05-2022
11:35

Miniştrii de Externe din UE se întâlnesc cu Dmitro Kuleba pentru a discuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se întâlneşte la Bruxelles, cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a discuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei.

Kuleba a salutat într-o înregistrare video, schimbarea poziţiei Berlinului, care este pregătit de-acum să livreze armament greu Kievului.

”În ziua în care am sosit eu la Berlin, avea loc o formare a unor militari ucraineni în folosirea artileriei autopropulsate de 155 de milimetri”, a declarat acesta.

”În curând, aceste automotoare (de tip) Howitzer vor lovi inamicul. S-a creat un precedent. Obstacolul psihologic (al furnizării de armament greu Ucrainei) a fost depăşit”, a afirmat Kuleba.

16-05-2022
10:31

Grăniceri ucraineni au respins o incursiune rusă la nord de Sumî

Grăniceri ucraineni au respins o incursiune a unui grup rus de sabotaj şi de recunoaştere în regiunea Sumî (nord-est). Anunțul a fost făcut chiar de guvernatorul regiunii, Dmitro Jiviţki.

Militari ruşi au intrat pe teritoriul ucrainean sub acoperirea unor obuze de mortier, grenade şi tiruri de mitralieră, anunţă el într-o postare pe Telegram.

Rușii au fost nevoiţi să se retragă după ce grăniceri ucraineni au ripostat. Vă readucem aminte că forţe ruseşti au intrat în regunea Sumî imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Armata ucraineană deţine controkul asupra acestei regiuni de la 6 aprilie.

16-05-2022
10:24

Rusia, avertisment direct dacă Finlanda și Suedia continuă procedurile de aderare. „O greșeală cu consecințe serioase”

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov nu a ezitat o clipă și a avertizat atât Finlanda cât și Suedia că aderarea lor la NATO este o „greșeală, cu consecințe serioase”.

„Situația se schimbă desigur, radical, în lumina a ceea ce se întâmplă”, a spus Riabkov pentru presa din Rusia. „Este însă evident că securitatea Suediei și Finlandei nu va fi consolidată”, a mai spus acesta. „Nu ar trebui să-și facă iluzii că noi vom accepta totul fără să reacționăm”, a continuat demnitarul

Vă readucem aminte că Finlanda a anunțat deja oficial că va adera la NATO, cererea urmând să fie înaintată după votul Parlamentului de la Helsinki.

În același timp și Suedia, prin vocea liderilor partidului social-democrat, formațiune aflată la guvernământ a anunțat că sprijină aderarea țării la NATO. Este de așteptat ca cererile oficiale să fie înaintate, împreună, în scurt timp

16-05-2022
10:19

Forţe ucrainene preiau controlul frontierei în regiunea Harkov

Forţe ucrainene au respins trupe ruse şi au preluat conrolul unei părţi a frontierei cu Rusia în regiunea Harkov (nord-est), anunţă autorităţile ucrainene.

Patru persoane au fost ucise în atacuri cu rachete cu rază scurtă de acţiune, în ultimele 24 de ore.

Două persoane au fost ucise în bombardarea unui spital la Severdoneţk, în regiunea Lugansk (est), iar alte două la Mîkolaiv (sud), anunţă autorităţile ucrainene.

”Al 227-lea Batalion din cadrul celei de a 127-a Brigăzi de Apărare teritorială a Forţelor armate de la Harkov i-a expulzat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră”, anunţă într-o postare pe Facebook Ministerul ucrainean al Apărării.

Minsterul publică o înregistrare video cu militari înarmaţi în faţa unui stâlp de forntieră vopsit în albastru şi galben, culorile steagului ucrainean, cu un trident, blazonul Ucrainei.

”Suntem mândri de militarii noştri, care au restaurat panoul frontalier. Le mulţumim tutiror celor care, cu preţul vieţii, eliberează Ucraina de invadatori ruşi”, scrie într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici a dat asigurări că ruşii transferă trupe din regiunea Herkov în regiunea Lugansk, în Donbas, cu scopul de a cuceri Severdoneţk

16-05-2022
10:17

Rusia anunţă doborârea a trei avioane ucrainene de vânătoare de tip Su-25, la Insula Şerpilor, Mîkolaiv şi Harkov

Rusia anunţă că forţe armate au doborât trei avioane ucrainene de vânătoare de tip Suhoi 25 (Su-25), unul în apropiere de Insula Şerpilor, la Marea Neagră, iar celelalte în regiunile Mîkolaiv şi Harkov.

Ministerul rus al Apărării anunţă totodată că rachete ruseşti de înaltă precizie au atins două posturi de comandament în regiunea ucraineană Harkov.

El anunţă că s-au efectuat atacuri asemănătoare în ”republicile” autoproclamate proruse Doneţk şi Lugansk, în vederea distrugerii unor drone.

Moscova precizează că, de la începutul invaziei Ucrainei, forţe ruse au distrus 168 de avioane, 125 de elicoptere, 889 de vehcule aeriene fără pilot, 307 sisteme de rachete antiaeriene şi 3.108 tancuri şi alte vehicule de luptă blindate

16-05-2022
07:00

Trupele ucrainene au ajuns la frontiera cu Rusia

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că forțele sale din Harkov au ajuns la frontiera de stat a Federației Ruse. “Batalionul 227 din cadrul Brigăzii a 217-a a respins ocupanții înapoi în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ministerul a postat şi o înregistrare video în care responsabili militari ucraineni îi raportează acest succes președintelui Volodimir Zelenski şi comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.

16-05-2022
04:00

Zelenski: Ocupanţii nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

“Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean

În timp ce Rusia atacă cu toată puterea, fiind acuzată că folosește și muniție interzisă de tratatele internaționale în asalturile împotriva fabricii Azovstal din Maroupol, Ucraina reușește să își consolideze apărarea, atât în plan diplomatic, cât și în cel militar.

Șeful NATO crede că Ucraina poate câștiga războiul contra Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este convins că Ucraina este în măsură să câștige războiul contra Rusiei. Afirmațiile făcute de șeful organizației vin după ce observațiile din teren ale experților militari au subliniat faptul că ofensiva Rusiei din Donbass a ajuns într-un impas.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a precizat Jens Stoltenberg, Rusia este departe de a-și fi atins obiectivele strategice în privința războiului din Ucraina. În altă ordine de idei, secretarul general al NATO a salutat decizia Finlandei și Suediei de a-și depune candidatura pentru aderarea la organizația care are ca scop protejarea membrilor în fața atacurilor externe.

De cealaltă parte, Rusia anunță că nu este dispusă să facă niciun pas înapoi, în ciuda vizibilelor eșecuri de pe câmpurile de luptă din Ucraina. Ambasadorul rus din SUA a și nuanțat discursul oficial al țării sale, explicând că Rusia nu este dispusă să capituleze.

ADVERTISEMENT

Rusia: ”Nu va exista niciodată nicio capitulare”

”Spunem ferm și clar și suntem fără echivoc încrezători, nu va exista niciodată nicio capitulare. (…) Suntem încrezători că toate obiectivele stabilite de comandantul suprem în fața forțelor noastre armate vor fi complet atinse. Nu vom renunța niciodată, nu vom da înapoi”, a precizat Anatoly Antonov, ambasadorul Federației Ruse în Statele Unite, citat de agenția Tass.

În plan diplomatic, din nou, România, prin vocea lui Bogdan Aurescu, și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. ”Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid”, a spus șeful diplomației românești.

ADVERTISEMENT

Ucraina primește noi arme în războiul contra Rusiei! Susținerea diplomatică, mai mare ca oricând

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, prezent la reuniunea miniștrilor de externe de la Berlin, a dezvăluit că Ucraina va primi, din nou, arme din partea Occidentului, ca ajutor în războiul dus împotriva Rusiei.

În altă ordine de idei, la Berlin, miniștrii de externe au discutat și despre situația exporturilor de grâne ale Ucrainei, țara aflată în război cu Rusia fiind unul dintre principalii furnizori de cereale din lume.

ADVERTISEMENT

Am convenit să conclucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că exporturile de produse alimentare din Ucraina ajung la consumatori în Africa şi Asia”, a explicat, pe Twitter, Dmitro Kuleba.

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu a spus că țara noastră se implică la modul cel mai serios cu putință în a se asigura că cerealele din Ucraina ajung la destinație. ”Sprijinim economia Ucrainei prin facilitarea transferului de bunuri ucrainene, inclusiv cereale, prin porturile noastre, de la Dunăre şi de la Marea Neagră, prin Portul Constanţa, care este cel mai mare port de la Marea Neagră, către alte destinaţii”, a precizat Aurescu, conform digi24.

Rusia, pierderi serioase în personal și material

Conform serviciului militar de informații englez, rușii au pierdut o treime din combatanții implicați în lupta împotriva Ucrainei în cele două luni și jumătate de la debutul războiului, iar situația stocurilor militare este dezastruoasă pentru Rusia.

Mai mult, confirm informațiilor din Ucraina, Rusia a apelat la armament interzis de convențiile internaționale și a aruncat asupra combinatului Azovstal din Mariupol bombe incendiare, cu fosfor, existând și înregistrări video ale momentului care a avut loc imediat după ce finala Eurovision 2022 a fost câștigată de ucrainienii de la Kalush.

Pierderi Rusia
Conform datelor din Ucraina, pierderile Rusiei în război sunt însemnate / foto: Kyiv Independent

În tot acest timp, Rusia suferă pierderi însemnate și este nevoită să se retragă de pe mai multe fronturi. Conform datelor furnizate de Forțele Armate din Ucraina, Rusia ar fi pierdut, până acum, peste 27.400 de oameni, 1220 de tancuri, aproape 3.000 de transportoare blindate, 555 de sisteme de artilerie, 200 de avioane, 164 de elicoptere, dar și 13 vase de luptă.

De altfel, pe 15 mai, presa din Ucraina a publicat presupuse înregistrări din momentul scufundării navei amiral a rușilor din Marea Neagră, crucișătorul Mockva. Conform înregistrărilor, un soldat anunță că se fac eforturi pentru a salva personalul.

”Două găuri sub linia de plutire! Se lasă pe o parte! Elicea s-a oprit! Comunicațiile s-au întrerupt!”, spunea un soldat care era pe crucișătorul Moskva.

ADVERTISEMENT