Sport

Reportaj acasă la bunicii lui „Bambi” Olimpiu Moruțan, noul jucător al lui Galatasaray! „Mamă cum alerga oile bunicului!” Exclusiv

La începutul lui 2021, după transferul lui Dennis Man la Parma, FANATIK a realizat un reportaj exclusiv acasă la bunicii lui Olimpiu Moruțan, care se anunța atunci noul lider al FCSB. Acum, după transferul lui Moruțan la Galatasaray, reluăm, cuvânt cu cuvânt, acea discuție emoționantă cu bunicii săi, fix în forma în care a apărut și în ediția print, și pe on-line. Iată mai jos materialul integral de acum jumătate de an!
25.08.2021 | 21:59
Reportaj emoționant despre „Bambi” Olimpiu Moruțan (primul din dreapta). „Să aibă nea Gigi grijă de el! E pâinea lui Dumnezeu!” Exclusiv
ADVERTISEMENT

Olimpiu Moruțan s-a născut în comuna Cătina, la 60 de kilometri de Cluj Napoca. La „U” a ajuns la vârsta de 9 ani. FANATIK a realizat în luna ianuarie un reportaj emoționant chiar în locul unde noul pariu de milioane de euro al lui Gigi Becali a bătut mingea pentru prima oară.

Oamenii din localitatea unde a copilărit Moruțan sunt foarte mândri de „Oli”, care vine foarte des acasă, de câte ori primește puțin timp liber sau are meci la Cluj. Aici sunt toți cei patru bunici ai lui Olimpiu.

ADVERTISEMENT

Reportaj emoționant în copilăria lui Olimpiu Moruțan. 60 de kilometri de Cluj, la jumătatea drumului spre Târgu Mureș

Lumea din fotbal îl asociază pe Olimpiu Moruțan, jucătorul de milioane de euro al celor de la FCSB, cu Clujul. Toți știu că e din Cluj, că a început fotbalul la U Cluj, că a plecat de acolo când falimentul ciocănea în poarta „șepcilor” și a ajuns la Botoșani, de unde Becali și-a extras pepita de aur.

Adevărul este că Olimpiu Moruțan este născut în județul Cluj, dar nu în reședința de județ, ci la vreo 60 de kilometri distanță, în comuna Cătina. Este undeva la jumătatea drumului de la Cluj la Târgu Mureș, dar pe „varianta” Apahida și Cămărașu, nu pe „jos”, pe la Luduș și Iernut.

ADVERTISEMENT

FANATIK a vrut să afle cât mai multe lucruri inedite despre Oli, despre locul unde s-a născut și a copilărit cel care a început anul 2021 cu o ofertă de 10,5 milioane de euro venită pe adresa sa din Arabia Saudită, dar refuzată de patronul FCSB, Gigi Becali!

Olimpiu Moruțan e născut în Cătina, unde trăiesc toți cei patru bunici ai săi

De la Cluj la Cătina faci o oră și un pic cu mașina. Întârzii puțin pentru că-ți mai clătești ochii cu peisajele superbe din zonă, acoperite de zăpadă și puse în „tablou” de un soare de iarnă care încălzește la minus 8 grade… Cu 10 kilometri înainte de a ajunge în Cătina, trebuie să părăsim drumul spre Târgu Mureș.

ADVERTISEMENT

O luăm spre Hodaie, apoi Valea Caldă, facem dreapta și imediat intrăm în Cătina. Soarele l-am lăsat la Apahida… Aici, la Cătina, totul este alb și idilic. Informațiile pe care le avem spun doar atât: Olimpiu Moruțan s-a născut în Cătina, unde trăiesc toți cei patru bunici ai săi. A fost crescut în principal de bunicii din partea mamei. Și acum „căutarea”… Start joc!

Olimpiu Moruțan
Reportaj emoționant despre „Bambi” Olimpiu Moruțan. „Să aibă nea Gigi grijă de el! E pâinea lui Dumnezeu!”

„Cum să nu-l știm pe Oli? Vine destul de des pe acasă, la bunici”

La câteva sute de metri după intrarea în Cătina, dăm peste un grup de trei oameni (regulamentar, legal, tot tacâmul!) care discută de-ale lor. Sunt la marginea drumului, explică fiecare celuilalt ceva ce probabil au de făcut zilele următoare. Oprim. „Știți cumva unde stau bunicii lui Moruțan, fotbalistul de la FCSB?” Nici nu am apucat să introducem „fisa în aparat”, că primim jack-pot-ul!

ADVERTISEMENT

Cum să nu-l știm pe Oli? Vine destul de des pe acasă, la bunici”, ne lămurește primul dintre cei cu care vorbim. „Toți cei patru bunici ai săi trăiesc aici, în Cătina. Cei din partea mamei îi găsiți la vila aceea albă cu etaj care se vede peste câmp”, ne spune al doilea, indicând cu mâna direcția în care se află locuința bunicilor materni.

„Nu pierdem niciun meci al lui Oli la Steaua. E cel mai tare din România!”

Nu e departe de locul unde ne-am oprit pentru localizarea „subiectului”. Cam 500 de metri. „Faceți prima la stânga și ajungeți repede”. Dar mai durează până plecăm spre bunicii Kirali. Că așa-i cheamă, Maria și Iosif Kirali, părinții mamei lui Olimpiu. Mai stăm puțin de vorbă cu oamenii din Cătina. Nu sunt deloc străini de fotbal. Din contră…

  • 10 assist-uri și 4 goluri e bilanțul său în cele 17 meciuri din Liga 1 pentru FCSB în acest sezon, fiind cel mai bun pasator din campionat

Nu pierdem niciun meci al lui Oli la Steaua. E cel mai tare din România!” Se vede treaba că aici Talpan ar avea mult de lucru ca să lămurească cine e Steaua, cine e FCSB-ul. Probabil că i-a fost mai ușor în justiție😊 Chiar și acolo se mai judecă puțin… Oamenii știu Steaua, spun Steaua. Oamenii știu Gigi Becali, spun Gigi Becali.

Olimpiu Moruțan
Olimpiu Vasile Morutan se bucura dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre FCSB si AFC Hermannstadt, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Arena Nationala din Bucuresti, luni 26 octombrie 2020. © FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Mesaj pentru Gigi Becali: „Să aibă mare grijă de copil! E talentat foc și pâinea lui Dumnezeu”

Era inevitabil să nu ajungem și la patron. „Spuneți-i lui nea Gigi să aibă mare grijă de copil. Oli e talentat foc, e pâinea lui Dumnezeu. Un copil atât de bun, de corect, de deschis… Noi suntem foarte bucuroși că unul de-al nostru a ajuns atât de sus, la Steaua, cea mai bună echipă din România”.

Completarea vine imediat. „Și cea mai iubită!” Să fi dat doar peste suporteri roș-albaștri? Probabil că totul are legătură cu faptul că Moruțan, cel mai important om din Cătina în acest moment, a ajuns la FCSB! Probabil.

„Bunicul din partea tatălui are multe oi. Mamă, cum le alerga Oli când era mic…”

Mai zăbovim câteva minute, pentru că oamenii atât de amabili și de disponibili vor să avem toate reperele. Mulțumim și ne pregătim să ajungem la familia Kirali.

„Bunicii lui Oli din partea tatei stau în partea cealaltă, către pădure. Bunicul e cioban, are multe oi și-mi amintesc și acum cum le alerga Oli când era mic”

Ne așteaptă detalii despre copilăria pepitei lui Gigi Becali. Chiar de la cei care l-au crescut, chiar în locul unde a bătut pentru prima oară mingea. Ne apropiem de casa bunicilor Kirali. O vedem. Oprim în fața curții.

  • 1,3 milioane de euro este cota actuală a mijlocașului roș-albastru
Olimpiu Moruțan
Reportaj emoționant despre „Bambi” Olimpiu Moruțan. „Să aibă nea Gigi grijă de el! E pâinea lui Dumnezeu!”

„A plecat de acasă de ziua mea, pe 21 august 2008! Mama, să fii sigură că o să ajung fotbalist!”

Bunica Maria Kirali, căreia toți îi spun „mama”, este o femeie unicat, practic din altă lume: și-a croșetat totul în casă, pictează pe șevalet și scrie poezii! Bunicul „Oci” este omul al cărui suflet zâmbește cu fiecare poveste: cele trei fete i-au dăruit 6 nepoți și nepoate, dar și un strănepot, ultimul de la fratele lui Olimpiu din Germania.

E atât de multă liniște. Se aude doar zăpada sub gheată. Avem în față o curte mare, cu o casă enormă pe stânga ce pare nefolosită. O să aflăm mai târziu că e fosta moară a familiei. În spate se arată vila albă cu etaj despre care ne povesteau ghizii noștri. Iese fum dintr-un horn, îți amintești de copilăria la bunici, dar reveria e întreruptă brusc de doi ciobănești veniți să ceară „pașaportul”! Sunt doi pui de ciobănesc german. Parcă s-ar da la tine, parcă te-ar întreba dacă te joci cu ei.

Câmpul alb iarna, care vara e verde-verde, unde vin cornutele la jgheab să bea apă

Totuși, nu se mișcă nimic. Suntem în fața casei bunicilor materni ai lui Olimpiu Moruțan. Oare nu se intră pe aici? Poate ar fi mai bine să dăm o raită de jur-împrejur. O luăm la pas, ușor, prin zăpada deasă și proaspăt așezată de pe câmpul de alături. Ocolim toată proprietatea. Ajungem pe partea opusă. Aici găsim jgheabul de unde se adapă vitele și fântâna de unde e scoasă apa.

Totul e înghețat. Zăpadă peste tot, pe tot câmpul din apropiere. O curiozitate își cere dreptul la lumină. Sigur că vara, aici, iarba e verde-verde și e loc de bătut mingea… Aici o fi unul din locurile unde Moruțan a tras din toate pozițiile, la toate porțile? Răspunsul chiar o să-l primim în scurt timp…

Cei doi ciobănești aduși de Olimpiu chiar de la București

Revenim pe pozițiile inițiale. În fața curții mari. La poarta care are o cutie de scrisori, unde, în vremurile moderne, sosesc doar facturile, nu și vederi trimise de nepoți plecați peste mări și țări. Cei doi ciobănești se agită iar, astfel că devin ajutoare de nădejde. E, practic, imposibil să nu-i audă oamenii din casă și să nu vină la poartă.

Bingo! Un om în vârstă, așa, pe la 70 de ani (aflăm, ulterior, că are 72!) își pune cușma și ne întâmpină.

Îi căutăm pe bunicii lui Olimpiu Moruțan”. Nu e nevoie de mai mult. Apare zâmbetul acela cald de bunic… „Noi suntem. No, hai în casă, că doar n-om sta în poartă acum” Suntem deja prieteni cu jucăușii de lângă noi. Răii ăia care ne lătrau. „I-a adus Oli tocmai de la București, de la el de acolo…

„Eu sunt mama Maria. Bunica lui Oli. Toți îmi spun mama. Și copii, și nepoți, toți”

Olimpiu Moruțan
Bunica Maria și bunicul Oci sunt tare mândri de toți nepoții lor. Oli e nepotul de la București!

Intrăm. Ne întinde mâna o femeie plină de viață. „Eu sunt mama Maria. Bunica lui Oli. Toți îmi spun mama. Și copii, și nepoți, toți” Intrasem cu o strângere de inimă. Să nu deranjăm, să nu facem probleme, să nu forțăm nota. Dar primirea celor doi bunici alungă orice urmă de neliniște.

Să stăm puțin de vorbă, că doar ați bătut drum lung până aici. Doar nu vreți să stați doar la ușă?”, provoacă domnul Iosif. „Mie îmi spun toți Oci. E mai scurt decât Iosif. Eu sunt Oci pentru toți” În brațe îi sare micuța Sofia, puțin timidă, dar îi trece repede.

Peretele sfânt cu toți nepoții bunicilor Maria și „Oci” de la cele trei fete ale familiei

Pe peretele de lângă bucătărie, avem familia. Poze cu toți. Fete, nepoți, gineri, toată familia Kirali. Că doar Kirali le-a chemat pe toate cele trei fete ale doamnei Maria și domnului Iosif. După căsătorie, au ajuns Moruțan, plus ce mai înregistrează arborele genealogic.

Da, am poze cu toți. Mă uit la ele și mă bucur. Îmi amintesc orice detalii, orice întâmplări. Dar să știți că nu-mi dau lacrimile. Eu nu plâng niciodată! Țin în mine și doar în sufletul meu știu ce e”, se confesează bunica. „Mi-e dor mereu de ei. Uite, Oli a fost ultima oară la Cătina, la noi, de Crăciun. Ne-am bucurat foarte mult. De fapt, el tot timpul când poate sau e pe aproape trece să ne vadă. Chiar dacă stă doar 10 minute”.

Olimpiu Moruțan
Peretele sfânt din casa din Cătina a bunicilor lui Olimpiu Moruțan

„Și acum îmi amintesc de el cum era negru tot de la cărbuni, dar cu mingea sub braț”

Domnul Oci are multe povești cu nepotul său de la FCSB. „I-a plăcut mingea de mic. Nici nu era la școală când mergea și aștepta pauzele la clase ca să se joace cu cei mai mari în curtea școlii. Alerga mereu, îl vedeam pe geam cum vine în pas alergător. Îmi amintesc și acum ce negru era de la cărbuni, unde se jucau, dar avea mingea sub braț. Astfel că era normal să spargă geamuri și să murdărească toți pereții când se juca și trăgea la poartă!

Bunicul și bunica fac schimb de pase. Povestește unul, urmează celălalt. Unul mai argint viu decât altul… Ca și nepotul de la București.

„Eu nu l-am auzit pe copilul ăsta să vorbească pe cineva de rău în viața lui!”

Doamna Maria caută în albumurile de poze. Sunt ceva dosare. În timp ce ne uităm pe poze cu „Oli mic”, povestea merge mai departe.

„Cel mai important lucru pe care vreau să-l știți despre Oli este că are o bunătate fără sfârșit. Eu nu l-am auzit pe copilul ăsta să vorbească pe cineva de rău în viața lui! Chiar dacă i se întâmplă și lucruri care nu-i convin, chiar dacă a avut colegi care erau plini de bani, la Oli nu am văzut niciodată vreo invidie sau vreo vorbă rea. E mereu zâmbitor, încrezător și foarte puternic mental. Asta mi-a spus mereu” – Mama Maria, bunica fotbalistului de la FCSB

Tablou cu articolul în care Olimpiu se pregătea să decoleze: „Urmașul lui Robben joacă la U”

Ajungem și la un tablou pe care bunicii l-au făcut după un articol apărut despre Moruțan în 2011, când se pregătea de turneul final al Cupei Hagi Danone. Atunci Gică a fost impresionat puternic de micuțul mijlocaș. Tabloul bunicilor conține un material din „Ziua de Cluj”, în care, la 12 ani, Moruțan oferă primul său interviu.

„Jucam toată ziua fotbal și m-am gândit să merg la Universitatea, deoarece e echipa mea favorită. Mi-aș dori să joc la echipa mare și voi munci pentru asta. Îmi place foarte mult de Claudiu Niculescu pentru loviturile sale libere, driblingurile și golurile pe care le dă când echipa e condusă. Eu șutez și driblez foarte bine, am viteză. Îmi place Barcelona pentru că joacă tiki-taka, dar eu joc asemănător cu Robben, care este celălalt idol al meu. Mi-aș dori să ajung ca el” – Olimpiu Moruțan, în Ziua de Cluj, după ce s-a calificat cu U Cluj la turneul final al Cupei Hagi Danone din 2011

Olimpiu Moruțan
Articolul cu primul interviu al lui Oli a fost făcut tablou de către bunicii săi

Previziunile de acum 10 ani: „Moruțan e briliantul meu!”

Citim, alături de bunici, în același material, ce spune despre Oli unul dintre primii săi antrenori, Septimiu Ormenișan. Se întâmpla înainte de turneul final de la Timișoara, unde U Cluj a terminat pe locul 2.

Olimpiu este un băiat extraordinar, foarte bine educat. Se pregătește exemplar, face totul cu mare plăcere. Deși avem o grupă foarte bună, despre el am spus mereu că este talismanul sau briliantul meu, un băiat cu reale calități, de care aștept foarte mult. Sper să aibă șansă și să ajungă la un nivel înalt”, anticipa în 2011 Septimiu Ormenișan, antrenorul lui Moruțan la copiii lui U Cluj.

  • 16 aprilie 2016 este ziua în care Moruțan a dat primul său gol la seniori, în U Cluj – Olimpia Satu Mare 3-1. A egalat în minutul 37 pentru U
  • 25 septembrie 2017 este data la care Moruțan a înscris primul său gol în Liga 1. Îl marca tocmai împotriva lui Gică Hagi, în FC Botoșani – Viitorul 1-0!

Dar norocul lui Olimpiu Moruțan s-a numit și Florin Vulturar, impresarul său, dar de fapt cel mai bun prieten al fotbalistului. Vulturar a avut non-stop grijă de cariera lui Olimpiu.

Olimpiu Moruțan
Reportaj emoționant despre „Bambi” Olimpiu Moruțan. „Să aibă nea Gigi grijă de el! E pâinea lui Dumnezeu!” Exclusiv

CV Olimpiu Vasile Moruțan

Născut pe 25 aprilie 1999, la Cătina (Cluj)

Carieră: U Cluj (2015/2016), FC Botoșani (2016/2018), FCSB (2018-

* Primul meci la U Cluj: U Cluj – CS Mioveni 0-0 (27 februarie 2016)

* Primul meci în Liga 1: Pandurii – FC Botoșani 2-1 (15 octombrie 2016)

* Primul meci la FCSB: Rudar Velenje – FCSB 0-2 (26 iulie 2018)

„L-am dus la autobuz de ziua mea. Nu i-a fost teamă să plece singur de acasă la 8 ani și-un pic”

Cum și când a plecat la Cluj? Cum a ajuns la U Cluj? Cine a avut grijă de el în marele oraș? Bunica Maria face lumină. „Vă vine sau nu să credeți, dar a plecat la Cluj pe 21 august 2008, chiar de ziua mea! Eu l-am dus dimineața la autobuz, iar Camelia, mătușa lui, l-a așteptat în Cluj. A stat la ea în toată acea perioadă. Ea îl ducea la școală, ea îl ducea la antrenamente, ea a avut grijă de el non-stop acolo. Oli mi-a spus că vrea și trebuie să meargă la U să joace fotbal. Nu i-a fost deloc teamă să plece de la noi, din Cătina, în ditamai orașul. Și avea doar 8 ani și un pic, abia terminase clasa a doua aici în Cătina”, povestește, emoționată, bunica.

Iar ceea ce i-a spus Oli la plecare o marchează și acum. „Mama, să fi sigură că o să ajung fotbalist! Nu-ți face nicio grijă despre mine!” Bunicul vine cu completarea: „Și domnul Florin (n.r. – Florin Vulturar, agentul lui Moruțan) a fost mereu lângă Oli. Îl consideră pe Oli ca și copilul lui!

  • 2023 este anul în care se termină contractul lui Olimpiu Moruțan cu FCSB
  • 12 meciuri și un gol are Moruțan pentru naționala de tineret a României, pentru care va juca în martie la Euro 2021

Mătușa Camelia, cea care a avut grijă de el la Cluj: „Nu a avut jucării. Doar minge, minge, minge”

Moruțan a jucat la juniorii lui U Cluj și a ieșit imediat în prim-plan. Calități fizice incredibile, tehnică de bijutier, nu degeaba Gică Hagi l-a ochit din prima și a încercat în anii următori, fără succes, să-l aducă la academia sa de la Viitorul.

Camelia, mătușa la care Olimpiu ține enorm, are și ea destule de spus despre nepotul său. Ne auzim telefonic, ne trimite și câteva poze pe whats, dar concluzia e clară: „Credeți-mă că nu am nicio poză cu el cu jucării! Nu a avut jucării! Doar minge, minge, minge!”, spune doamna, ocupată până peste cap și cu noul verișor al lui Olimpiu născut anul trecut.

Camera lui „Bambi” Olimpiu de la Cătina e pictată de bunica sa! „Aici fuge el de noi”

Pentru Maria Kirali a vorbi despre Oli este o terapie de suflet. Ne arată și etajul de sus al casei, vedem tablourile pictate de ea – „pentru că îmi place și chiar am primit cadou recent un șevalet” -, dar și goblenurile și macrameurile ce au semnătură de autor. Descoperim micul atelier unde e doar ea cu ea, dar și camera unde stă Oli când vine aici.

Surpriză! Tot ce vedem pe pereții din camera lui „Bambi” Olimpiu este pictat de bunica sa. „Aici fuge el de noi”, glumește doamna, apoi dezvăluie, timid, că „scriu și poezii!” Auzim bine? Incredibil! „Când Oli era mic și pleca la turnee cu U Cluj, îmi spunea că sigur o să câștige, iar cadoul pe care-l vrea e o poezie de la bunica!

olimpiu morutan
Unul dintre pereții camerei lui „Bambi” Moruțan de la Cătina, pictat chiar de bunica sa, Maria

Terenul pe care „micul Oli” bătea mingea până veneau stelele

Ajungem și la balconul de la etaj. Stăm puțin la aer curat și vedem de sus câmpul alb. „Da, aici bătea mingea până se lăsa întunericul”.

E „terenul” pe care căutam „intrarea” la sosire. Tot liniște în jur. Începe din nou să ningă. În stânga se vede clădirea morii, jos ne așteaptă cei doi ciobănești. Vor să se joace, e clar. Doar i-a dresat Oli. „Aveți drum lung până la București. Știu de la Oli…”, ne „încurajează” bunicul Oci. Da, e drum lung, dar avem în traistă o superbă poveste de viață.

  • 700.000 de euro a plătit Gigi Becali celor de la FC Botoșani pentru transferul lui Moruțan în 2018
  • 16.000 de euro este salariul lunar actual al lui Moruțan la FCSB, care a intrat în al treilea an de contract

  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj -FCSB: 2,27 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT