Fotbal international

România, în pericol să piardă EURO 2021! Când se ia decizia finală

21.01.2021 | 12:08
Romania in pericol sa piarda EURO 2021 Cand se ia decizia finala
ADVERTISEMENT

România poate pierde organizarea EURO 2021, din cauza pandemiei de coronavirus care a devastat tot globul. O decizie finală va fi luată de UEFA, după o analiză detaliată, în care vor fi luate în calcul toate scenariile posibile.

Cu câteva luni în urmă, a apărut posibilitatea ca doar nouă din cele 12 orașe să găzduiască meciuri la EURO 2021, Baku, Sankt Petersburg și Bilbao fiind cele de pe „lista neagră” a UEFA.

ADVERTISEMENT

Acum se pare că UEFA este îngrijorată că acest turneu final nu ar putea fi organizat în 12 țări, iar România poate pierde meciurile de la București, chiar dacă stadioanele de la București sunt aproape gata.

Euro 2021, într-o singură țară sau un singur oraș: „Planul cu 12 țări e utopie acum!”

Cotidianul spaniol Marca susține într-un amplu material că o competiție de magnitudinea EURO 2021 nu poate fi organizată de 12 orașe din 12 țări diferite din cauza COVID-19, chiar și cu un vaccin anti-coronavirus: „acest scenariu pare acum chiar o utopie”, susțin spaniolii.

ADVERTISEMENT

Conform aceleiași surse, în acest moment UEFA nu a obținut din partea celor 12 țări gazdă, inclusiv Bucureștiul, dacă acestea pot gestiona fără probleme pandemia de coronavirus, iar forul european adună date și încearcă să aibă un plan de rezervă: „A avea o alternativă este o obligație”, avertizează jurnaliștii iberici.

La începutul lui ianuarie, Dominique Blanc, președintele federației elvețiene trăgea un semnal de alarmă într-un interviu pentru 24 Heures: „Să nu visăm! În cel mai bun caz, am putea reveni la viața normală în a doua jumătate a anului”, declara plin de prudență oficialul.

ADVERTISEMENT

“Știu că președintele UEFA, Aleksander Ceferin, care este incredibil de atent cu privire la coronavirus, se întreabă dacă nu ar avea mai mult sens în aceste zile să joace turneul într-o singură țară. Asta ar fi posibil cu un concept de igienă corespunzător” – Karl-Heinz Rummenigge

Când ar putea lua UEFA o decizie finală

Conform Marca, acest subiect va fi dezbătut într-o reuniune a Comitetului Executiv al UEFA de la Nyon, iar o decizie finală cu privire la disputerea EURO 2021 ar putea fi luată la începutul lunii martie.

„O opțiune ar fi organizarea Euro într-o singură țară, Rusia sau Germania. A doua ar fi alegerea unei metropole cu suficiente stadioane pentru a găzdui meciurile din șase grupe. De exemplu, Londra”, a mai spus același Dominique Blanc.

ADVERTISEMENT

UEFA nu a confirmat punctul de vedere al președintelui Federației Elvețiene de Fotbal, însă ar fi cerut un proiect pentru EURO 2021 restrâns. Astfel, UEFA așteaptă planurile celor 12 orașe pentru patru scenarii: stadioane pline, 50 la sută din capacitate, 20-20 la sută sau derularea competiției cu ușile închise. Cel mai bun exemplu este turneul de la Grand Slam de la Australian Open, unde organizatorii au luat măsuri draconice, însă nu mai puțin de 47 de sportivi au intrat în carantină totală.

ADVERTISEMENT