News

România, naivă fiindcă a așteptat Schengenul „pe jos”, la București. „Este maximum a ce se putea obține”

De ce România nu putea obține victoria Schengenului „pe jos”, la București? Politologul Cristian Pîrvulescu dă verdictul realist, legat în primul rând de alegerile din Austria.
07.03.2024 | 18:40
Romania naiva fiindca a asteptat Schengenul pe jos la Bucuresti Este maximum a ce se putea obtine
Cancelarul austriac Karl Nehammer, miezul discordiei. Analiza politologului Cristian Pîrvulescu lămurește, însă, discuția legată de Schengen (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Congresul PPE de la București a trezit mai multe aspirații decât un derby fotbalistic. Cancelarul austriac Karl Nehammer era așteptat în „arenă”, iar românilor li se părea că speranțele lor legate de „întregirea” intrării în Spațiul Schengen vor fi satisfăcute de o victorie obținută „pe teren propriu”. Așteptările care țineau de întrevederea protocolară dintre președintele Iohannis și Nehammer au rămas nesatisfăcute, însă nu „Santa Klaus” nu ne-a adus cadoul dorit, ci… politica din „vestiarul” austriac. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat în ce constă naivitatea noastră, în contextul european actual.

Cristian Pîrvulescu: „Dacă Nehammer ar renunța la politica sa, partidul lui s-ar scufunda”

„Rămânem aerieni și navali”, „Nehammer ne ține la poarta Schengenului”, „care sunt criteriile pentru care nu primim acordul total de a fi în… acord cu restul Europei”, au fost întrebările care ne-au măcinat zile întregi, așteptând de la Congresul PPE, organizat la București, o minune. Aderarea parțială rănește, chiar frustrează, dar aceste fenomene trebuie înțelese în contextul internațional, chiar și în condițiile în care ferma majoritate europeană dorește acceptarea României în rândurile sale, sau în contextul în care, potrivit FANATIK, europarlamentarul Rareș Bogdan nu „înțelege” o anumită realitate. Ba, mai mult…

ADVERTISEMENT

„Nici eu nu înțeleg așteptările nerealiste pe care presa românească le-a creat în legătură cu Congresul PPE. Partidul Popular Austriac nu ar putea renunța la punctul său de vedere. Cum poate crede cineva că un anumit compromis legat de lărgirea spațiului Schengen în funcție de o rezoluție ar putea schimba politica guvernului austriac într-un an în care, în luna octombrie, vor avea loc alegeri?”, a deschis subiectul politologul Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Intervievatul nostru a amintit că Partidul Popular Austriac, în momentul în care a lansat problema migrației în dezbatere internă, în perioada octombrie – noiembrie 2022, a câștigat puncte, dar, ulterior, a ajuns pe locul 3. Așadar, principalii câștigători ai acestei teme sunt Partidul Libertății, de extremă dreaptă. În ultimele sondaje, extremiștii de dreapta se află undeva în jurul cifrei de 30%.

ADVERTISEMENT

„Acum, pe locul 2 se află social-democrații, care, după atitudinea lui Nehammer din anul 2022, când se aflau pe locul 3, au revenit în forță. În acest moment, dacă Partidul Popular Austriac ar renunța la direcția sa, pur și simplu s-ar scufunda”, a argumentat Cristian Pîrvulescu, decizia lui Karl Nehammer.

Cine favorizează extrema dreaptă și populismul

Comentatorul politic este de părere că o asemenea atitudine de așteptare pretențioasă din partea României este total nerealistă. Mai exact, „dacă avem impresia că, în situația în care facem presiuni asupra cancelarului austriac avem ceva de câștigat, acesta ar ceda, ar însemna naivitate sau lipsă de realism. Singurul lucru pe care Nehammer l-ar fi putut gândi, însă nu l-ar fi putut pronunța public, ar fi că, în urma alegerilor, cancelarul va reevalua situația”.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, până la toamnă, din punct de vedere oficial nu se va întâmpla nimic. Maximum de compromis făcut de Austria, comis la presiunea extraordinară a SUA, care a trimis un delegat special, mandatat să sprijine România, a fost legat de așa numitul „Schengen aerian”. Și încă un fapt deloc lipsit de importanță ar fi să nu uităm că Austria nu este membră NATO…

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, aceasta este singura concesie pe care Austria ne-o poate face în condițiile actuale. Dar atitudinea politologului rămâne fermă: „Este vorba despre naivitate și, vă spun sincer, am impresia că presa românească se joacă în zona populismului. Mai clar, în cazul unei evidențe, a continua anumite discuții și a menține speranțe nerealiste înseamnă a favoriza extrema dreaptă și populismul”.

ADVERTISEMENT

„Consider că o parte a presei se joacă, în acest moment, cu acest lucru și mă întreb dacă o face din naivitate sau din rea voință. Repet, la Congresul găzduit de București nu se putea obține mai mult, și acest fenomen nu s-ar putea produce decât într-o situație idilică, în care domnul Nehammer s-ar retrage din politică, iar partidul său ar începe să devină irelevant în Austria. Acest fenomen mi se pare imposibil”.

„Salvarea” nu poate veni de la Bruxelles

Cristian Pîrvulescu este de părere că în cercurile de la Bruxelles nu există nicio cale de rezolvare a problemei, mai mult decât s-a reușit până acum. Se pare că președinția belgiană are problemele sale, în momentul actual. În schimb, în perioada președinției spaniole s-au petrecut multe lucruri pozitive în privința României. Dar toate elementele care au funcționat în legătură cu României vor fi vizibile la 1 aprilie.

Într-adevăr, este vorba despre faptul că, în privința transportului aerian, controlul vamal nu va mai fi valabil. Austria a trebuit să accepte o „găselniță” care nu a mai fost folosită niciodată. Practic, a existat o înțelegere trilaterală, în care Bulgaria a pătruns foarte greu. Inițial, Sofia nu a înțeles Bucureștiul, dar ulterior a priceput că, totuși, a fost un pas înainte.

Practic, trei state, Austria, România și Bulgaria, au înțeles situația, iar celelalte țări europene au luat act de respectiva atitudine și au apreciat că poate fi considerată drept o acțiune în sensul acordului Schengen. Și totuși, acesta din urmă nu a fost complet, „deoarece acolo trebuia notată și data referitoare la intrarea terestră. Iar aceasta lipsește”.

Însă, în opinia interlocutorului nostru, „în acest moment, este maximum a ce se putea obține. Dar, chiar și în acest caz, este o reușită extraordinară”. Trebuie menționat faptul că, în niciun caz, nu dorim să justificăm poziția austriacă în situația României. Cu atât mai mult, am păstrat intacte părerile lui Cristian Pîrvulescu, pentru că FANATIK și-a menținut și își va menține mereu obiectivitatea, fără a aprinde „lumini salvatoare” pe bulevardele Bucureștiului.

Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)

Președintele Iohannis și „trâmbițarii gălăgioși”: George Simion sau Viktor Orban?

Discursul președintelui Klaus Iohannis a fost un alt subiect abordat. În cuvântul său, șeful statului s-a referit la „proiectul european”, dar a folosit și sintagma „trâmbițarii gălăgioși”. Curioși cum ne știți, am dorit să aflăm cine sunt, în opinia lui Cristian Pîrvulescu, respectivii… zgomotoși. Răspunsul a sosit imediat:

„Președintele Iohannis nu s-a referit la Nehammer. A vorbit despre extrema dreaptă, pe care, de altfel, așa cum ați spus, a și numit-o: „Trâmbițarii gălăgioși”. Iar Nehammer nu este în niciun caz gălăgios în privința Uniunii Europene. Președintele se referea la George Simion și la alții ca el, care nu prezintă nicio soluție viabilă. Poate, pe undeva, s-a referit și la Viktor Orban, care are același tip de discurs, dar nu el era ținta, ci extrema dreaptă”.

Mai mult sau mai puțin „pamfletar”, partenerul nostru de discuție a dedus faptul că, mai exact, președintele Iohannis se întreba ce propun aceste persoane care pledează pentru distrugerea Uniunii Europene. Iar ele răspund: „Un dezastru!”.

George Simion
Liderul AUR George Simion, criticat de politologul Cristian Pîrvulescu (sursa hepta.ro)

 

„A fost un discurs mult mai clar împotriva extremei drepte decât alocuțiunile altor vorbitori. Mă așteptam la acest lucru, deoarece unii pleacă de la premisa că alegătorul român este conservator și au tendința să meargă pe aceeași linie precum AUR și Diana Șoșoacă, în încercarea de a recupera alegătorii din diferite zone”.

Conform spuselor lui Cristian Pîrvulescu, riscul este acela de a confunda alegătorii români, iar din acest punct de vedere, „eu am apreciat discursul lui Klaus Iohannis, deoarece a fost rostit în acest context. Declarația a venit în momentul în care 100 de organizații neguvernamentale românești și europene au trimis o scrisoare liderilor PPE prezenți la București, în care au cerut să se delimiteze, clar, de extrema dreaptă”.

ADVERTISEMENT