Sport

Șefa Agenției Antidoping din România, noi precizări despre cazul de dopaj al Simonei Halep: „Sancțiunea se poate ridica”

Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping, a făcut noi precizări în cazul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva din România este suspendată provizoriu.
10.01.2023 | 23:20
Sefa Agentiei Antidoping din Romania noi precizari despre cazul de dopaj al Simonei Halep Sanctiunea se poate ridica
Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Simona Halep este marea absență de la Australian Open 2023. Suspendată provizoriu din tenis încă din octombrie 2022, sportiva născută la Constanța a ieșit în afara Top 10 WTA. Gabriela Andreiașu, șefa ANAD (Agenția Națională Antidoping), a vorbit despre cazul de dopaj al româncei, susținând că sancțiunea suspendării provizorii poate fi ridicată.

Cazul de dopaj al Simonei Halep, comentat de șeful ANAD: „Sancțiunea se poate ridica”

Simona Halep este suspendată provizoriu din tenis, cel puțin până la soluționarea cazului de dopaj în tribunal. Fostul lider WTA așteaptă o decizie din partea tribunalului independent din Marea Britanie, Sports Resolutions, care va judeca în regim de urgență cazul de dopaj al româncei.

ADVERTISEMENT

Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, susține că organizația națională nu a luat la cunoștință de audierea în termen de urgență a tribunalului din Marea Britanie și a dezvăluit ce presupune o astfel de procedură. „Am citit că s-a stabilit un anumit termen pentru audiere în regim de urgență. Noi nu avem cunoștință de acest termen, dacă avocații au spus, probabil că așa este. Pot să confirm că procedural, după impunerea unei suspendări provizorii, se organizează în cel mai scurt timp posibil o audiere în regim de urgență.

În cadrul acestei audieri, sportivul poate să aducă probe și dacă demonstrează că un produs pe care l-a folosit și ne referim la suplimente, dacă a fost contaminat cu o substanță interzisă, atunci sancțiunea se poate ridica. Se poate, deci nu e obligatoriu, trebuie demonstrat acest lucru”, a declarat Gabriela Andreiașu, conform Sport Total FM.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a primit oportunitatea de a se apăra în scandalul de dopaj: „Suspendarea provizorie se poate impune în două moduri”

Gabriela Andreiașu a făcut referiri cu privire la felul în care Simona Halep a luat la cunoștință despre faptul că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open.

„Această suspendare provizorie se poate impune în două moduri. Fie prin prima notificare care se comunică sportivului sau notificare de punere sub acuzare, sau printr-o decizie separată.

ADVERTISEMENT

În cazul Simonei Halep s-a impus prin notificarea care i-a fost comunicată. Se organizează imediat o audiere, în regim de urgență, asta e terminologia din Codul Mondial Antidoping tocmai pentru a-i da posibilitatea sportivului să se apere.

În cazul în care ar fi folosit ceva contaminat fără știrea lui, nu era etichetat, nu ar fi bănuit, era de exemplu un sinonim al unei substanțe de pe lista interzisă și chiar dacă ar fi făcut tot posibilul să caute ingredientele, le verifica pe fiecare și acel sinonim al substanței nu apărea în lista interzisă, atunci sportivul nu avea acea vină totală și se putea ridica perioada de suspendare provizorie”, a mai spus directorul ANAD.

ADVERTISEMENT

Simona Halep susține că nu a luat intenționat substanțe interzise

Simona Halep a susținut încă din momentul anunțului public cu privire la cazul de dopaj că nu a luat cu bună intenție Roxadustat și va face tot posibilul pentru a-și demonstra nevinovăția.

Sportiva din România a făcut un pas important în misiunea de a-și dovedi nevinovăția. Cristian Jura, judecător român de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a dezvăluit că substanța interzisă a pătruns în organismul Simonei printr-un supliment contaminat.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. 

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, conform ProSport.

ADVERTISEMENT